ORELE DE EDUCAȚIE PENTRU VIAȚĂ ÎN ȘCOLI - OPȚIONALE; OBLIGATIVITATEA - ATENTAT ASUPRA INOCENȚEI COPIILOR

Distribuie pe:

Patriarhia Română pledează pentru un caracter opțional în școli al orelor de educație pentru viață, susținând că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă “un atentat asupra inocenței copiilor”, împiedicând dezvoltarea lor “firească” și “marcându-i” pentru întreaga viață.

Poziția Patriarhiei survine publicării în Monitorul Oficial a Legii nr. 45/3 aprilie 2020, care modifică și completează Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, care prevede obligativitatea organizării în școli, cel puțin semestrial, a unor programe pentru viață și sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii.

Patriarhia Română amintește că a susținut caracterul opțional în școli al orelor de educație pentru viață, iar programele școlare corelate acestora să fie elaborate potrivit “valorilor morale”.

Patriarhia menționează că în unele state ale Uniunii Europene educația sexuală este organizată în cadrul altor discipline școlare - Austria, Grecia, Irlanda, Letonia, Portugalia, Slovacia, Spania, iar în altele ca disciplină distinctă, neavând caracter obligatoriu - Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia, Lituania, Polonia.

În România, studierea temelor specifice educației pentru viață și sănătate se realizează în cadrul disciplinei școlare obligatorii Consiliere și dezvoltare personală, căreia i se alocă deja o oră/săptămână în Planul-cadru pentru învățământul gimnazial.

Lasă un comentariu