ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

LEGEA PRIN CARE PĂRINȚII ÎȘI POT LUA ZILE LIBERE PÂNĂ LA TERMINAREA ȘCOLII, PROMULGATĂ

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care prevede că părinții își pot lua zile libere pentru supravegherea copiilor și în perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar.

Legea vizează aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Potrivit actului normativ, se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu. “Prin excepție, în anul 2020, prevederile (...) se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la încheierea anului școlar”, prevede legea.

Actul normativ mai stipulează că “prevederile prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv ale actelor normative care o modifică și/sau o completează ori care cuprind dispoziții care privesc aplicarea prevederilor sale, se aplică în continuare, fără întrerupere, de la data încetării stării de urgență instituite prin decret, potrivit art. 93 alin. (1) din Constituția României, republicată, pentru toate domeniile de activitate în care se mențin restricții, până la ridicarea acestora, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020”.

Legea prevede că pot beneficia de aceste prevederi părinții care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ, sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ.

“Prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care unul dintre părinți are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activității angajatorului, în condițiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Prevederile prezentei legi nu se aplică nici în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția situației în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat și astfel este scutit de la plata impozitului pe venit”, se mai arată în actul normativ.

De asemenea, șeful statului a promulgat Legea privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 41/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ.

“Prin excepție prevederile (...) se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la finalizarea cursurilor școlare aferente semestrului al II-lea”, prevede actul normativ.

 

RAPORT FAVORABIL AL COMISIEI DE ADMINISTRAȚIE PENTRU MANDATE DE CINCI ANI ALE ALEȘILOR LOCALI

Comisia pentru administrație publică din Senat a adoptat luni un raport favorabil la propunerea legislativă inițiată de UDMR, conform căreia aleșii locali ar urma să aibă mandate de cinci ani, nu de patru.

Informația, publicată pe site-ul Senatului, a fost anunțată și de parlamentarul USR Florina Presadă, într-o postare pe Facebook.

“UDMR, PSD și ALDE vor ca mandatele aleșilor locali să fie de cinci ani în loc de patru ani. Tocmai ce s-a adoptat un raport de admitere în Comisia de administrație publică de la Senat pe marginea unei propuneri legislative venite de la UDMR, cu motivația că 4 ani nu sunt suficienți pentru un ales local ca să facă treabă, mai ales dacă are proiecte europene în derulare”, a scris Presadă.

Ea a menționat că propunerea mai are nevoie de raportul Comisiei juridice după care va fi supusă votului în plen, Senatul fiind Cameră decizională.

“Nimic nu e întâmplător. În sertarele Comisiei de administrație publică se află o altă propunere legislativă, de data asta a PSD, cu același obiect: mandatele aleșilor locali să aibă cinci ani, nu patru ani. Depusă anul trecut, ea modifica un articol din Legea administrației publice locale, dar care a fost abrogat prin Codul administrativ. Nu a mai ajuns niciodată la plen, deși aceasta are raport de respingere. Vedeți cum își pasează mingea PSD și UDMR? Aceste partide țin cu dinții de actualele mandate și de cele viitoare, că nu au niciun interes să meargă în alegeri: s-ar alege cu mai puține mandate de aleși locali, căci românii s-au trezit”, a adăugat senatorul USR.

Proiectul modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, astfel încât Consiliul local, Consiliul județean și primarul să fie aleși pentru mandate de cinci ani.

În expunerea de motive, semnată de 26 de parlamentari UDMR, se arată că există multe exemple din statele membre UE în care au fost aplicate “cu succes” modele de administrație publică locală cu mandat de 5-7 sau de 8 ani.

Inițiatorii susțin că un mandat mai lung al aleșilor locali conferă stabilitate politică, “o pavăză față de schimbările și eventualele crize politice manifestate la nivel general și care interferează cu deciziile de luat la nivel local”.

“De asemenea, sunt amortizate bulversările create de suprapunerea alegerilor, de campanii electorale simultane sau succesive care, în cele mai multe cazuri, pun administrațiile locale în situații dificile de suspendare a activității și a investițiilor inițiate. (...) Experiența celor trei decenii de administrație locală relevă faptul că nevoia uriașă de investiții locale în România este aproape imposibil de acoperit în mandate de câte patru ani, acolo unde nevoile de finanțare sunt pe termen lung, iar fondurile europene, modalitatea optimă de finanțare a programelor de dezvoltare locală sunt supuse unui calendar bugetar de 7 ani”, arată parlamentarii UDMR.

Inițiativa, înregistrată pe 10 februarie la Camera Deputaților, a fost adoptată tacit, iar apoi înregistrată la Senat pe data de 24 aprilie. Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități și Comisia pentru buget, finanțe au adoptat avize negative.

 

“AȚI PUS ÎN PERICOL VIAȚA TUTUROR ROMÂNILOR”

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat luni că premierul Ludovic Orban a pus în pericol viața tuturor românilor pentru că nu a trimis la timp în Parlament legea privind măsurile pentru perioada stării de alertă.

“Ați pus în pericol viața tuturor românilor pentru că nu ați fost în stare să trimiteți în Parlament o lege la timp. Veți rămâne în istorie ca un un guvern care a făcut cea mai mare gafă politică de la Revoluție încoace. Ați reușit să stricați prin indolență și incompetență, criminală aș spune, tot ceea ce au reușit românii în ultimele două luni, care s-au sacrificat și au stat în casă. Din cauza dumneavoastră, domnule Orban, am avut trei zile în care nu a fost nicio stare de urgentă, nicio stare de alertă, a fost doar o stare de prostie a Guvernului PNL pentru care este posibil ca mulți dintre români să plătească destul de scump. Trebuie să fiți bărbați și să vă asumați consecințele, trebuie să răspundeți pentru că singura regulă din aceste zile a fost bunul simț al românilor”, a spus Ciolacu în plenul Camerei Deputaților, la Ora prim-ministrului.

În opinia sa “amenzile și restricțiile la nesfârșit nu reprezintă o soluție”, fiind nevoie de un parteneriat real, care să se bazeze pe încredere și nu “pe minciuni, pe bâlbe și pe declarații care se bat cap în cap”.

“Domnule Orban, ați pierdut încrederea populației. (...) Ce să mai înțeleagă oamenii când văd că vă puneți colegii să calce în picioare Constituția și să propună amendamente în disprețul Legii fundamentale ?(...) Nu vă mai uitați la prostiile spuse de Cîțu cum că economia românească e mai presus de cea a Germaniei, Franței sau Spaniei la un loc. Știți că nu e așa, știu și românii. Românii știu cum stă treaba cu greaua moștenire. Ați moștenit o economie care funcționa, care avea o creștere economică de 4%, pe care ați pus-o pe butuci, ați adus-o la 2%. Ați moștenit un sistem de pensii și salarii funcțional și acum ați prăbușit total nivelul de trai. (...) Sunteți vestitorul austerității, nu știți altceva decât să tăiați, să interziceți și să amendați”, a precizat liderul PSD.

El a cerut demisia premierului Ludovic Orban “pentru tot răul făcut acestei țări”, menționând că “dacă prim-ministrul nu va recurge la acest act, va fi demis prin moțiune de cenzură”.

 

76,6% DINTRE DECESELE CAUZATE DE NOUL CORONAVIRUS AU FOST LA PERSOANE PESTE 60 DE ANI

Mai mult de trei sferturi (76,6%) dintre decesele înregistrate la persoane infectate cu noul coronavirus au fost la persoane cu vârste de peste 60 de ani, iar 59,8% - la bărbați, potrivit raportului săptămânal al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Conform raportului, 90,5% dintre decedați aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Unul din șapte cazuri de infecție cu noul coronavirus a fost înregistrat la personal medical.

Raportul arată că 35,8% din totalul cazurilor de infecție cu noul coronavirus s-au înregistrat în județele Suceava, Dâmbovița, Neamț și Bacău și în București.

Potrivit sursei citate, 44% din totalul deceselor au fost înregistrate în județele Suceava, Bacău, Timiș, Galați și în București.

Lasă un comentariu