“SĂ FACEM FRONT COMUN ÎN PERSPECTIVA ÎNCEPERII ANULUI ȘCOLAR”

Distribuie pe:

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a cerut, luni, primarilor de orașe să facă “front comun” cu Guvernul în privința începerii noului an școlar în condiții cât mai bune în contextul pandemiei de coronavirus.

“Vreau să închei, rugându-vă să facem front comun în perspectiva începerii anului școlar. Guvernul lucrează pe mai multe scenarii. Noi ne dorim revenirea la o viață normală și, dacă s-ar putea, condițiile epidemiologice să ne permită reluarea cursurilor anului școlar față în față, însă avem și alte scenarii care să aducă elementele de predare online în diferite proporții. Și, dacă vom apela și la predarea online și la învățarea față în față, împreună cu dumneavoastră, cei care investiți în infrastructura școlară, va trebui să luăm măsuri, astfel încât în școli, în clase să fie condiții de distanțare pentru elevi, să încercăm să suplimentăm spațiile de predare, astfel încât să avem și partea de securitate sanitară pentru copii, cât și partea de calitate, să spunem, a serviciilor educaționale de care se ocupă Ministerul Educației”, a declarat Raluca Turcan, la Adunarea Generală a Asociației Orașelor din România, desfășurată prin videoconferință.

Vicepremierul a punctat că modul în care vor organiza autoritățile locale începerea noului an școlar va conta și la alegerile locale.

“Trebuie un efort comun (...). Inclusiv în viitoarele evaluări electorale pe care le vor avea primarii, eu cred că de modul în care ne vom solidariza cu toții pentru bunele condiții de începere a anului școlar va depinde și reușita politică și administrativă, stabilitatea administrativă a fiecăruia dintre dumneavoastră”, a transmis Turcan edililor.

 

EVALUAREA NAȚIONALĂ ȘI BACALAUREATUL - ECHIVALATE CU MEDIILE

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, un proiect de lege care prevede că, prin excepție, în cazuri justificate reprezentate de declanșarea stării de urgență, stării de alertă și de efectele generate de acestea, Ministerul Educației și Cercetării poate înlocui probele de la Evaluarea națională și Bacalaureat cu echivalarea mediilor.

“Prin excepție, în cazuri justificate reprezentate de declanșarea stării de urgență, stării de alertă, precum și de consecințele/efectele generate de acestea asupra sistemului de învățământ pe termen scurt, mediu și lung, Ministerul Educației și Cercetării poate înlocui probele expres stipulate prin echivalarea cu mediile obținute și rezultate din promovarea claselor V-VIII pentru fiecare candidat sau cu orice formă care să aibă la bază calculul mediilor rezultate din promovarea claselor V-VIII, pentru fiecare candidat, ori să aibă la bază calculul mediilor obținute la disciplinele specifice pentru care sunt stabilite probe (...), prin aplicarea unei metodologii elaborate la nivelul Ministerului Educației și Cercetării”, prevede în ceea ce privește Evaluarea națională proiectul inițiat de deputatul PMP Petru Movilă.

Proiectul care modifică și completează Legea educației naționale prevede aceleași măsuri și în cazul examenului de Bacalaureat.

“Prin excepție, în cazuri justificate reprezentate de declanșarea stării de urgență, stării de alertă, precum și de consecințele/efectele generate de acestea asupra sistemului de învățământ pe termen scurt, mediu și lung, Ministerul Educației și Cercetării poate înlocui probele expres stipulate prin echivalarea cu mediile obținute și rezultate din promovarea claselor IX-XII pentru fiecare candidat sau cu orice formă care să aibă la bază calculul mediilor rezultate din promovarea claselor IX-XII, pentru fiecare candidat, ori să aibă la bază calculul mediilor obținute la disciplinele specifice pentru care sunt stabilite probe (...), prin aplicarea unei metodologii elaborate la nivelul Ministerului Educației și Cercetării”, stipulează inițiativa legislativă.

Camera Deputaților este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul având decizia finală.

 

PERIOADA ELECTORALĂ AFERENTĂ ALEGERILOR LOCALE ÎNCEPE ASTĂZI

Perioada electorală aferentă alegerilor locale, programate pe data de 27 septembrie, începe astăzi, a anunțat, luni, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

“Începând de astăzi, 29, începe perioada electorală, toate partidele care doresc să se înscrie în competiție, cât și candidații independenți își pot înregistra mandatarii financiari, deschide și declara conturile la Autoritatea Electorală Permanentă. În data de 8 vor fi constituite și birourile de circumscripție la nivelul localităților, (...) din data de 7 vor putea fi depuse candidaturi la birourile de circumscripție, astfel încât să ne asigurăm că toate lucrurile vor funcționa în condiții normale. Nu putem spune chiar în condiții normale, pentru că încă suntem în condiții de pandemie, de stare de alertă”, a spus Mitulețu-Buică, la o dezbatere publică organizată de AEP, în sistem de videoconferință, pe tema finanțării campaniei electorale pentru alegerile locale.

El a amintit că sunt carantinate mai multe localități. “Din fericire, până la acest moment, toate localitățile carantinate ar trebui să iasă din carantină în cele 14 zile, (...) fix înainte de a se constitui birourile de circumscripție pe data de 7, adică nu ar trebui să fie probleme cu organizarea procesului electoral în acele circumscripții electorale unde e declarată prin ordin al domnului Arafat starea de carantină locală”, a adăugat șeful AEP.

Potrivit unui comunicat al AEP, principalele repere calendaristice ale perioadei electorale aferente alegerilor locale sunt următoarele:

* 2 august - constituirea Biroului Electoral Central;

* 7-11 august - perioada de înregistrare a alianțelor electorale;

* 7-18 august - perioada de depunere a candidaturilor;

* 8 august - constituirea birourilor electorale de circumscripție;

* 24 august - rămânerea definitivă a candidaturilor;

* 22 septembrie - tipărirea buletinelor de vot, desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora, prin tragere la sorți computerizată;

* 26 septembrie, ora 7.00 - încheierea campaniei electorale;

* 27 septembrie, ora 7.00 - începerea votării;

* 27 septembrie, ora 21.00 - încheierea votării.

 

Lasă un comentariu