MASCA DE PROTECȚIE - DE LA NEÎNCREDERE, LA OBLIGATIVITATE

Distribuie pe:

Deși, la nivel global, numeroase autorități, printre care și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au afirmat la debutul pandemiei de coronavirus că măștile de protecție nu sunt eficiente în prevenirea răspândirii coronavirusului, în ultimele săptămâni, acestea recomandă purtarea lor în spații interioare, iar multe guverne au impus obligativitatea.

Schimbarea de atitudine pare să fie datorată unei mai bune înțelegeri cu privire la transmiterea Covid-19. Inițial, OMS a afirmat că măștile ar trebui purtate doar de către personalul medical sau persoanele care prezintă simptome precum tusea sau strănutatul. Însă, în ultimele luni, au apărut tot mai multe dovezi că multe persoane asimptomatice pot transmite virusul, iar purtarea măștilor poate preveni acest lucru, astfel încât OMS și-a schimbat recomandarea în luna iunie 2020.

“Țări care nu aveau niciun istoric de purtare a măștilor în rândul publicului larg au adoptat rapid folosirea lor, printre acestea numărându-se Italia (83,4%), Statele Unite (65,8%) și Spania (63,8%).

Numărul guvernelor care recomandă purtarea măștilor a crescut semnificativ în ultimele șase luni. La mijlocul lunii martie, doar o țară (China) avea reguli care recomandau măștile. Acum numărul a crescut la peste 130 de nații și 20 de state americane, întrucât în ultimele luni au apărut tot mai multe dovezi că multe persoane asimptomatice pot transmite virusul, iar purtarea măștilor poate preveni acest lucru.

În plus, a început să crească și nivelul de conștientizare cu privire la riscul transmiterii virusului în spațiile închise, slab ventilate, iar dovezile sugerează că virusul poate fi transmis prin particule minuscule suspendate în aer, ceea ce înseamnă că, dacă toată lumea poartă măști, acest lucru îi va proteja împotriva celui mai comun mod de transmitere - picături și, într-o anumită măsură, aerosoli.

Tot mai multe persoane ajung să accepte că pandemia ar putea să dureze mult timp, iar dacă o va face, măștile de protecție sunt ceva necesar pentru a ajuta oamenii să se adapteze și pentru a reduce riscurile pe măsură ce școlile și afacerile se redeschid.

În Asia de Est există suficiente amintiri privind o pandemie respiratorie și o conștientizare la nivel cultural că măștile sunt o idee bună. În contrast, multe instituții internaționale au ignorat aproape complet oamenii de știință asiatici și, pur și simplu, au susținut că nu există o pandemie respiratorie în istoria recentă a Vestului.

Chiar dacă politicile autorităților s-au schimbat, există o diferență mare în ceea ce privește disponibilitatea oamenilor de a purta măști. În jur de 83% din italieni și 59% din americani afirmă că ar purta tot timpul o mască în afara locuinței, în timp ce doar 19% din britanici susțin acest lucru.

Majoritatea țărilor recomandă acum sau au făcut obligatorie purtarea măștilor în anumite situații. Însă, oamenii par mai dispuși să folosească dezinfectant pentru mâini, să respecte distanțarea socială sau să se spele pe mâini mai frecvent decât să poarte măști.

Oamenii simt că spălatul pe mâini și distanțarea socială sunt lucruri pe care ei le pot controla cu ușurință, spre deosebire de purtatul unei măști care este ceva mai complex (trebuie să găsești și să porți una, să o pui pe față, iar apoi să o arunci într-un anumit fel, ceea ce este inconfortabil”, arată un raport al Royal Society, una dintre instituțiile de știință de referință din Regatul Unit, citată de descopera.ro. 

Lasă un comentariu