PREȘEDINTELE IOHANNIS A SESIZAT CCR PRIVITOR LA MODIFICAREA LEGII EDUCAȚIEI NAȚIONALE

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a trimis, ieri, Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea articolului 7 din Legea Educației Naționale 1/2011.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială, legea contravine unor prevederi constituționale referitoare la statul de drept și principiul separației puterilor în stat.

 

MARCEL VELA: DORIM CA ÎN SCURT TIMP SĂ DOTĂM POLIȚIȘTII “DIN STRADĂ” CU MIJLOACE DE ÎNREGISTRARE AUDIO-VIDEO

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a afirmat, ieri, că se dorește ca în scurt timp polițiștii “din stradă” să fie dotați cu mijloace de înregistrare audio-video.

“Mai există un subiect pe care l-am dezbătut (...), subiect care ne-a făcut să decidem să ne dorim ca într-un timp cât mai scurt (...) să ajungem și la o finalizare concretă, în sensul în care încă de anul trecut, din noiembrie, de la toate problemele pe care le-au avut unii polițiști de-ai noștri în județul Vâlcea, județul Prahova, au fost înregistrate acțiuni și dosare de ultraj, inclusiv în perioada stării de urgență, să dotăm polițiștii din stradă cu mijloace de înregistrare audio-video, astfel încât contactul cu cetățeanul, contactul cu un suspect, un potențial infractor să poată fi documentat oficial, eficient prin aceste mijloace de înregistrare”, a declarat Marcel Vela, la sediul MAI.

 

TOȚI DEALERII, INCLUSIV PRODUCĂTORII, VOR PUTEA ÎNMATRICULA AUTOTURISMELE DIRECT, PRINTR-UN DOCUMENT

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, ieri, că toți dealerii de autoturisme, inclusiv producătorii, vor putea înmatricula direct autovehiculele noilor proprietari printr-un simplu document.

“Astăzi (vineri - n.r.) voi semna Ordinul ministrului Afacerilor Interne prin care înmatricularea vehiculelor să poată să fie făcută într-un mod mai eficient, mai simplu, astfel încât cetățenii să nu mai fie puși în situația în care pierd timpul, stau la cozi în zone aglomerate, mai ales în acestă perioadă delicată din punct de vedere sanitar. Prin acest ordin, toți dealerii de autoturisme, de autovehicule din România, inclusiv producătorii, cei trei mari producători - Dacia, Renault și Ford - vor avea posibilitatea să înmatriculeze direct autoturismele noilor proprietari printr-un simplu document, un mandat pe care cumpărătorul îl încheie cu vânzătorul”, a anunțat Marcel Vela, la sediul MAI.

 

TRAFICUL PE UN DRUM DIN GERMANIA, BLOCAT CU 85 DE CĂRUCIOARE FURATE DE LA SUPERMARKET ÎN CADRUL UNEI FARSE

Persoane puse pe glume au blocat peste noapte traficul în orașul german St Ingbert (sud-vest) după ce au dat drumul de pe un deal la 85 de cărucioare de supermarket furate, informează DPA.

Cărucioarele, despre care poliția susține că au fost furate dintr-un supermarket din apropiere în primele ore ale zilei de joi, au fost lăsate să alunece la vale, oprindu-se după 80 de metri în mijlocul unui drum principal și blocând traficul pe ambele sensuri.

Nimeni nu a fost rănit în acest incident și nicio pagubă asupra vreunei proprietăți nu a fost semnalată până în prezent, a precizat poliția într-o declarație.

Polițiștii au deschis o anchetă cu privire la o posibilă infracțiune de blocare a traficului.

 

GUVERNUL A OBȚINUT APROBAREA CE PENTRU ACHIZIȚIA UNOR TRENURI TEHNOLOGICE DESTINATE CFR INFRASTRUCTURĂ

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că Guvernul a primit din partea Comisiei Europene acordul pentru achiziția unor trenuri tehnologice destinate pentru CFR Infrastructură, în vederea modernizării căii ferate.

“Am primit aprobarea și pentru achiziționarea trenurilor tehnologice”, a declarat Orban, în ședința de Guvern, primind confirmarea în acest sens și din partea ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

“Avem aprobarea pentru trenurile de lucru care sunt destinate pentru CFR Infrastructură. În urma achiziției acestora, se are în vedere ca ritmicitatea lucrărilor de reabilitare pentru ceea ce înseamnă linia de cale ferată să fie simțitor schimbată și să putem aduce un plus de valoare”, a adăugat ministrul.

În context, prim-ministrul a oferit explicații despre importanța acestor achiziții și a transportului pe calea ferată.

“Comisia Europeană consideră transportul feroviar ca un transport prioritar a fi dezvoltat, transportul feroviar conferă siguranță, confort, viteză în deplasare și, de asemenea, este prietenos cu natura, este considerat un transport ecologic. La ora actuală, rețeaua de cale ferată se află într-o situație critică, avem aproximativ... peste 70% din rețea care este cu termenul depășit pentru reparație capitală (...) și n-a existat de-a lungul ultimilor ani niciun interes pentru modernizarea infrastructurii feroviare. Practic, aceste trenuri de lucru, trenuri tehnologice, sunt niște trenuri pe care le pui pe șine și, după ce trece trenul, ai modernizată linia de cale ferată la standarde de transport”, a spus Orban.

El a subliniat că una dintre marile probleme cu care se confruntă România în privința transportului feroviar este că transportul de marfă se derulează “foarte lent din cauza restricțiilor existente” și din cauza faptului că sunt “peste 1.000 de poduri și de podețe care au termenul de reparație capitală depășit”.

“Durează foarte mult, cantitatea pe care poți să transporți pe infrastructura feroviară, care este profund afectată, este mult mai mică decât cantitatea pe care o poți transporta pe o cale ferată modernă și, practic, aceste trenuri tehnologice ne oferă un instrument formidabil de a crește foarte rapid numărul de kilometri reabilitați și de a putea moderniza infrastructura feroviară. Și visez să punem primul tren pe traseul spre Moldova, următorul tren pe traseul spre sud, iar pe Cluj - Episcopia Bihor am înțeles că lucrurile merg bine și în curând o să înceapă lucrările”, a arătat Orban.

 

“AVEM APROBAREA OFICIALĂ A COMISIEI EUROPENE PENTRU RACORDUL LA REȚEAUA DE GAZE NATURALE ÎN LOCALITĂȚILE ÎN CARE NU EXISTĂ...”

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat joi că a fost aprobat de către Comisia Europeană racordul la rețeaua de gaze naturale în localitățile în care nu există distribuții de gaze.

“Începând de ieri avem aprobarea oficială a Comisiei Europene pentru racordul la rețeaua de gaze naturale, la rețeaua de distribuție a gazelor naturale, așa cum ne-am luat angajamentul.

Este Decizia 4.460, din 7.07.2020, care ne-a fost comunicată în cursul zilei de ieri, a Comisiei Europene, în cadrul căreia se precizează că avem această aprobare oficială, deci, România, începând de ieri, poate să deruleze programul național de racordare la rețeaua de distribuție a gazelor naturale pentru toți cei care urmează să fie beneficiari”, a spus Boloș în ședința de guvern.

El a adăugat că proiectul de ordonanță de urgență cu privire la acest program este în lucru și cel mai probabil în viitoarea ședință de guvern va fi prezentat spre aprobare.

“Noi suntem pregătiți (...) ca în jurul datei de 1 august să putem lansa oficial ghidul solicitantului și să putem să primim primele cereri de finanțare pentru cei care urmează să își depună aplicațiile de finanțare”, a menționat ministrul.

 

A SCĂPAT DE O AMENDĂ PENTRU VITEZĂ DUPĂ CE A POVESTIT POLIȚIEI CĂ S-A LUPTAT CU UN ȘARPE VENINOS

Un șofer australian care mergea cu viteză pe autostradă a scăpat de amendă după ce poliția a constatat că bărbatul se grăbea la spital după ce a fost atacat, în mașină, de un șarpe extrem de periculos, informează DPA.

Bărbatul, identificat doar ca Jimmy, conducea pe autostrada Dawson, la vest de localitatea Calliope în statul australian Queensland când un șarpe brun (Pseudonaja textilis) “furios” i-a alunecat spre picior, a declarat poliția.

Tânărul de 27 de ani și-a folosit cuțitul pentru a se lupta cu șarpele care încerca să-l muște de picioare și l-a omorât, apoi a condus în viteză spre spital, temându-se că a fost mușcat.

Bărbatul a fost prins conducând cu 123 de kilometri la oră, însă polițistul care l-a oprit și-a dat repede seama că explicația oferită de șofer nu este una inventată, a precizat poliția.

Paramedicii veniți la fața locului au descoperit că Jimmy nu a fost mușcat, însă “cu siguranță se afla în stare de șoc din cauza traumei suferite”, a precizat poliția.

Pseudonaja textilis este unul dintre cei mai periculoși șerpi din lume, cu un venin extrem de puternic, cu acțiune rapidă.

Circa 3.000 de persoane sunt mușcate de șerpi în Australia în fiecare an, însă în medie doar două mor, susțin autoritățile medicale.

 

EXPROPRIERI DE 40 DE MILIOANE DE LEI PENTRU REALIZAREA SECȚIUNII 5 A AUTOSTRĂZII SIBIU-PITEȘTI, APROBATE DE GUVERN

Guvernul a aprobat joi, printr-o hotărâre, exproprieri în valoare de 40 de milioane de lei pentru realizarea Secțiunii 5, Curtea de Argeș-Pitești, a Autostrăzii Sibiu-Pitești.

“A fost adoptată hotărârea de guvern privind realizarea exproprierilor necesare pentru realizarea Autostrăzii Sibiu-Pitești, vorbim de Secțiunea 5, Curtea de Argeș-Pitești. Valoarea exproprierilor se ridică la 40 de milioane de lei. Este un proiect de act normativ necesar pentru asigurarea frontului de lucru în vederea accelerării și realizării lucrărilor la acest obiectiv important de infrastructură rutieră, Autostrada Sibiu-Pitești, care este în acest moment în execuție. Pe tronsonul Sibiu-Boița deja se lucrează, alte tronsoane au fost deja licitate și contractate, iar în ceea ce privește Secțiunea 5 Curtea de Argeș-Pitești se fac exproprierile necesare”, a declarat Ionel Dancă, la finalul ședinței de guvern. AGERPRES

 

GUVERNUL A APROBAT ÎN PRIMĂ LECTURĂ PROGRAMUL “NOUA CASĂ”

Guvernul a aprobat joi în primă lectură programul “Noua casă”, una dintre prevederile acestuia fiind majorarea plafonului pentru creditele pentru achiziția de locuințe noi de la 70.000 de euro la cel puțin 140.000 de euro.

“Un alt program în zona economică, de această dată pentru stimularea dezvoltărilor imobiliare și a sectorului construcțiilor, vizează modificarea programului cunoscut ca «Prima casă». În noua formulă propusă de Ministerul Finanțelor programul se va numi «Noua casă» și sunt câteva modificări importante aduse în cadrul acestui program pentru a stimula dezvoltarea imobiliară și sectorul construcțiilor și, în același timp, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să achiziționeze în perioada următoare o locuință nouă. Astfel, s-a majorat plafonul pentru creditele pentru achiziția de locuințe noi de la 70.000 de euro la cel puțin 140.000 de euro, cu o valoare a garanției de 80% din valoarea creditului. Este o modificare substanțială, radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuințele de până la 120 de metri pătrați, astfel încât cei care au posibilitatea și doresc să acceseze o astfel de facilitate să poată achiziționa și apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piață prin programul «Prima cas㻓, a declarat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la Palatul Victoria.

El a adăugat că această ordonanță de urgență a fost adoptată în primă lectură, urmând ca după primirea avizului de la Consiliul Legislativ să fie adoptată în formă finală, în ședința de guvern următoare.

 

MESE CALDE PE BAZĂ DE TICHETE ELECTRONICE PENTRU PERSOANELE VÂRSTNICE NEVOIAȘE

Guvernul urmează să aprobe un proiect de ordonanță de urgență privind sprijinirea persoanelor de peste 75 de ani care obțin un venit până în limita pensiei minime garantate, aflată în plată, pentru ca aceștia să beneficieze de mese calde pe bază de tichete electronice.

“Vă rugăm să fiți de acord cu introducerea pe ordinea de zi suplimentară a proiectului de ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate, care beneficiază de mese calde pe bază de tichete electronice, din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestora. E vorba de categoria de persoane vârstnice de peste 75 de ani. Este din Fondul European pentru Sprijinul Persoanelor Dezavantajate”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, joi, în ședința de Guvern.

El a precizat că măsura se aplică vârstnicilor care obțin un venit “până în limita pensiei minime garantate, în plată”.

 

GUVERNUL VA ALOCA 327 DE MILIOANE DE LEI PENTRU DESPĂGUBIREA CELOR AFECTAȚI DE INUNDAȚII

Guvernul va aloca 327 de milioane de lei pentru a plăti despăgubiri celor afectați de inundații.

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, a solicitat introducerea pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern de joi a unui proiect de hotărâre pe această temă.

“Astăzi (joi - n.r.) dorim să introducem pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern un proiect de hotărâre privind alocarea unei sume de 327 de milioane de lei, din fondul de intervenție, pentru 1.211 obiective din 23 de județe. Așa cum ne-am angajat, suntem pregătiți să venim în sprijinul cetățenilor, primarilor și UAT-urilor”, a spus Ion Ștefan.

Printre județele care vor beneficia de acești bani se numără: Arad, Brașov, Buzău, Constanța, Covasna, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

Lasă un comentariu