VEȘTI BUNE! MILIARDE DE EURO PENTRU REDRESAREA ROMÂNIEI!

Distribuie pe:

Comisia Europeană a propus un plan de redresare economică în valoare de 750 de miliarde de euro, bani cu care vor fi ajutate statele membre ale Uniunii Europene (UE) afectate de pandemia de coronavirus.

Din această sumă, România ar putea primi cei mai mulți bani din țările est-europene, respectiv 33 de miliarde de euro în total (19,5 miliarde, bani nerambursabili, și 13,5 miliarde, împrumuturi în condiții avantajoase).

Elaborarea unui plan național, până în aprilie 2021

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a explicat, într-un interviu pentru hotnews.ro, ce poate face România cu banii primiți de la Comisia Europeană drept ajutor pentru redresare economică după criza Covid-19.

“Banii sunt destinați investițiilor și reformelor care ne-ar putea scoate din criză, în funcție de nevoi. Pentru România, acesta este un succes politic și o imensă oportunitate de a se redresa și de a dezvolta rapid.

Accesarea sumelor nerambursabile, de 19,5 miliarde de euro, este simplă și rapidă și se bazează pe un plan național, pe care România trebuie să îl pregătească până în luna aprilie 2021.

Partea bună este că avem multe recomandări, din cele mai diferite domenii - sănătate, educație, infrastructură, reformă administrativă, mediu, sprijin pentru companiile private și nu numai.

Să vă dau niște exemple. România poate decide să direcționeze un număr de miliarde din sumele nerambursabile către proiectele de autostrăzi fără finanțare asigurată, către noi spitale sau dotarea acestora, către educație (construirea de școli, dar și digitalizarea sistemului de educație).

De asemenea, poate investi în digitalizarea serviciilor administrative, dar și în lucruri încă urgente pentru noi - rețele de apă și canal, extinderea rețelelor de gaz. Un exemplu concret este autostrada Comarnic - Brașov, pentru care fondurile de coeziune aflate acum la dispoziția noastră nu sunt suficiente”, a explicat Adina Vălean.

Împrumutul (chiar în condiții avantajoase) nu este obligatoriu!

Pe de altă parte, comisarul european a afirmat că România nu este obligată să se împrumute cu cele 13,5 miliarde de euro, dar o poate face în condiții foarte avantajoase, iar banii pot fi cheltuiți în aceleași condiții ca și banii nerambursabili.

“Sigur că există condiții clare de acordare a împrumutului, după cum există condiții și de cheltuire a banilor. Practic, criteriile de evaluare a planurilor elaborate de statele membre au în vedere, în primul rând, contribuția la îndeplinirea recomandărilor din raportul de țară, în liniile politicilor europene.

Consider că este un plan foarte bun, care grăbește procesul de ieșire din criză, dar care duce și la limitarea diferențelor dintre statele membre UE. Este, de asemenea, un plan bun pe termen scurt, dar și pe termen lung, care ia în calcul lecțiile pe care le-am învățat în criza de coronavirus, tocmai pentru prevenirea unor asemenea situații în viitor”, a precizat Adina Vălean. 

Lasă un comentariu