DUPĂ 15 MAI, ROMÂNII VOR PUTEA MERGE LA DENTIST!

Distribuie pe:

Cabinetele stomatologice care se vor deschide după data de 15 mai, odată cu relaxarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu coronavirus, vor trebui să respecte măsuri stricte pentru a funcționa, la fel ca și pacienții și medicii.

Norina Forna, vicepreședinte al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, a explicat pentru DiGi24 în ce condiții vor funcționa cabinetele stomatologice.

Programare din timp - Cei care au nevoie de un consult stomatologic vor trebui să își facă din timp o programare. Persoana de la recepție, care preia apelul telefonic și care se ocupă de gestionarea programărilor, va trebui să țină cont de o anumită distanțare orară. Medicul nu va mai putea lua pacienții unii după alții, ca pe bandă rulantă. Acum va trebui să existe un anumit interval de timp (două ore) necesar igienizării și decontaminării cabinetului.

Triajul epidemiologic - Înainte de a fi văzut de medic și tratat, fiecare pacient va fi supus unui triaj epidemiologic (i se va lua temperatura și va fi chestionat în legătură cu problema medicală pentru care a venit la consult). Apoi, în funcție de problema medicală pe care o au, pacienții vor fi din nou supuși unui triaj, iar cei care necesită manopere care produc aerosoli vor fi consultați și la sfârșit. Dacă în urma triajului epidemiologic se constată că un pacient prezintă simptome de infectare cu coronavirus sau este pozitiv asimptomatic, acesta va fi direcționat către serviciile de primiri urgențe de la spitalele regionale sau către acele unități medicale ce au servicii specializate pentru astfel de cazuri.

Protecția medicilor - Pacienții vor intra singuri în cabinet, fără a mai fi însoțiți de alte persoane. Excepție vor face doar copiii și persoanele cu dizabilități. Fiecare medic stomatolog va trebui să fie echipat corespunzător pentru a nu exista niciun risc de infectare cu coronavirus. Acesta va purta halat impermeabil, mască de protecție la nas și gură, combinezon, botoși, mănuși chirurgicale, ochelari, vizieră și capelină.

Protecție în sălile de așteptare - În sălile de așteptare, se vor evita aglomerația și cozile. Pentru asta, fiecare cabinet stomatologic va trebui să gestioneze spațiul pe care îl are la dispoziție în așa fel încât riscul de infectare cu covid-19 să nu existe.

Totuși, recomandat este să mergem la stomatolog doar dacă avem o urgență, în acest fel protejându-ne atât pe noi, cât și cadrele medicale.

Lasă un comentariu