Focuri de veghe, pentru autonomia secuilor...

Distribuie pe:

Marcată în fiecare an în ultima duminică a lunii octombrie, Ziua Autonomiei Secuilor a fost organizată și în acest an, în peste 100 de localități din secuime, prin aprinderea de focuri de veghe, reiterându-se, astfel, importanța autonomiei teritoriale a zonei.

La fiecare dintre focurile de veghe aprinse pe înălțimile din apropierea așezărilor a fost citită proclamația ad-hoc, semnată, ca și în anii precedenți, de Balázs Izsák, președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), inițiatorul și organizatorul acțiunii, notează MTI.

Potrivit documentului, autonomia teritorială poate constitui o garanție a securității, păcii și prosperității în Ținutul Secuiesc, în actualul context internațional, extrem de tensionat: “Declarăm din nou: autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc este garanția păcii, securității și prosperității, un cadru legal care garantează egalitatea deplină și efectivă pentru cetățenii Ținutului Secuiesc. Voința și exigențele noastre nu s-au schimbat în ultimele două decenii. Am dovedit că, în ciuda obstrucției autorităților, am reușit să acționăm la nivel european în interesul Ținutului Secuiesc, deschizând un câmp de luptă pe plan internațional. Mai avem o sarcină în fața noastră: crearea și susținerea sistemului de autoorganizare a poporului secuiesc, a cărții de identitate secuiești. Fie ca această seară să fie un moment în care toți membrii comunității să-și conștientizeze această sarcină, ea să devină pentru toți o experiență personală, o sarcină pe care trebuie să o realizăm împreună, în viitor”.

Proclamația a evidențiat încă o dată faptul că oamenii adunați în jurul focurilor de veghe cer autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, așa cum a fost formulată de CNS în statutul său privind autonomia, precizează sursa citată.

Principalul organizator al ediției din acest an, Zoltán Gazda, a declarat agenției citate că proclamația a constituit un element permanent al programelor, dar evenimentul a avut peste tot și un caracter local: în unele cazuri, au luat cuvântul și vorbitori din cadrul comunităților, iar în altele, aprinderea focurilor a fost însoțită de o slujbă religioasă sau un program cultural. În unele locuri, focul de veghe a fost înconjurat de husari călare, în uniformă, iar în altele, participanții au fost invitați la un gulaș la ceaun. În cele mai multe locuri s-a cântat în jurul focului, vremea excelentă contribuind la asigurarea unei adevărate experiențe comunitare pentru cei care s-au adunat pentru aprinderea focurilor de veghe.

Reamintim că Proclamația de autonomie a Ținutului Secuiesc a fost adoptată în 2009, în cadrul unei Conferințe a Consiliului Național Secuiesc (CNS), inițiatorii argumentându-și demersul prin invocarea unor prevederi din legislația europeană: “Poporul secuiesc are dreptul la autonomie. Secuii de mai multe sute de ani au avut tradiție de libertate ca să își rezolve problemele interne ale comunității pe baza unei legislații proprii potrivit dreptului internațional civil si politic, care spune că fiecare cetățean este nevoit să respecte și să facă tot posibilul pentru respectarea drepturilor europene civile si politice”. (...). “Pornind de la aceste drepturi cu privire la dreptul la autonomie pentru popoarele care trăiesc de mai multe sute de ani pe un teritoriu și care nu au un stat al lor, au dreptul la autonomie și au dreptul pentru a face tot posibilul pentru a-si atinge acest scop” (...). “Poporul din Ținutul Secuiesc și-a exercitat voința că are nevoie de autonomia Ținutului Secuiesc ca un cadru legislativ - administrativ posibil”, susține CNS. (foto - reddit.com)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu