REALIZĂRILE ȘI PROIECTELE DE VIITOR SUNT MOTIVE PENTRU CARE CRED CĂ VOI CONTINUA, ÎMPREUNĂ CU CETĂȚENII, DEZVOLTAREA COMUNEI OGRA

Distribuie pe:

Interviu cu primarul Marian Palaghie

- Din sumedenia de statistici care încearcă să definească actuala pandemie, repartizând virusul, ba pe sexe, ba pe sate și orașe, ba pe morbidități, ba pe grupe de vârstă, pare să lipsească un criteriu important, tratat cu o suspectă “discreție”, anume starea socială. Această “discreție” nu are cum să evite o constatare dureroasă: săracii sunt, de departe, cei mai loviți de pandemie. Sunt și excepții, cum este comunitatea din Ogra, știută ca săracă și, totuși, mai puțin afectată de virulența pandemiei. Aveți o explicație?

La nivelul Comitetului local privind starea de urgență, noi am adoptat decizii izvorâte din recomandările DSP Mureș dar adaptate comunității noastre. Primăria a ținut, zilnic, legătura cu DSP, a colaborat bine cu poliția, cu medicii de familie și - cel mai important - cu cetățenii. Am știut tot timpul ce persoane urmează să fie izolate la domiciliu, cine trebuie să vină în comună, cine trebuie carantinat. Cu personalul de la primărie am asigurat atât aprovizionarea celor în vârstă, vulnerabili, cât și dezinfecția locurilor critice, din comunitate. Am urmărit ca toți cei avuți în evidență, cu posibile probleme, să-și respecte carantina sau izolarea, după caz. Vorbind de comunitatea romă, ea s-a bucurat de atenția noastră, încercând să limităm contactele și întâlnirile. Am fost toată ziua în zonă, dar, nu doar pentru contravenții, ci mai ales pentru sprijin. Am achiziționat, la nivel de primărie, atomizoare și am purces la o dezinfecție sistematică, în toată comuna, pe străzi și în zonele aglomerate. Am amenajat un spațiu în incinta grădiniței comunale, unde am găzduit șoferii de camion care trebuiau carantinați, care și-au exprimat dorința de a nu merge în familie, riscând contaminarea celor dragi. Desigur, spațiile respective au fost dezinfectate și înainte, și după ieșirea acestor persoane din ele.

- N-aș vrea să supăr pe nimeni, dar nu văd mai nimic special în aceste măsuri...

Să vă spun un “secret”: degeaba faci planuri și adopți măsuri dacă nu te și ții de ele, dacă nu urmărești când, cum și de către cine sunt puse-n aplicare...

- Înțeleg. Cum, necum, efectele pandemiei au fost limitate și viața s-a desfășurat, cât de cât, normal, ținând cont și de planurile prealabile. Care sunt obiectivele de investiții la a căror realizare se muncește în prezent?

Desigur, sincope au fost, dar activitatea a continuat pe întreaga perioadă. Actualmente avem în execuție cele șapte săli de clasă de la Școala Gimnazială, precum și grupurile sanitare, de la același obiectiv. Estimez că, în patru săptămâni, putem recepționa lucrarea, finalizând investiția. Investiția este făcută pe PNDL și valorează 1.384.000 lei. Mai avem, în desfășurare, drumul Giuluș - Lăscud care, în urma expertizei tehnice, a prezentat neconformități. Până la urmă, am ajuns la un consens cu executantul și acesta va trece la remedierea lucrării. Apoi, vorbim de Grădinița cu program normal, construcție de la zero, pe programul operațional regional, pe Axa 8, unde suntem în faza avizelor pentru autorizarea construirii și, în două-trei săptămâni, începem execuția.

- Este clar, aveți de lucru! Cum stăm cu planurile de viitor?

Pentru viitorul apropiat avem o colaborare prin Fondul Român de Dezvoltare Socială, în sectorul educativ social-economic. Este vorba despre un proiect, pe care-l dezvoltăm în comun cu primăria municipiului Făgăraș, în valoare de 1.500.000 euro, din care nouă, la Ogra, ne revin cam 400.000 euro. Programul presupune închirieri de containere, circa 100 mp, în vederea desfășurării activităților extrașcolare precum “Școala după școală” și “A doua șansă”. Programul include 240 de copii și adulți defavorizați, care vor fi consiliați educațional, psihologic, cât și sub aspectul orientării profesionale. Copiii mai au prevăzute și alte proiecte de socializare și instruire, prin excursii, tabere, activități care, altfel, le-ar fi greu accesibile. În al doilea rând, în cartierul romilor, tot prin FRDS, avem un proiect de reabilitare de drumuri, a cărui valoare este de 2.200.000 lei; aici suntem în faza de autorizare. Tot pentru viitor, avem în vedere căminele culturale, unde stăm în fază de recepție, care are loc cam într-o lună de zile. Vorbesc despre căminele culturale Ogra, Dileu-Vechi, Vaideiu, care au fost reabilitate pe PNDL. Pentru căminul de la Lăscud avem cuprinsă o investiție de modernizare, cuprinzând încălzirea, termoizolare prin geamuri termopan, zugrăveli interioare și exterioare. Tot aici, în Lăscud, avem în vedere și reabilitarea școlii. Apoi, este extinderea rețelei de apă potabilă în satele Dileu și Vaideiu, dar și canalizarea din Ogra. Colaborăm cu Aquaserv, operatorul regional și titularul investițiilor și vom deservi peste 2.000 de locuitori, prin acest program. Împreună cu primăria Sânpaul, am creat, la limita vecinătății, un parc industrial, care va fi racordat la rețeaua de canalizare și la Stația de epurare Ogra, pentru că stația de la Sânpaul nu are capacitatea necesară. Am discutat cu cei de la Aquaserv, în vederea prioritizării acestei rețele de canalizare.

- Sunt planuri și realizări frumoase, care vă fac cinste. Poate aveți un mesaj pentru consătenii dumneavoastră, acum, la final de convorbire...

Doresc ca oamenii să aibă în continuare încredere în mine și în echipa mea și îi asigur că nu ne vom da înapoi din fața niciunui efort destinat dezvoltării durabile. Țin să le mulțumesc pentru felul exemplar în care au colaborat, pe timpul pandemiei, și să-mi exprim speranța că au înțeles natura pozitivă a constrângerilor impuse în această perioadă pandemică. Eu însumi am fost mai dur, mai colțos, decât de obicei, dar am avut în vedere exclusiv binele tuturora. În ciuda acestor nedorite sincope, dezvoltarea comunității noastre e evidentă, iar trendul acestei dezvoltări mă face să cred că sunt toate motivele pentru a continua împreună și de acum încolo.

 

Lasă un comentariu