ROMÂNIA, „ACEASTĂ FRUMOASĂ ȚARĂ DIN SUD-ESTUL EUROPEI, PLINĂ DE CASTELE, POVEȘTI POPULARE ȘI NATURĂ CURATĂ..." E TIMPUL SĂ O REDESCOPERIM ȘI NOI!

Distribuie pe:

Deși unii o consideră, încă, „o destinație inaccesibilă", România este o țară plină de surprize, folclor și locuri interesante, notează portalul american de promovare a turismului travelaway.me, comentând:

„Una dintre cele mai mari probleme ale României este că nu știe să-și promoveze patrimoniul, cultura și atracțiile turistice valoroase, cele mai multe dintre ele fiind unice în Europa și chiar în lume. De la cea mai nordică pădure subtropicală de pe planetă, până la cea mai bine conservată deltă a Europei, iată ce puteți găsi în această frumoasă țară din sud-estul Europei, plină de castele, povești populare și natură curată".

* România are unul dintre cele mai „fericite" cimitire de pe Pământ

Pitit într-un sătuc din Maramureș, în apropierea graniței cu Ucraina, Cimitirul Vesel din Săpânța nu este doar un loc de înmormântare unic, ci și un muzeu în aer liber și o atracție turistică, la propriu.

Conceput în 1940, de sculptorul în lemn Stan Ioan Pătraș, veselul cimitir se evidențiază prin crucile sale colorate, înalte, sculptate în stejar și pictate cu scene din viața decedatului. Fiecare piatră de mormânt prezintă un poem ingenios, care ilustrează viața răposatului și modul în care a murit, cu epitafuri amuzante.

* Inventatorii români au schimbat lumea

România a dat naștere unor oameni de știință și ingineri extraordinari, dintre care cei mai mulți au schimbat, de fapt, lumea: Nicolae Constantin Paulescu - descoperitorul insulinei; Eugen Pavel - inventatorul CD-ROM-ului Hyper; Aurel Perșu - primul inginer și proiectant auto care a construit o mașină cu roțile în interiorul liniei sale aerodinamice; Petrache Poenaru - inventatorul stiloului; Emil Racoviță - fondator al biospeologiei (studiul organismelor care trăiesc în peșteri); Anastase Dragomir - inventatorul scaunului de catapultare, o versiune timpurie a scaunului ejectabil de astăzi.

Mai mult, inginerii români au contribuit cu succes la istoria zborului. Henri Coandă, Traian Vuia și Aurel Vlaicu au jucat un rol important ca pionieri în aerodinamică și aviație.

* Limba română este singura limbă romanică din Europa de Est

Majoritatea oamenilor consideră că limba română este foarte asemănătoare cu cele vorbite în Rusia sau în alte țări slave, dar, în realitate, limba română este o limbă romanică strâns legată de italiană, franceză, spaniolă, catalană și portugheză.

* România are 7 situri de patrimoniu mondial UNESCO

Proprietățile înscrise pe lista patrimoniului mondial includ: bisericile din Moldova; cetățile dacice din Munții Orăștiei; Centrul Istoric din Sighișoara; Mănăstirea Horezu; satele cu biserici fortificate din Transilvania; bisericile de lemn din Maramureș; Delta Dunării.

* România este cea mai bogată țară din Europa în ce privește resursele de aur

* România se mândrește cu cea mai mare clădire administrativă din lume Construit de fostul dictator român, Nicolae Ceaușescu, Palatul Parlamentului - cunoscut și sub numele de Casa Poporului - este cea mai mare, mai impunătoare și mai scumpă clădire a administrației civile de pe întreaga planetă.

* România are delta cea mai bine conservată din Europa

A doua cea mai mare deltă fluvială din Europa, după Delta Volgăi, Delta Dunării din România este cea mai bine păstrată de pe continent.

Prezintă nu mai puțin de 23 de ecosisteme naturale, cu o varietate uimitoare de floră și faună, unice în lume.

* Cea mai mare populație de urși bruni din Europa trăiește în România

* Statuia lui Decebal, din Orșova, este cea mai mare sculptură în stâncă din Europa

Monumentul, înalt de 55 de metri, îl înfățișează pe Decebal, ultimul rege al Daciei. La statuie se poate ajunge numai cu barca.

* România este al nouălea cel mai mare producător de vin din lume

* România a fost sursă de inspirație pentru două romane celebre: „Castelul din Carpați" de Jules Verne și „Dracula" de Bram Stoker.

* România are o mulțime de vulcani activi

Chiar dacă n-au decât șase metri înălțime și „nu scuipă foc", vulcanii noroioși din România (județul Buzău) sunt foarte „fotogenici", mai ales la apusul soarelui, când suprafețele umede create de amestecul proaspăt de noroi, apă și gaze alcătuiesc un peisaj fascinant.

Rezervația botanică și geologică de 60 de hectare (Pâclele Mari și Pâclele Mici) pe care se află vulcanii, este unică în Europa (theculturetrip.com)

* România are cea mai frumoasă cascadă din lume

The World Geography a cotat cascada Bigăr, din Caraș-Severin, drept nr. 1 în lume, considerând-o „unică, datorită frumuseții sale uimitoare și a modului în care se revarsă apa".

* Singurul muzeu al aurului din Europa se află în România

Cunoscut și sub numele de Colecția mineralogică de la Brad, muzeul este singurul de acest fel din Europa, adăpostind o colecție impresionantă de peste 2.000 de piese de aur, adunate aici din întreaga lume.

Un punct de atracție îl constituie aurul autohton, care este expus exact așa cum se găsește în minele din munții României. Piesele sunt atât de unice și de spectaculoase, încât valoarea lor nu mai depinde de gramaj. De exemplu, un articol în formă de șopârlă, conținând sub un gram de aur, a fost evaluat la 3 milioane de euro.

* Timișoara a fost primul oraș din Europa continentală, iluminat cu lămpi electrice stradale

Iluminatul cu lămpi electrice a început încă din 1884, fiind „întrecut" numai de New York, potrivit standardelor internaționale. (sursa - travelaway.me/things-youdidnt-know-about-romania/)

 

Lasă un comentariu