NOU ANTIBIOTIC ÎN TRATAREA INFECȚIILOR PULMONARE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Rutgers din New Jersey, citați de descopera.ro, susțin că au reușit îmbunătățirea unui compus antibiotic, descoperit anterior, folosit împotriva unora dintre cele mai puternice forme de infecție pulmonară.

“Antibioticele reprezintă unul dintre cele mai importante progrese ale medicinei moderne. Totuși, odată cu folosirea pe scară largă și odată cu capacitatea patogenilor de a se adapta, oamenii de știință au intrat într-o cursă pentru identificarea unor noi generații de astfel de compuși.

Prin studiul nostru, am reușit îmbunătățirea unui compus descoperit anterior, folosit împotriva unora dintre cele mai puternice forme de infecție pulmonară.

Am fost atât de surprinși și de fericiți! La început, am fost sceptici și am repetat experimentul, dar, da, a fost de 20 de ori mai puțin toxic pentru globulele roșii din laboratorul nostru, iar când am văzut rezultate similare la șoareci am fost foarte încântați.

Acest nou antibiotic este administrat prin trahee pentru a viza infecțiile pulmonare și și-a dovedit eficiența față de predecesorii săi împotriva culturilor de bacterii rezistente la antibioticele convenționale și în cazul șoarecilor de laborator. Subliniem faptul că acest nou compus s-a dovedit eficient, fără a prezenta efecte secundare notabile.

Antibioticul are la bază o peptidă antimicrobiană sintetică, o versiune mai eficientă a peptidelor care sunt produse de către organismul uman în cadrul infecțiilor. Una dintre problemele pe care a trebuit să le rezolvăm a fost cea a mucusului pe care plămânii îl secretă în cazul infecțiilor, acesta având capacitatea de a descompune moleculele antibioticului. Din această cauză, a fost necesară construirea unei molecule pe care sistemul imunitar să o poată ataca. Totuși, acest lucru ar fi adus riscul unei toxicități crescute.

Din fericire, testele efectuate pe globule roșii și albe au arătat că această nouă moleculă are o toxicitate scăzută, distrugând 1% dintre celulele roșii și 15% din celulele albe.

Scăderea considerabilă a toxicității, însoțită de stabilitatea și activitatea puternică a noului medicament împotriva bacteriilor rezistente, este o dovadă bună că acest compus va fi potrivit pentru aplicațiile clinice în tratarea infecțiilor respiratorii”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu