PLEDOARIE PENTRU GENERAȚIA DE FORȚĂ (II)

Distribuie pe:

Interviu cu artistul plastic MARCEL NASTE, noul director al Casei de Cultură a Studenților din Târgu-Mureș

- Ești optimist! Dar cine știe…. “never say never”!

- Așa cum știm cu toții, până azi au existat lacune mari în susținerea, investirea și dezvoltarea palierelor culturale ale acestei generații. E momentul pentru o resuscitare a identității noastre, dar și a implicării concrete în dezvoltarea acestei generații.  Cu cât investim mai mult, cu atât vom avea un viitor mai responsabil. Nu poți aștepta minuni fără a te ruga și nu poți certifica viitorul fără să investești în prezent. Avem nevoie de această generație ca de aer, și este momentul… “să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Este timpul lor și este momentul oportun de afirmare. Cred în ei și în puterea lor fizică și intelectuală. Este generația de forță, generația care, prin adaptarea la tehnologie, va trece la nivelui superior în dezvoltarea societății. Este generația lucrului responsabil și al responsabilizării ei.

- Îmi place pasiunea din pledoaria ta, într-un fel, îți aperi generația, fiindcă nu ești prea departe de ei! Dar nu va fi ușor! Sunt convinsă că vei reuși, fiindcă îți cunosc tenacitatea și talentul.

- Într-adevăr, este un an greu pentru toate instituțiile de cultură, dar, așa cum bine știm, “românul s-a născut poet și mare inventator”, așa că mă bazez pe aceste prerogative și sunt convins că atât eu, cât și colegii din această instituție vom genera proiecte frumoase, de calitate și inovative. Va fi greu, dar nu imposibil. Lucrăm deja la câteva proiecte, am deschis “cutia Pandorei” și ne vom ajuta cu încredere de tehnologia digitală, prin mutarea proiectelor fizice colective în mediul online. Sunt soluții de moment, dar poate așa vom înțelege că tehnologia își are rostul ei și chiar poate genera trecerea la o altă dimensiune a activităților colective și implicit a societății.

- Te acomodezi rapid, din câte observ!

- Încă din prima zi de lucru am făcut o radiografie amplă a instituției și am constatat o mulțime de deficiențe,  dar tocmai acest lucru m-a motivat să fac pasul următor, spre remedierea lor, dar și spre dezvoltarea instituției, atât din punct de vedere al clădirii, referitoare la spații, cât și din punct de vedere al  proiectelor culturale. Trăim într-o lume care, cred eu, a început să vadă necesitățile concrete, reale și definitorii pentru construirea identității noastre și a ideologiilor eficiente spre dezvoltare. Necesitățile deja au început să strige pe la uși și, încet-încet, vor intra în planul priorităților firești.  Lumea se dezvoltă, nu mai putem tărăgăna și pierde timpul, deoarece și așa suntem în urmă cu alinierea în modernitatea sinceră și dreaptă a realităților noastre.

- Succes, Marcel Naste! Navighează cu toate pânzele sus, cum spun marinarii! Și vânt din pupa!

 

Lasă un comentariu