,,CUNOAȘTE-ȚI DREPTURILE! RESPECTĂ-ȚI OBLIGAȚIILE!” CAMPANIE NAȚIONALĂ DE PREVENIRE A TRAFICULUI DE PERSOANE ÎN SCOPUL EXPLOATĂRII PRIN MUNCĂ

Distribuie pe:

Implementată în cadrul proiectului ROFSIP2016OS5A10P02 Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetățenilor, Campania națională “Cunoaște-ți drepturile! Respectă-ți obligațiile!” este axată pe componenta prevenirii traficului de persoane în scopul exploatării prin cerșetorie. Proiectul se derulează la nivel național, pe o perioadă de 36 de luni, fiind finanțat prin Fondul pentru Securitate Internă, componenta Cooperare Polițienească. Își propune implementarea a trei campanii de prevenire a traficului de persoane vizând principalele tipuri de exploatare: exploatarea prin muncă, exploatarea sexuală și exploatarea prin cerșetorie. Mesajul campaniei este “Din muncă trebuie să câștige atât angajatorul, cât și angajatul. Folosirea serviciilor unei victime a traficului de persoane este pedepsită de lege”, în timp ce sloganul acesteia este “Cunoaște-ți drepturile! Respectă-ți obligațiile!”.

Partenerii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) în derularea campaniei au fost: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației Naționale, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Asociația Ecumenică a Bisericilor din România - AIDRom, Asociația eLiberare și Fundația World Vision România.

CONȘTIENTIZAREA PERSOANELOR VULNERABILE CU PRIVIRE LA RISCURILE ȘI IMPLICAȚIILE ASOCIATE TRAFICULUI DE PERSOANE

Campania a urmărit prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă, prin creșterea gradului de conștientizare a persoanelor vulnerabile cu privire la riscurile și implicațiile asociate acestui fenomen, informarea și sensibilizarea populației în vederea reducerii cererii din perspectiva exploatării prin muncă și creșterea implicării în activitățile de prevenire a multiplicatorilor de opinie, aflăm de la comisar-șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela - coordonator Centrul Regional Târgu-Mureș al A.N.I.T.P. Domnia sa adăuga și că grupul țintă al campaniei este format din tineri cu vârste până în 18 ani, persoane adulte aflate în căutarea unui loc de muncă în țară sau în străinătate, precum și persoane fizice și juridice susceptibile să utilizeze serviciile unei victime a traficului de persoane exploatate prin muncă (angajatori, agenții de recrutare a forței de muncă etc.).

Zilele trecute, specialiștii Centrul Regional Târgu-Mureș al A.N.I.T.P au desfășurat una dintre activitățile de prevenire a exploatării prin muncă incluse în Campania Națională “Cunoaște-ți drepturile! Respectă-ți obligațiile!” la Aeroportul

“Transilvania” Târgu-Mureș. În cadrul acțiunii, derulate cu sprijinul Poliției de Frontieră și al Poliției Transporturi, s-au distribuit materiale informativ-preventive, pliante persoanelor care aleg să muncească în străinătate.

Mesajul de responsabilitate socială al campaniei este promovat și într-un spot video de artistul Eduard Mihail Andreianu, cunoscut sub numele de scenă CRBL (https://www.youtube.com/watch?v=idgODMK3FhI).

Recomandările vizează prevenirea traficului de persoane în vederea exploatării prin muncă, atât din perspectiva celor care își caută un loc de muncă în străinătate sau în țară, cât și din cea a angajatorilor.

 

Lasă un comentariu