JOI, 21 MAI, SFINȚII ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI ELENA

Distribuie pe:

Biserica creștină sărbătorește pe doi dintre cei mai mari și mai importanți susținători ai ei: Sfinții împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și, mama sa, Elena. Nu au făcut parte din ierarhie și din treptele monahale, apostolatul lor fiind operă înțeleaptă, prin oferirea libertății Bisericii creștine și recunoașterea ei ca instituție spirituală în viața lumii de atunci.

Sfânta Elena, mama împăratului Constantin, se naște în jurul anului 250. Se pare că se trage din spița neamului traco-dac sau daco-roman. Primește botezul de mică și este crescută în frica lui Dumnezeu. Soțul ei, Constantin Chlor, de origine romană, din familie împărătească, nu acceptă credința în Hristos, fiind închinător al cultului împăratului, fapt pentru care o și părăsește.

Se spune că Sfânta Elena este prima femeie din lume care și-a eliberat toți sclavii și a desființat de la curte suita de doamne și domnițe, care huzureau în lux. Pentru întărirea credinței în Hristos întreprinde săpături pe dealul Golgotei, pentru a scoate la lumină și la deosebită cinstire Crucea Mântuitorului, Mormântul Său.

Sfântul Constantin cel Mare a făcut instrucție militară, alături de tatăl său, în părțile Asiei și la Dunăre, iar educația a aparținut mamei, după plecarea în Britania. După moartea tatălui său, în lupta împotriva lui Maxențiu, care se considera urmaș al lui Dioclețian, Constantin cel Mare a văzut ziua, strălucind pe cer, o cruce luminoasă, pe care scria: “Prin acest semn vei învinge”. Noaptea, în vis, i-a apărut însuși Iisus, îndemnându-l să-și facă steag ostășesc cu semnul Sfintei Cruci pe el. Încredințat că, în biruința lui, a fost ajutat de Dumnezeul creștinilor, fericitul Constantin a dat, în 313, ca împărat al Romei, o hotărâre prin care a oprit prigonirea creștinilor, promovând libertatea credinței.

Multe alte fapte de folos credinței lui Hristos au săvârșit marele Constantin și maica sa Elena, pentru care s-au învrednicit a se numi “Sfinții cei întocmai cu Apostolii, împărați”.

În această zi, păsările își învață puii să zboare. Este limita calendaristică pentru semănatul porumbului, ovăzului și meiului. În această zi nu se lucrează, pentru a preîntâmpina distrugerea holdelor și a strugurilor de către păsări.

La mulți ani, cu sănătate, cititorilor și colaboratorilor cu numele de Constantin și Elena!

Lasă un comentariu