REALITĂȚI DIN „ROMÂNIA EDUCATĂ"… APEL DISPERAT: „NU ÎNCHIDEȚI BIBLIOTECILE ȘCOLARE!"

Distribuie pe:

Sub acest titlu, Asociația Bibliotecarilor din România (ABR) a formulat o petiție online, semnată, până în prezent, de aproape 2.000 de susținători ai ideii potrivit căreia procesul de învățământ este de neconceput în lipsa accesului elevilor la bibliotecile școlare și a asigurării condițiilor corespunzătoare pentru desfășurarea activității specifice bibliotecarilor școlari.

Cităm din documentul supus dezbaterii:

„În urma recomandărilor verbale ale doamnei ministru Monica Anisie, bibliotecile școlare nu mai au voie să-și desfășoare activitățile specifice (împrumut de carte la domiciliu sau la sala de lectură, activități cu elevii), iar bibliotecarii școlari au primit cele mai diverse sarcini, care nu au nicio legătură cu profesia lor: iau temperatura copiilor la sosire, fac triaj, conduc  elevii spre ieșire, îi supraveghează în clase sau distribuie mii de manuale școlare într-un timp foarte scurt. Spațiile bibliotecilor, deși nu pot fi utilizate pentru scopul lor primordial, sunt utilizate ca săli de clasă în care învață elevii din diferite clase sau sunt folosite ca spațiu de izolare pentru elevii care prezintă simptome asociate cu noul coronavirus SARS - COV 2.

Într-o lume în care «informația înseamnă putere», ne punem întrebarea: Dacă terasele, restaurantele, ștrandurile, mall-urile, cinematografele, bibliotecile publice și teatrele sunt deschise, atunci bibliotecile școlare de ce se «închid» sau își limitează activitatea?

Semnând petiția «NU ÎNCHIDEȚI BIBLIOTECILE ȘCOLARE!» vă veți alătura și susține demersul nostru, al bibliotecarilor din școlile și liceele din România, de a menține bibliotecile școlare deschise și

cu acces pentru elevi și cadre didactice, în condiții de siguranță. Copiii noștri au nevoie de cărți, de povești, de cercetare și informare, de cultură și educație!

Așa cum Ministerul Culturii a reglementat activitatea bibliotecilor publice (județene, municipale, orășenești și comunale), avem nevoie ca și Ministerul Educației și Cercetării să reglementeze funcționarea bibliotecilor școlare în condiții de pandemie, cât mai repede și cât mai clar pentru toată lumea".

Petiția poate fi vizualizată și semnată pe adresa: https://www.petitieonline.com/nu-inchideti-bibliotecile-scolare

Într-o scrisoare adresată, săptămâna trecută, Ministerului Educației și Cercetării, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) își exprimă solidaritatea cu bibliotecarii școlari, în efortul acestora de a contracara o măsură pe care o consideră total neadecvată și contraproductivă, chiar și, sau mai ales, în condițiile pandemiei de COVID-19.

„Indiferent de restricțiile și limitările bugetare impuse de criza sanitară actuală, perspectiva eliminării structurii info-documentare de tip bibliotecă școlară ar reprezenta o măsu-

ră de blocare a procesului educațional, prin faptul că elevii nu ar mai avea acces la resurse de informare extrem de utile pentru studiu", se arată în documentul citat. (sursa foto - tribunainvatamantului.ro)

 

Lasă un comentariu