ȘI ELEVII SE INFORMEAZĂ, CORONAVIRUS (COVID-19)

Distribuie pe:

În prezent ne confruntăm cu pandemia cauzată de sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Focarul a fost identificat pentru prima dată la Wuhan, China, în decembrie 2019.

În 21 mai 2020, peste 5 milioane de cazuri COVID-19 au fost raportate în mai mult de 188 de țări și teritorii, soldate cu peste 328.000 de decese. Peste 1,89  milioane de persoane infectate s-au vindecat.

Virusul este răspândit în primul rând prin contact direct, cel mai adesea prin picături mici produse de tuse, strănut și vorbire. Mai puțin frecvent, oamenii se pot infecta prin atingerea unei suprafețe contaminate și apoi atingerea feței. Este cel mai contagios în primele trei zile de la debutul simptomelor, deși răspândirea este posibilă înainte de apariția simptomelor și de la cei asimptomatici.

Simptomele obișnuite includ febră, tuse, oboseală, respirație  și pierderea mirosului. Complicațiile pot include pneumonia și sindromul de detresă respiratorie acută. Timpul de expunere la debutul simptomelor este de obicei de aproximativ cinci zile, dar poate varia de la două până la paisprezece zile. Nu se cunoaște un vaccin sau un tratament antiviral specific. Tratamentul primar este terapia simptomatică  și de susținere.

MĂSURILE PREVENTIVE recomandate includ spălarea mâinilor, acoperirea gurii la tuse, menținerea distanței față de alte persoane, purtarea unei măști în locuri publice, monitorizarea și autoizolarea persoanelor care suspectează că sunt infectate. Autoritățile din întreaga lume au răspuns prin implementarea diverselor restricții.

Pandemia a provocat perturbări sociale și economice globale, inclusiv cea mai mare recesiune globală de la Marea Depresiune. Aceasta a condus la amânarea sau anularea evenimentelor sportive, religioase, politice și culturale, penurie de aprovizionare pe scară largă, exacerbată de cumpărături generate de panică. Printre efectele pozitive s-a numărat scăderea poluării. În prezent, unitățile de învățământ sunt închise fie la nivel național, fie local, în 185 de țări, ceea ce afectează aproximativ 98,5 la sută din populația elevilor/studenților din lume. Dezinformarea despre virus s-a răspândit online și au existat incidente de xenofobie și discriminare împotriva chinezilor și împotriva celor percepuți ca fiind chinezi sau a celor proveniți din zone cu rate mari de infecție.

CAZURI

Cazurile se referă la numărul de persoane care au fost testate pentru COVID-19 și al căror test a fost confirmat pozitiv conform protocoalelor oficiale. O analiză a fazei incipiente a focarului, până la 23 ianuarie, a estimat că 86% din infecțiile cu COVID-19 nu au fost detectate și că aceste infecții au fost sursa pentru 79% din cazuri. Mai multe alte studii, folosind o varietate de metode, au estimat că numărul de infecții în multe țări este probabil să fie considerabil mai mare decât cazurile raportate.

 

Lasă un comentariu