PENTRU PACIENȚII CRONICI, CONSILIERE PSIHOLOGICĂ GRATUITĂ/TERAPIE DE GRUP ONLINE

Distribuie pe:

Zilele pandemiei COVID-19 pun o presiune deosebită pe noi, toți. Teama de îmbolnăvire ne afectează într-o anumită măsură pe fiecare dintre noi. Mulți dintre noi gestionăm acum cu dificultate provocările zilnice chiar dacă suntem sănătoși, spunea Carmen Tudor, DeciSePoate, a PR & Digital Health company. Domnia sa adăuga și că pentru pacienții cronici aceste provocări sunt și mai intense, ele suprapunându-se peste provocările zilnice generate de situația lor medicală. “Oare îmi voi putea continua tratamentul? Ce se întâmplă cu mine, dacă mă îmbolnăvesc și de COVID-19? Dacă nu pot lua legătura cu medicul meu? Cum o să fie după carantină? Sunt singur! Mi-e frică!” sunt doar câteva dintre întrebările și temerile lor firești în acest moment de izolare.

Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), cu sprijinul Bristol Myers Squibb și Roche România le oferă cadrul de a-și exprima aceste temeri și a primi răspunsuri la întrebările lor. Începând de marți, 12 mai, pacienții cu afecțiuni cronice neurodegenerative (scleroză multiplă), hematologice (hemofilie) sau oncologice (cancer) au la dispoziție consiliere psihologică gratuită în cadrul unor ședințe online de terapie de grup la care se pot înscrie aici: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScOPxYJVG9GN6CVxSz7u6loyGXApGtbFIiHzfommbPjf98QWw/viewform?fbclid=IwAR0F_hmbOlriKcqghSf8Yzs7vTUbkYzZmDR5dtKs2J6HzKrMBWM1qUElLgo

“În contextul pandemiei COVID-19, pacienții cronici au nevoie de și mai mult sprijin psihologic din partea unor specialiști pentru a face față anxietăților cu care se confruntă. Lansăm, totodată, și un apel către autorități să acorde sprijinul necesar tuturor categoriilor de pacienți cronici”, declara Cezar Irimia, președintele APCR.

Sesiunile de consiliere psihologică gratuită se vor desfășura separat pentru fiecare dintre cele trei categorii de pacienți cronici, o dată pe săptămână, timp de patru săptămâni.

Pentru pacienții cu scleroză multiplă

Ședințele pentru pacienții cu scleroză multiplă vor fi conduse de Andreea Daniela Goliță, psihoterapeut sistemic de cuplu și familie: “Dacă până acum au reușit să aibă un comportament adaptativ la boala lor prin tot felul de ancore emoționale și psihice, această perioadă îi scoate pe acești pacienți din predictibilitatea avută înainte de pandemie. De aceea, din punct de vedere psihologic, crearea unui spațiu, fie el și virtual, în care acești oameni să își poată ventila emoțiile dificile și să-și recadreze realitatea actuală, îi ajută în menținerea echilibrului sănătății fizice prin echilibrul psihic și emoțional”.

Pentru pacienții cu hemofilie

De pacienții cu hemofilie se va ocupa Ioana Lepădatu, psiholog și coach NLP - Programare Neurolingvistică: “Cred că apelând la ședințe de programarea neurolingvistică se va reuși învingerea fricilor, gestionarea contextelor și preluarea unui control mai mare asupra emoțiilor și asupra gândurilor care blochează accesul la starea de bine și influențează starea de sănătate mintală și fizică. Pentru că, așa cum spune Anthony Robbins în Dincolo de Gândirea Pozitivă “Singurul mod de a vindeca într-adevăr lumea este să ne vindecăm mai întâi pe noi înșine”.

Pentru pacienții cu cancer

Cosmina Grigore, patient coach, Asociația Imunis, va lucra cu pacienții cu cancer: “Când ești diagnosticat cu cancer, viața ta se schimbă. Ai nevoie să împărtășești tumultul emoțiilor care te încearcă. Ai nevoie de susținere. Pentru că vrei să fii și tu un supraviețuitor. Pentru mine este esențial ca pacienții cu cancer să primească acest sprijin și de fiecare dată când lucrez cu un astfel de pacient îmi amintesc de nevoile pe care le-am avut și eu la diagnosticare și caut să îi spun ce știu că are nevoie pentru a fi mai bine. Așa că sunt recunoscătoare de fiecare dată când am oportunitatea de a fi alături de pacienți”.

Lasă un comentariu