GÂNDURI LA SFÂRȘIT DE MANDAT

Distribuie pe:

Încheierea perioadei de stare de urgență reprezintă pentru mine și încheierea mandatului de Manager al SCJ Mureș.

Când am primit propunerea de a accepta funcția de Manager al SCJ Mureș pe perioada stării de urgență am avut senzația că timpul se oprește. Mulțumesc doamnei prefect Mara Togănel pentru încrederea și susținerea acordată în această perioadă. Am acceptat această funcție și pentru că l-am văzut alături de domnia sa pe dr. Cristian Boeriu, al cărui profesionalism îl cunosc de foarte mult timp.

De această dată, clasa politică mureșeană a înțeles că o atitudine neutră, fără acuzații inutile, este calea de urmat într-o perioadă dificilă. Mai mult decât atât, fiecare s-a mobilizat și a ajutat, atât cât a putut, sistemul de sănătate.

Acest oraș a fost și este unul universitar prin excelență. Modul activ de implicare al UMFST “George Emil Palade” în această pandemie demonstrează că viitorul școlii medicale mureșene nu va fi reprezentat doar de o pregătire teoretică și practică solidă a cadrelor medicale, ci și de capacitatea de a oferi soluții rapide și eficiente atunci când sistemul de sănătate are nevoie.

Caritatea reprezintă ajutorul voluntar acordat celor aflați în dificultate. Sec, dar așa este definit acest termen. Fiecare sumă de bani, fiecare mască, vizieră, halat care au fost donate a adus un zâmbet pe fața unui cadru medical, pentru că acesta a înțeles că și datorită dumneavoastră, la sfârșitul programului istovitor de muncă poate să meargă în siguranță acasă, la familie.

Am avut uneori scăpări în comunicatele pe care le-am oferit presei. Unii au fost înțelegători, alții ne-au criticat pentru acestea, dar fără atacuri gratuite, lipsite de fond. Modul profesionist în care oamenii din presă și-au făcut meseria m-a făcut să înțeleg că informația publică oferită corect și la timp reprezintă forma de respect de care presa și publicul au nevoie.

La început de mandat s-a afirmat că am preluat un spital la “cheie”. Eu las un spital plin de “cicatrici”. Fiecare săgeată roșie sau verde trasată pentru a delimita zonele, fiecare perete nou apărut sau spart pentru crearea unor circuite de biosecuritate reprezintă un semn al războiului prin care trece acest spital.

Fiecare rană de pe față datorată ochelarilor de protecție sau de pe mână cauzată de spălarea zilnică cu soluții de dezinfecție reprezintă o “bornă” care ne arată limita pe care colegii de la SCJ Mureș au depășit-o.

Mulțumesc dlui Péter Ferencz, președintele Consiliului Județean, pentru susținerea oferită în rezolvarea cu celeritate a tuturor problemelor apărute în această perioadă a pandemiei. Chiar dacă debutul colaborării a stat sub semnul întrebării, ulterior aceasta a fost marcată de respect reciproc. Sper că cele două proiecte din fonduri europene, în valoare totală de aproximativ 10 milioane de euro, la care am muncit împreună cu echipa de la SCJ Mureș, să beneficieze de susținerea Consiliului Județean, pentru a putea fi duse la bun sfârșit.

Știu că a fost o perioadă grea pentru toți colegii din administrația spitalului. Le mulțumesc pentru profesionalism și implicarea totală în gestionarea acestei perioade de criză. De asemenea, sprijinul necondiționat al colegului și prietenului meu dr. Todea Ciprian a demonstrat că o echipă unită poate depăși toate obstacolele.

Împreună cu SCJU Târgu-Mureș, IBCVT, SMURD, SAJ, ISU și DSP am alcătuit, mai mult ca niciodată, o familie în această perioadă. Ca în orice familie au mai existat momente în care au apărut unele mici neînțelegeri. Este normal. În final, am înțeles cu toții că această familie este cel mai important lucru pe care îl avem în viața profesională. Vă transmit respectul meu pentru modul profesionist în care am colaborat.

Peste 1.000 de colegi de la SCJ Mureș au fost implicați în managementul pacienților infectați cu SARS CoV 2.

Au fost nevoiți să facă față examenului vieții lor. Au fost pregătiți să trateze și să îi îngrijească pe semenii lor, au știut să respecte jurământul lui Hipocrate și în condiții de război. Au demonstrat că de-acum încolo nu mai există obstacol care să nu poată fi depășit în viața lor profesională.

Am avut o șansă unică în viață de a lucra alături de oameni ex-cepționali în vremuri excepționale.

RESPECT MUREȘ MEDICAL

 

Lasă un comentariu