“SOMNUL ÎȚI VA FI DULCE”

Distribuie pe:

Poziția în care dormim poate avea un impact major nu doar asupra calității somnului, ci și asupra sănătății, în general. O poziție nepotrivită în somn ne poate provoca dureri de spate și de gât, oboseală, apnee în somn, crampe musculare, dureri de cap, arsuri la stomac și chiar riduri premature, potrivit specialiștilor de la National Sleep Foundation. Aceștia au întocmit un clasament al celor mai bune poziții de dormit.

Pe primul loc se află, fără doar și poate, dormitul pe spate - care, se pare, nu este atât de populară pe cât am putea crede, doar 8% din populație obișnuiește să adopte această poziție în somn. Această poziție permite capului, gâtului și coloanei vertebrale să se relaxeze, însemnând că nu există nicio presiune suplimentară asupra zonelor respective, fiind puțin probabil să experimentăm durerea. Această poziția are și un inconvenient care nu este deloc de neglijat: limba poate aluneca blocând respirația, poziția fiind periculoasă pentru cei care suferă de apnee în somn - acele pauze în respirație. Totodată, și sforăitul poate deveni mai puternic, mai ales dacă suntem și supraponderali.

A doua cea mai bună poziție este pe o parte, în care torsul și picioarele sunt relativ drepte. Întrucât căile respiratorii sunt libere, este mai puțin probabil să sforăim sau să avem apnee dacă dormim în această poziție. Se pare că 15% din populație obișnuiește să doarmă în această postură care are și un dezavantaj: poate determina apariția prematură a ridurilor pentru că jumătate din față este îngropată în pernă.

A treia poziție este cea fetală. Statisticile arată că 41% din adulți obișnuiesc să doarmă astfel, poziție care este de altfel cea mai populară. O astfel de poziție - mai ales pe partea stângă - este foarte indicată pentru femeile însărcinate, mai spun specialiștii, întrucât îmbunătățește circulația atât a gravidei, cât și a fătului și împiedică uterul să preseze asupra ficatului. Postura este utilă și pentru persoanele care sforăie. Însă, odihna în această poziție, dacă este prea strânsă, poate împiedica respirația normală și poate determina apariția unor dureri la nivelul articulațiilor sau spatelui, mai ales la persoanele cu artrită.

(sursa: adevărul.ro)

Lasă un comentariu