REUNIUNEA DIPLOMAȚIEI ROMÂNE

Distribuie pe:

Creșterea rolului României în cadrul Uniunii Europene și al NATO, dar și consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii rămân liniile esențiale ale politicii externe a țării noastre, a afirmat, luni, președintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

Șeful statului a menționat că diplomația română va avea, în urma crizei determinate de pandemie, și unele fațete noi, ceea ce presupune “un plus de atenție spre anticipare, de inventivitate și de flexibilitate”.

“Salut desfășurarea, în aceste zile, a unui eveniment de tradiție pentru politica externă a României - Reuniunea Anuală a Diplomației Române. Pentru prima dată în istorie, această reuniune este organizată exclusiv în format digital, la distanță, din cauza contextului cu totul aparte în care ne aflăm, generat de criza pandemică. Această criză a produs multiple consecințe în plan intern și internațional, care trebuie analizate cu atenție. Este, prin urmare, salutar faptul că ediția din acest an a Reuniunii Diplomației Române este dedicată analizei impactului pandemiei asupra relațiilor internaționale și modalităților în care diplomația română va răspunde acestui nou context”, a transmis Iohannis.

“Diplomația va avea, în urma acestei crize, și unele fațete noi, ceea ce va presupune, din partea diplomaților și a consulilor, dar și a factorilor decidenți, un plus de atenție spre anticipare, de inventivitate, dar și de flexibilitate. În același timp, subliniez faptul că, inclusiv în condițiile deosebite din acest an, diplomația română a continuat, la toate nivelurile, să promoveze interesele naționale în conformitate cu prioritățile strategice ale politicii externe a României - care, în ciuda evoluțiilor amintite ale relațiilor internaționale, rămân aceleași. Astfel, și în acest an, politica noastră externă s-a axat în mod consecvent pe coordonatele esențiale ale creșterii rolului României în cadrul Uniunii Europene și al NATO, precum și pe consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Aceste linii esențiale rămân extrem de importante și este important ca diplomația română să lucreze în continuare la aprofundarea lor”, a afirmat șeful statului.

Klaus Iohannis a apreciat implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă membrii Corpului diplomatic și consular al României.

“Apreciez modul în care diplomații români s-au angajat de la bun început în această misiune și contribuția adusă de ei. Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentanții de la misiunile din exterior, precum și prin cei din țară, a depus eforturi constante pentru asigurarea liberei circulații a cetățenilor români în interiorul Uniunii Europene, spre și dinspre țară, precum și pentru repatrierea lor din cele mai îndepărtate zone ale lumii, pentru facilitarea asigurării tranzitului de mărfuri esențiale economiei românești și de echipamente medicale atât de necesare pentru combaterea pandemiei, respectiv pentru asigurarea asistenței consulare necesare protejării drepturilor cetățenilor, mai ales în aceste vremuri de criză. Adesea, condițiile în care a acționat diplomația română au fost foarte dificile și au presupus riscuri personale asumate și, de aceea, îmi exprim aprecierea pentru implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă membrii Corpului diplomatic și consular al României”, a menționat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că are încredere în acțiunile diplomației române.

Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR) a început ieri, tema ediției din acest an fiind “Impactul pandemiei asupra tendințelor internaționale și răspunsurile diplomației române”.

 

PALATUL COTROCENI - ILUMINAT ÎN ROȘU IERI SEARĂ...

Palatul Cotroceni a fost iluminat în roșu, ieri seară, începând cu ora 20.00, cu prilejul Zilei Mondiale a Conștientizării Bolii Duchenne, o afecțiune multisistemică ereditară rară, caracterizată prin pierderea progresivă a funcției musculare și invaliditate la copii.

Administrația Prezidențială se alătură, astfel, campaniei de conștientizare, în semn de solidaritate cu copiii diagnosticați cu această afecțiune, atât din România, cât și din întreaga lume.

“Scopul este acela de conștientizare și de informare cu privire la această boalăși la nevoile celor afectați. Totodată, acest demers constituie un îndemn la cooperare, îndreptat către decidenți și societatea civilă, comunitatea medicală și științifică, în scopul îmbunătățirii calității vieții copiilor care suferă de Distrofie Musculară Duchenne, prin asigurarea accesului echitabil la diagnosticare precoce, tratamente de calitate și servicii de reabilitare, precum și la diverse activități de socializare și integrare în comunitate”, precizează Administrația Prezidențială.

 

Lasă un comentariu