A FOST IDENTIFICATĂ PARTEA DIN CREIER ÎN CARE SE ASCUND... GÂNDURILE

Distribuie pe:

Cercetătorii australieni de la la Universitatea de Neuroștiințe din New South Wales, citați de descopera.ro, susțin că au reușit să descifreze activitatea complexă a creierului, cu ajutorul unui algoritm și al imaginilor prin rezonanță magnetică (IRM).

Descoperirile sugerează că, de fapt, chiar și atunci când o persoană reușește să ignore un gând, acesta încă mai poate exista în altă parte a creierului, fără ca persoana să știe.

“Studiul nostru a monitorizat activitatea creierului a 15 persoane, pe măsură ce au participat la mai multe exerciții de reprimare a gândurilor și de vizualizare.

Participanții au primit un subiect (obiect), fie broccoli, fie un măr roșu, iar apoi li s-a cerut să nu se gândească la acesta. Pentru ca exercițiul să fie și mai greu, cercetătorii le-au cerut să nu înlocuiască imaginea cu alt gând.

După 12 secunde, participanții au confirmat dacă au reușit să reprime imaginea sau dacă exercițiul a dat greș. Opt persoane au fost încrezătoare că au suprimat cu succes imaginea, însă scanările IRM au arătat cu totul altceva.

Cortexul vizual, partea din creier responsabilă cu imaginile mintale, a produs gânduri fără știința persoanelor. Neuronii au trimis și au scos oxigen din sânge, de fiecare dată când un gând s-a format. Această mișcare a oxigenului, care a fost măsurată cu ajutorul unui instrument IRM, a creat tipare specifice în creier.

Desigur, știm că putem avea percepții conștiente și inconștiente în cortexul vizual. De exemplu, eu pot să îi arăt unei persoane o imagine cu un păianjen, apoi să fac imaginea invizibilă, însă creierul va continua să o proceseze. Totuși, până acum, nu am știut că acest lucru funcționează și în cazul gândurilor.

Acum, am reușit să găsim reprezentații vizuale ale gândului, chiar și atunci când participanții au crezut că au reușit să elimine imaginea din mintea lor, ceea ce sugerează că imaginile mintale pot fi formate chiar și atunci când încercăm să le oprim”, explică oamenii de știință australieni.

 

Lasă un comentariu