TĂTARU, DESPRE PURTAREA MĂȘTII ÎN ȘCOALĂ DE CĂTRE ELEVII DIN CLASELE MICI: TREBUIE SĂ DEVINĂ O REGULĂ

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni seară că elevii din clasele mici ar trebui să poarte masca în mod obligatoriu, iar această regulă ar trebui introdusă “poate de către cei care pregătesc acest moment”.

“Distanța de un metru este relativă ca niște copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măști care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curțile școlilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest moment. Este o regulă pe care trebuie să o menținem”, a precizat Tătaru, la Realitatea Plus.

El a adăugat că cele trei scenarii despre care s-a vorbit anterior vor fi aplicate în funcție de localitate, județ și particularitatea școlii.

“Avem mai multe scenarii aplicate la nivel local, fiecare localitate își are particularitatea ei, atunci scenariul se aplică în funcție de această zonă și de particularitatea acelei școli pentru fiecare județ în parte. DSP, Inspectoratele Școlare Județene, Comitetele Județene pentru coordonarea intervenției decid ce scenariu folosesc pentru fiecare clasă în parte. Noi am vrea să se facă școala față în față. Nu putem, avem scenariul doi în care cei din clasele zero-IV, clasa a VIII-a, clasa a XII-a, cei care vor avea examene să participe. Celelalte clase să participe prin rotație, odată la două săptămâni, cuplat cu online, astfel încât să poată parcurge materia”, a explicat ministrul.

În ceea ce privește învățământul superior, Tătaru a menționat că sunt în pregătire la minister norme pentru “desfășurarea lucrărilor practice, precum și pentru cazarea în căminele studențești”, norme care vor fi gata “cam într-o săptămână”.

Cât privește regulile sanitare care vor trebui respectate la alegerile locale, el a spus că Ministerul Sănătății pregătește o Hotărâre de Guvern “în care să facem acel necesar pentru fiecare secție de vot”.

 

CNSU: SE INSTITUIE CARANTINA PENTRU PERSOANELE CARE SOSESC DIN ȘASE REGIUNI ALE SPANIEI

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat în ședința de luni Hotărârea numărul 42, care instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din 6 regiuni ale Regatului Spaniei, fără a fi suspendate zborurile spre și dinspre România.

Este vorba despre regiunile Aragon, Cataluna, Comunidad de Madrid, Insulele Baleare, Țara Bascilor, Navarra.

Hotărârea este luată având în vedere “situația complexă generată” de evoluția cazurilor noi de îmbolnăvire în Europa, precum și situația furnizată luni de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, potrivit căreia rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori înregistrată în Spania se situează la valoarea de 115,7 - superioară valorii înregistrate pe teritoriul României (89,0).

Astfel, pentru Regatul Spaniei, măsura carantinării se aplică doar pentru regiunile în care rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori este mai mare decât cea înregistrată în România.

 

CIOLACU, DESPRE PENSII

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, lider interimar al PSD, susține că ceea ce face premierul Ludovic Orban în privința pensiilor “este un artificiu și o încălcare a Constituției”, conform căreia drepturile și libertățile nu pot fi schimbate prin ordonanță de urgență.

Întrebat într-o conferință de presă cum comentează anunțul premierului Orban conform căruia Executivul ar putea ajunge în incapacitatea de a plăti pensiile, în condițiile în care PSD în Parlament modifică ordonanța care prevede creșterea cu doar 14 procente, Ciolacu a spus: “Îi reamintesc domnului prim-ministru Ludovic Orban că drepturile și libertățile, conform Constituției României, nu pot fi schimbate prin ordonanțe de urgență, ci numai prin lege în Parlamentul României”.

“Ceea ce face domnia sa este un artificiu și o încălcare a Constituției. De aici, că de fapt taie cu 86% pensiile sau cu 80% alocațiile, și vine cu niște ordonanțe, nerespectând Constituția, e cu totul altceva. Nu are dreptul să dea ordonanță de urgență. Drepturile și libertățile se schimbă numai prin lege, iar alocațiile și pensiile sunt niște drepturi cetățenești. E foarte ușor dacă ar lua Constituția și ar citi-o”, a adăugat liderul PSD.

El a precizat că ordonanța, aflată în dezbatere, va fi cel mai probabil respinsă.

“Am înțeles că este în dezbatere la colegii mei. Presupun că vom respinge această ordonanță”, a mai spus Marcel Ciolacu.

 

CIOLACU, DESPRE UN GUVERN DE UNIUNE NAȚIONALĂ

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, a confirmat luni că rămâne adeptul ideii unui guvern de uniune națională în cazul în care moțiunea de cenzură a Guvernului va trece de Parlament, dar a amintit că acesta este atributul șefului statului.

Întrebat într-o conferință de presă dacă o consecință a moțiunii de cenzură ar putea fi un guvern de uniune națională, Ciolacu a arătat că “atributul desemnării prim-ministrului este al președintelui României”.

“Și repet, eu respect Constituția, în comparație cu alte instituții și persoane publice. Așteptăm decizia, dacă moțiunea va trece, decizia președintelui. Am fost cu această propunere, dacă vă amintiți, la președintele României, când a fost învestit Guvernul Orban 2 și cred că a greșit președintele în acel moment și nu a pus un guvern de uniune națională. Lucrurile ar fi arătat cu totul și cu totul altfel acum în România și am fi avut un guvern cu credibilitate”, a afirmat liderul PSD.

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD împotriva Guvernului va fi citită joi, de la ora 12.00, au decis, luni, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Potrivit documentului intitulat “Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată”, reprezentanții Executivului au încălcat toate regulile impuse cetățenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus.

 

CIOLACU, DESPRE MOȚIUNEA DE CENZURĂ: NEGOCIEM CU TOATE FORȚELE POLITICE, MAI PUȚIN CU PNL ȘI PMP

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat luni că negociază pentru susținerea moțiunii de cenzură “cu absolut toate forțele politice, mai puțin cu cele aflate la guvernare”, respectiv PNL și PMP.

“Cred că și celelalte forțe politice vor fi responsabile și vor vota această moțiune de cenzură. Atributul opoziției este de a depune moțiune de cenzură. Este pentru prima oară când nu mai există gri în politica românească, există doar alb și negru. Cred că este cazul ca românii să afle cine este la putere și cine este în opoziție prin acest vot la moțiune”, a afirmat Ciolacu, într-o conferință de presă susținută la Parlament.

Întrebat cu cine negociază PSD, el a răspuns: “Cu absolut toate forțele politice, mai puțin cu forțele politice aflate la guvernare, respectiv PNL și PMP”.

Marcel Ciolacu a adăugat că a avut discuții deja cu liderul Pro România, Victor Ponta.

“Am avut discuții și cu domnul Victor Ponta. Cred că vom vedea la votul moțiunii. (....) Acum câteva zile, domnul Victor Ponta a spus că va vota moțiunea”, a declarat liderul interimar al PSD.

El a susținut că “este cazul ca și USR să demonstreze dacă este la putere sau în opoziție”.

Potrivit liderului social-democraților, “votul va avea loc cât mai repede, respectând Constituția”.

“Avem cinci zile până dăm citire moțiunii și după trei zile Biroul permanent reunit va programa votul. În cazul în care va fi atacată, așteptăm decizia CCR. Așa am auzit de la domnul Orban, că va ataca. (...) Eu doresc să votez cât mai repede. Nu sunt specialist, dar din ce am citit cu staff-ul meu juridic nu este nicio problemă să votăm moțiunea nici în sesiune extraordinară, nici în sesiune ordinară”, a arătat Ciolacu.

Parlamentarii Partidului Social Democrat au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Conform documentului intitulat “Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată”, reprezentanții executivului au încălcat toate regulile impuse cetățenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus.

 

A FOST EXTINSĂ LISTA JUDEȚELOR ÎN CARE SE INSTITUIE RESTRICȚII ORARE DE FUNCȚIONARE PENTRU OPERATORII ECONOMICI

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, în ședința de luni, o hotărâre care prevede extinderea listei județelor în cazul cărora sunt instituite restricții orare de funcționare pentru operatorii economici care desfășoară activități în aer liber (terase, cluburi, baruri etc.), precum și pentru operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc.

Potrivit CNSU, restricțiile sunt valabile până în data de 31 august.

Astfel, programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități în spații special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/ sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, de la nivelul județelor Argeș, Brașov, Brăila, Bihor, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Galați, Gorj, Ilfov, Prahova, Galați, Vaslui, Vrancea și municipiul București, nu poate începe înainte de ora 6.00 și nu poate depăși ora 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la ora 23.00.

Totodată, programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, de la nivelul județelor Argeș, Brașov, Brăila, Bihor, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Ilfov, Prahova, Galați, Vaslui, Vrancea și municipiul București, nu poate începe înainte de ora 6.00 și nu se poate prelungi după ora 24.00.

 

MOȚIUNEA DE CENZURĂ VA FI CITITĂ JOI, DE LA ORA 12.00

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD împotriva Guvernului va fi citită joi, de la ora 12.00, au decis, luni, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Parlamentarii Partidului Social Democrat au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, a anunțat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

“Astăzi am depus moțiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos Guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani”, a declarat el.

Potrivit documentului intitulat “Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită generalizată”, reprezentanții executivului au încălcat toate regulile impuse cetățenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus.

 

 

Lasă un comentariu