ANTIBIOTICELE PERTURBĂ MICROBIOMUL INTESTINAL

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Centrul pentru Biotehnologie și Medicină Avansată al Universității Rutgers, citați de descopera.ro, suțin că folosirea antibioticelor în cazul copiilor cu vârsta sub un an perturbă activitatea microbiomului intestinal.

“Antibioticele au reprezentat un avantaj important pe care oamenii l-au avut și îl au împotriva diferitelor maladii, însă folosirea acestora poate avea și o serie de efecte secundare.

În studiul nostru, am descoperit faptul că administrarea antibioticelor copiilor cu vârste de sub un an poate crește riscul apariției bolilor inflamatorii intestinale.

Explicația constă în faptul că administrarea antibioticelor, la o vârstă atât de fragedă, interferează cu activitatea normală a microbiomului, adică bacteriile din corpurile noastre care joacă un rol crucial în maturizarea sănătoasă a sistemului imunitar și în prevenirea maladiilor, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale și diabetul de tip 1.

Acest studiu oferă dovezi experimentale care întăresc ideea că efectele expunerii la antibiotice asupra dezvoltării ulterioare a bolilor în cazul copiilor joacă un rol important în cauzalitatea bolii.

Pentru a determina dacă riscul crescut de îmbolnăvire s-a datorat perturbării microbiomului de către antibiotice, am studiat efectele expunerii la sulfat de sodiu dextran. Acesta este un produs chimic care afectează colonul, atât în cazul șoarecilor care au primit antibiotic, cât și al șoarecilor care au avut conținut microbian perturbat transplantat în intestinul lor, iar rezultatele acestora au fost comparate cu cele ale unor subiecți dintr-un grup de control.

În final, rezultatele acestor experimente au arătat că șoarecii care au primit antibiotice sau transplantul de microbiom perturbat prezentau cazuri de colită mai acute, arătând că expunerea la antibiotice a schimbat microbiomul, adică a modificat răspunsul imun în colon”, explică oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu