COVID-19, TRATAT CU... PLASTURI DE NICOTINĂ?!

Distribuie pe:

Ministerul Sănătății din Franța a aprobat săptămâna trecută (22 aprilie 2020) un studiu clinic în care plasturii de nicotină vor fi testați în tratarea pacienților grav bolnavi din cauza infectării cu noul coronavirus, aflați la terapie intensivă, scrie mediafax.ro.

Ideea acestui tratament surprinzător a fost lansată de medicii parizieni de la Spitalul „La Pitié-Salpetriere", care au observat că au existat relativ puține cazuri severe de Covid-19 în rândul populației din penitenciare și în rândul pacienților din spitale psihiatrice, grupuri cu o rată mare de tabagism.

Pentru a obține mai multe date, a fost realizat un studiu clinic cu 350 de pacienți spitalizați și alți 130 cu simptome mai ușoare de Covid-19 tratați ambulatoriu. S-a verificat dacă pacienții fumau sau nu, iar aceștia au fost comparați cu grupurile de aceeași vârstă și sex ale populației generale.

Concluzia a fost că a existat o proporție foarte mică de fumători în rândul pacienților, respectiv doar 5% fumători în rândul bolnavilor, ceea ce este foarte puțin. (La nivel global, există cu 80% mai puțini fumători în rândul pacienților cu Covid-19 decât în rândul populației generale de același sex și aceeași vârstă).

Medicii francezi cred că nicotina ar putea proteja împotriva Covid-19, în special în cazuri mai severe, prin atenuarea reacției imune excesive a organismului, care este întâlnită la pacienții ce ajung la terapie intensivă.

Această ipoteză a fost deja evidențiată și de medicii chinezi la începutul pandemiei, în urma unui studiu realizat pe 1.000 de pacienți, ale cărui rezultate au evidențiat că doar 12,6% erau fumători (media în societate a acestora fiind de 28%).

Cu toate acestea, specialiștii francezi cred că e mult prea devreme pentru a stabili o relație de cauzalitate între fumat și rata redusă de infectare cu Covid-19, motiv pentru care propun testarea cu plasturi de nicotină.

„Este posibil ca nicotina din tutun fie să împiedice infectarea celulelor noastre, fie să influențeze reacția sistemului imunitar. Nicotina ar putea preveni virusul să se atașeze de celule, prevenind răspândirea infecției.

Totuși, subiectul trebuie tratat cu foarte mare prudență, deoarece asigurarea că nicotina poate fi benefică ar zădărnici o luptă de ani zile de combatere a tutunului, din cauza efectelor dăunătoare dovedite asupra sănătății. Nu este vorba de a incita oamenii să fumeze, dar nici nu se poate ascunde o astfel de descoperire, respectiv că fumătorii prezintă un risc de 5 ori mai mic să se infecteze în comparație cu nefumătorii", susțin experții francezi.

Lasă un comentariu