PREOT AUGUSTIN CIOLOCA

Distribuie pe:

Augustin Cioloca s-a născut în data de 3 august 1904, în localitatea Logig din județul Mureș (comuna Lunca din județul Mureș). Tatăl său, Simion Cioloca, era învățător, iar mama sa, Rozalia, era fiica preotului greco-catolic Ioan Catone, din Toldal.

Școala primară o face în satul natal, iar apoi, cursurile gimnaziului german din Reghin. Fiind atras de tânăr de cariera preoțească, se îndreaptă spre Blaj, unde urmează cursurile liceale și mai apoi cele ale Institutului de teologie greco-catolică?

În anul 1928 este introdus ca preot în Beica de Sus de către episcopul Alexandru Nicolescu. La Beica de Sus, preotul Augustin Cioloca s-a dovedit un bun administrator al parohiei, reușind să câștige stima și respectul sătenilor.

În data de 9 noiembrie 1929 și-a unit destinele cu tânăra Elena Rotar, din Gurghiu, nași fiindu-le familia doctorului Niculescu, din Reghin. Timp de două decenii, preotul Augustin Cioloca a predat religia la școala din Beica de Sus. Orele de religie susținute de către preotul Augustin Cioloca erau bine pregătite și pline de conținut și învățăminte.

De asemenea, preotul Augustin Cioloca i-a învățat pe elevi o serie de cântări bisericești, precum și multe pricesne. La orele ținute de preotul Augustin Cioloca, acesta le-a insuflat elevilor dragostea față de istoria națională și de tradițiile Bisericii greco-catolice.

După desființarea Bisericii greco-catolice de către autoritățile comuniste, preotul Augustin Cioloca a muncit ca administrator la căminul de persoane vârstnice din Ideciul de Jos și apoi, o scurtă perioadă de timp ca magazionier la C.A.P.-ul din Gurghiu. Din decembrie 1948 s-a stabilit cu domiciliul la Gurghiu, str. Petru Maior nr. 71, unde tatăl său, Simion Cioloca a construit o locuință impunătoare.

Augustin Cioloca a decedat în data de 31 mai 1977 și își doarme somnul de veci în cimitirul comunal din Gurghiu.

Lasă un comentariu