DIN 15 SEPTEMBRIE, PÂNĂ LA 15.000 DE EURO PENTRU EFICIENTIZAREA ENERGETICĂ A LOCUINȚEI!

Distribuie pe:

Prin programul „Casa Eficientă Energetic", lansat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), orice proprietar de casă din România poate depune, începând cu data de 15 septembrie 2020, cerere de finanțare pentru a-și eficientiza energetic imobilul, având șansa să primească până la 15.000 de euro!

„V-am mai vorbit despre acest program, chiar înainte de a fi lansat în dezbatere publică. Astăzi (5 august 2020), vreau să îi anunț pe români că suntem aproape de start și au timp, până pe 15 septembrie, ca fiecare dintre ei să își pună ordine în hârtii și, evident, să se hotărască în ce fel vor să investească prima de eficiență energetică de 15.000 de euro din partea statului român.

Pentru acest program, bugetul este de 430 de milioane de lei, bani din care vom finanța eficientizarea energetică pentru circa 9.000 de case din țara noastră. Fiecare proiect depus va primi finanțare în cuantum de 60% din costul investiției, dar nu mai mult de 15.000 de euro.

Programul nostru are un scop clar, respectiv acela de reducere a consumului de energie din casele noastre și, evident, a emisiilor de gaze cu efect de seră. Din păcate, în prezent, cele mai multe case din România nu sunt bine izolate, acesta fiind și motivul pentru care pierderile de energie ajung până la 30%, doar prin pereții exteriori sau, la 25%, prin geamuri sau prin acoperiș.

Pentru a primi această finanțare, un proprietar de casă trebuie să realizeze un audit energetic al locuinței, apoi să facă un proiect prin care eficiența energetică a casei să crească măcar cu o clasă (din C în B sau din B în A). Din proiect, va rezulta și ce lucrări trebuie făcute pentru a atinge condiția finanțării, fie instalarea de ferestre izolante, fie izolarea acoperișului, a pereților exteriori ori montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare sau orice poate duce la eficientizarea energetică a locuinței. Toate aceste echipamente, dar și altele, sunt eligibile prin acest program.

Înscrierea în program se va face exclusiv online, iar după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare și au la dispoziție 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul, investițiile trebuind finalizate în termen de 18 luni.

Proprietarii pot cumpăra echipamente de unde vor ei din țară, însă lucrările nu se pot face în regie proprie, ci cu firme specializate", a explicat Costel Alexe, ministrul MMAP, citat de mediafax.ro. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu