OBEZII, VICTIMELE PREFERATE ALE... ȚÂNȚARILOR!

Distribuie pe:

Oamenii de știință nu s-au lăsat până nu au descoperit de ce doar una din cinci persoane cade victimă înțepăturilor de țânțari, ceilalți oameni fiind ocoliți de acești “vampiri” enervanți.

Astfel, potrivit unui studiu publicat de businessinsider.com, citat de adevarul.ro, unii oameni atrag țânțarii ca un magnet, dar nici grupa de sânge și nici culoarea hainelor nu sunt criteriile după care ne aleg aceste insecte, așa cum se credea cândva.

De remarcat că doar femelele-țânțar se hrănesc cu sânge, acestea având nevoie de el pentru o proteină care ajută la dezvoltarea ouălor și, deci, la înmulțire.

În opinia cercetătorilor, există trei motive pentru care unii dintre noi suntem mai “apetisanți” decât alții pentru țânțari.

Bacteriile de pe piele - O anumită compoziție a bacteriilor de pe piele ne înscrie pe lista preferințelor țânțarilor. În jur de o mie de miliarde de bacterii trăiesc pe pielea noastră, iar acestea dau un miros pe care insectele îl pot percepe de la 45 de metri distanță. Doar 10% din aceste bacterii sunt întâlnite la toți oamenii. Unii au o “colecție” de microbi pe care țânțarii o găsesc foarte... atrăgătoare.

Dioxidul de carbon - Țânțarii iubesc dioxidul de carbon. Prin urmare, cu cât o persoană expiră mai mult dioxid de carbon, cu atât mai mare este riscul ca sângele ei să devină hrană pentru aceste insecte.

Oamenii înalți expiră o cantitate mai mare de dioxid de carbon decât cei scunzi, iar acesta este motivul pentru care țânțarii înțeapă adulții mai frecvent decât pe copii. Mai ales persoanele supraponderale și cele obeze, dar și femeile însărcinate sunt ținta predilectă a țânțarilor.

Mișcarea și căldura - Dacă facem sport în aer liber, țânțarii vor percepe mișcarea și temperatura mai ridicată a corpului, iar când alergăm riscul să devenim victime ale țânțarilor este cu atât mai mare.

Explicația stă în faptul că volumul de aer expirat este mai mare, iar concentrația de dioxid de carbon din acesta crește. (L.P.)

Lasă un comentariu