OAMENI DE SEAMĂ AI SATULUI: AUGUSTIN BENGEAN DIN DEDA

Distribuie pe:

Nu puține sunt cazurile în care, tineri, pe care Soarta i-a adus pe meleagurile noastre, să profeseze ceea ce au învățat în școală, au rămas aici, întemeindu-și familii și devenind fii ai acestor meleaguri mureșene binecuvântate. Este și cazul domnului Augustin Bengean, născut la data de 8 aprilie 1948, în localitatea Hășmaș-Ciceu, județul Bistrița-Năsăud. Părinții și bunicii lui au fost “oameni de seamă” ai comunității de acolo. Bunicul, Nicolae Bengean, a fost cantor bisericesc în localitate și chiar primar o perioadă de timp, decedat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar tatăl său, Dumitru Bengean, a fost în slujba comunității meseriaș de frunte în domeniul construcțiilor. Soția sa, Ana Mihuț, devenită Bengean, a adus pe lume 3 feciori (Augustin, Ioan și Nicolae), știind să cultive copiilor cele mai alese și frumoase virtuți morale: dragostea față de muncă și de oameni, cinstea, corectitudinea, bunul simț și respectul față de sine și de semeni, virtuți transmise din generație în generație.

Domnul Augustin Bengean (în familie și în cercul de prieteni i se spune “Gusti”) a făcut cele 7 clase elementare în localitatea natală, Hășmaș-Ciceu, județul Bistrița-Năsăud, în perioada 1955-1962, și își amintește cu mare drag de învățătorul Manciu, pe care îl consideră “om de treabă”, deosebit, apropiat față de copii și oameni, cu sfaturi dese și alese, om înțelept și respectat în societate. A avut un rol important în devenirea profesională a lui Gusti, întrucât a îndemnat și determinat familia Bengean ca să își dea copiii mai departe la școală, deoarece observase că pruncii lor erau niște copii receptivi, bine educați în tradițiile noastre creștine. Așa s-a întâmplat că, în 1962, Gusti a fost dat la școală mai departe. Admiterea a avut loc la Dej, iar școlarizarea la Școala Profesională Mediaș. După 3 ani, în 1965, la absolvire, a fost angajat ca lăcătuș-mecanic la atelierele mecanice ale Combinatului de Celuloză și Hârtie din Dej, unde și-a desfășurat activitatea până în 1968. Între timp, ca un copil studios ce era, a început liceul, cursuri serale la Liceul Nr. 2 din Dej, unde a făcut clasele a IX-a și a X-a, liceu pe care îl va termina în 1972 la Liceul Nr. 1 din Reghin, când a obținut și bacalaureatul. După îndeplinirea serviciului militar (1968 - 1970), a revenit în câmpul muncii cu transfer de la Combinatul de Celuloză și Hârtie din Dej la stația CFR Târgu-Mureș, secția ECT 4 (Electrificare, centralizare, telecomandă), ca electromecanic. A fost trimis de către unitatea angajatoare, pentru specializare, la Școala Tehnică de Comunicații Speciale CFR din Brașov, curs de zi, timp de doi ani, iar la absolvire, în 1974, a continuat să lucreze la CFR Târgu-Mureș, în domeniul în care s-a pregătit, ca revizor tehnic telecomunicații CFR, având sector de lucru Târgu-Mureș Sud - Toplița. Și-a desfășurat activitatea cu dragoste și seriozitate, dând dovadă de înalt profesionalism și multă curiozitate în relațiile cu ceilalți colegi de muncă. A prins drag de electronică de la angajații mai vechi, ajungând, în particular, să practice cu succes meseria de depanator radio-TV. Totul s-a bazat pe autoinstruire și descoperire, pe experiența din câmpul muncii. În perioada 1991-1998, în semn de apreciere, a fost desemnat lider de sindicat la secția ECT 4 Târgu-Mureș, ramura TTR (telefon, telegraf, radio). S-a pensionat în 1998.

Viața familială a domnului Augustin Bengean este la fel de frumoasă ca și cea din domeniul profesional. S-a căsătorit în anul 1970 cu Olimpia Pașcan din Deda, telefonistă în acea vreme la secția ECT 4 Târgu-Mureș și s-a stabilit în Deda. Au împreună 2 feciori vrednici. Cel mare este Adrian, născut în 1972, absolvent al Facultății de Teologie. Nu a profesat decât câțiva ani în domeniul în care s-a pregătit, iar acum lucrează în alt domeniu, în Spania, unde o duce bine și este mulțumit de viața sa. Mezinul familiei este Florin, născut în 1978, și el absolvent al Facultății de Teologie, doctor în istorie, manager al Bibliotecii Municipale “Petru Maior” din Reghin, om de aleasă cinstire și de o rară vrednicie, care excelează în domeniul cultural.

Iată traiectoria vieții profesionale și familiale a acestei familii, oameni deosebiți, care își trăiesc în liniște și armonie anii de pensie binemeritată, în localitatea Deda, și pe care noi îi considerăm “OAMENI DE SEAMĂ” ai comunității dedene.

 

Lasă un comentariu