LUDUȘ, CU POPAS LA IERNUT

Distribuie pe:

La Iernut, am făcut primul popas în vatra străveche a așezării, acolo unde a fost întemeiat satul Iernut. La marginea satului și-au înălțat biserică, și-au adâncit mormintele. Al doilea popas l-am făcut la o altă margine de Iernut, la Castelul feudal.

Prin purtarea de grijă a vrednicului de pomenire George Oargă, preot paroh al Bisericii Ortodoxe I, din orașul Iernut, președinte fondator al Cercului ASTRA “Alexandru Macarie”, în acele locuri, în anul 1995, adică acum un sfert de secol, au fost amplasate două plăci memoriale care să amintească actualelor și viitoarelor generații de iernuțeni, de trecutul lor creștin.

Pe prima placă a fost încrustat următorul text: “În acest loc a existat o biserică de lemn cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, între anii 1735-1929, fiind locaș de închinăciune și rugăciune pentru credincioșii români din Iernut. A fost sfințită de Episcopul Andrei al Alba Iuliei în anul Domnului 1995”.

Pe a doua placă au fost înscrise următoarele cuvinte: “În acest castel au fost închiși mitropoliții Dosoftei, Ilie Iorest și Sava Brancovici pentru apărarea credinței și a legii strămoșești. S-a așezat această placă de credincioșii români din Iernut și a fost sfințită de Episcopul Andrei al Alba Iuliei în anul Domnului 1995”.

Această placă nu mai este la locul ei. Cineva a avut grijă ca ea să dispară și odată cu ea și drapelele naționale românești care o flancau, precum și Muzeul Războiului de la Oarba de Mureș și Iernut, din anul 1944, adăpostit în clădirea porții de intrare în castel.

Din Luduș am plecat, la Luduș am revenit. Înainte de a ajunge la casele și familiile noastre, am avut timp să observăm, să comentăm și să lăudăm cele mai recente investiții edilitar-gospodărești ale Primăriei, întâlnite în drumul nostru prin oraș. Am notat: scuarul de pe strada Gheorghe Barițiu și sensul giratoriu din apropriere, impresionante prin moderna lor arhitectură florală, proaspătul covor asfaltic turnat de curând în spațiile lărgite ale Bulevardului 1 Decembrie 1918, trotuarele noi, marcajele noi, amenajările florale din zona Monumentului Eroilor și a Grupului statuar “PĂRINȚI AI PATRIEI ROMÂNE”.

Lasă un comentariu