PREȘEDINTE PENTRU O ZI...

Distribuie pe:

Un studiu al www.HappyRecruiter.com arată că românii ar prefera să elimine toate restricțiile, ar investi în producția locală și, într-o proporție importantă, ar prefera să își schimbe cariera.

Opiniile sunt, însă, împărțite când vine vorba despre modul în care ar trebui să se desfășoare procesul de relaxare a restricțiilor. Românii au fost întrebați ce ar face dacă ar fi pentru o zi președinte, premier sau în poziția de autoritate, ce măsuri ar lua pentru relansarea activității economice, cum ar relaxa măsurile de siguranță și cum văd viața la locul de muncă după izolarea cauzată de criza COVID-19.

Dora, asistentul virtual de la Happy Recruiter, a conversat în Facebook Messenger cu aproape 1.200 de persoane din sectoare cheie ale economiei - producție industrială, automotive, producție farma și logistică, care au răspuns unor întrebări despre măsurile pe care le-ar lua dacă ar fi în poziția de a decide, despre măsurile de siguranță pe care le așteaptă în noua normalitate a locului de muncă și consumul de social media, respectiv digitalizarea ca parte din ce în ce mai importantă în activitățile zilnice.

Dacă ai fi în poziția de a decide (președinte, prim-ministru), ce domeniu ai relansa prioritar?

Cu un singur răspuns posibil, dintr-o listă de opțiuni, am vrut să aflăm care sunt sectoarele prioritare în care românii ar investi pentru a relansare. Iar cei mai mulți dintre ei (44%) ar investi în relansarea producției locale, spunea Raluca Ștefănescu, recruitment marketing manager, Happy Recruiter. În linie cu discuțiile din agenda publică, la nivel global, pentru mulți români a devenit și mai importantă nevoia de a produce mai mult pe plan local/de localizare și încurajare a micilor producători locali. Sănătatea a fost pe locul 2 în topul opțiunilor, fiind selectată de 23% dintre respondenți și, imediat în listă - educația cu 18% din răspunsuri; următoarele opțiuni au fost turism sau infrastructură.

Schimbare de carieră?

Pentru 55% dintre respondenți, schimbarea carierei actuale e un subiect de interes. Totuși, schimbarea se produce, frecvent, ca răspuns la pierderea locului de muncă actual, mai degrabă decât ca măsură proactivă, de descoperire/redescoperire a vocației.

Cu aproximativ 1 milion de persoane în șomaj tehnic, la începutul lunii, și un procent considerabil la limita de risc (în sectoarele care nu vor fi redeschise în prima etapă de relaxare), doar 36% dintre respondenți au spus că se așteaptă ca numărul locurilor de muncă să crească după relaxare.

Peste două treimi dintre respondenți prevăd o perioadă de stagnare sau scădere temporară a numărului locurilor de muncă disponibile în economie.

Mai mult și mai multe pe social media

Distanțarea nu a redus socializarea, ci a mutat-o și mai mult în online, în social media. Aproape jumătate (42.4%) din participanți au declarat că au petrecut mult mai mult timp pe social media în perioada izolării, în timp ce doar 16% au răspuns că stau mai puțin, iar 41% apreciază că perioada petrecută în social media nu s-a schimbat foarte mult.

Dar social media nu mai e demult doar un mediu de socializare. 40% dintre respondenții la acest studiu folosesc social media pentru a se menține informați, 25% dintre respondenți - pentru a căuta activ joburi, și 5% pentru cumpărături.

Alte răspunsuri frecvente au fost activitate fizică, lectură, vizionare de filme sau implicare în acțiuni de voluntariat, aflăm de la Raluca Ștefănescu, recruitment marketing manager, Happy Recruiter.

Lasă un comentariu