NEDELCU PANAIT CHERCEA (1857 - 1946)

Distribuie pe:

Anul 2020 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români" în întreaga Patriarhie.

Printre figurile marcante ale filantropilor români, de-a lungul vremii, se numără și numele inginerului brăilean NEDELCU PANAIT CHERCEA.

S-a născut la data de 7 iulie 1857 în comuna Vatra Veche, azi cartier al orașului Brăila. Din poziția sa

de inginer se dedică cu totul comunității din care făcea parte, reușind în 9 ani să construiască aici școală, grădiniță, biserică, primărie și dispensar. Una dintre devizele sale după care și-a rânduit întreaga viață era: „Totul pentru patrie, nimic pentru noi". Cât de mult am dori să mai auzim și azi astfel de lozinci, puse și în practică, la cei care vremelnic ne conduc din punct de vedere administrativ.

Faptele sale filantropice nu se opresc însă aici. Astfel, în 1922 ridică clopotnița Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil" din centrul Brăilei; în 1924 donează comunității evreiești din Brăila o clădire pentru amenajarea unui dispensar; în 1928 termină construcția Bisericii „Sf. Mina" și a clopotniței din localitatea natală; tot în același an inaugurează Școala de băieți și fete din Vatra Veche, școală construită din banii familiei; apoi tot aici mai construiesc o grădiniță, un dispensar, casă parohială, primărie; dotează cu mobilier și materialele necesare Liceul de fete din Brăila, Școala primară din Ghecet - Tulcea; ctitorește Biserica Mănăstirii Vladimirești - Galați, loc unde inițial au fost și înmormântați soții Chercea, mai apoi fiind reînhumați în Biserica „Sf. Mina" - ctitoria lor. În 1936, Nedelcu Chercea ridică un monument în cinstea eroilor din Primul Război Mondial.

Acest spirit filantropic, familia Chercea a reușit să-l transmită mai departe și rudelor.

Fără doar și poate, Nedelcu Panait Chercea rămâne un marcant filantrop ortodox în istoria orașului Brăila. De aceea astăzi cartierul îi poartă numele, rămânând o amintire de neșters peste decenii în mintea brăilenilor. Urmele marelui filantrop brăilean sunt azi peste tot în orașul de la Dunăre, rămânând un exemplu pentru noi, toți, ce înseamnă iubirea față de comunitate, față de orașul tău, sau satul tău, cât și față de filantropia creștină românească.

Pentru toate acestea se cuvine păstrată o vie memorie.

Veșnica lui pomenire! Amin!

Lasă un comentariu