REZULTATELE FINALE ALE ALEGERILOR LOCALE DIN 27 SEPTEMBRIE 2020, JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

Cu o întârziere de o săptămână, din varii motive, pe care în parte le cunoaștem, Biroul Electoral Central dă undă verde publicării rezultatelor finale ale alegerilor locale din 27 septembrie 2020. În privința județului Mureș, nu sunt modificări semnificative față de estimările anterioare. Cu toate acestea, considerăm că o prezentare detaliată a cifrelor și rezultatelor este utilă, ajutând la o mai bună, mai corectă și mai completă informare a alegătorilor, date pe baza cărora se pot formula puncte de vedere pertinente cu privire la modul în care au decurs alegerile și la consecințele grave rezultate din practicarea unilaterală a votului etnic. Se știe bine că de 30 de ani încoace, cu prilejul alegerilor locale, liderii minorității maghiare propun câte un singur candidat la posturile de primar și de președinte al consiliului județean, în contradicție totală cu partidele românești care lansează fiecare câte un candidat la posturile respective (partidul și candidatul), dezechilibrând astfel grav balanța raportului de forțe în cadrul competiției electorale, în favoarea candidatului UDMR. O copilărie, o naivitate, dar și o neghiobie care, în calitatea lor de competitori, îi fac din capul locului perdanți, punându-i astfel și pe alegători în situații ieșite din comun.

Ca urmare a acestor tipuri de strategii în cele șapte tururi de alegeri care s-au scurs din 1992 până în prezent, partidele românești au reușit să “vâre”, cu chiu cu vai, pe aceste posturi de comandă la nivel local, doar doi competitori, pe dr. Dorin Florea la primăria Târgu-Mureș (anii 2000-2020) și pe liberalul Ciprian Dobre, la președinția Consiliului județean (2008- 2012). Atât, și nimic mai mult. Ei vor rămâne unici în istoria acestor meleaguri, în ciuda faptului că românii sunt majoritari, atât la nivelul municipiului reședință de județ, (51-46 procente), dar mai ales la județ (63-39 procente), atâta vreme cât legea electorală nu va fi recorectată cu turul II și câtă vreme partidele românești nu vor schimba modalitatea de abordare a acestor două importante posturi, în funcție de jocul UDMR.

Dacă cele șase tururi de alegeri care s-au derulat din 1992 încoace au mers cum au mers, cel de anul acesta, mai precis de săptămâna trecută (27 septembrie), a fost dezastruos. UDMR, principala forță politică a județului, a administrat partidelor românești (cu 12 candidați la primărie și cinci la consiliul județean) o înfrângere usturătoare, și în același timp extrem de umilitoare pentru electoratul român prezent la urne, dar nu știm dacă, ea le va fi învățătură de minte acestora din urmă, ca la scrutinurile viitoare să joace electoral în așa fel încât să nu se facă de rușine, și nici să nu pună electoratul lor în umilitoarea postură de a fi mereu învins la urne.

Vă prezentăm în continuare situația concretă a rezultatelor atât la nivelul municipiului de reședință, cât și la județ:

REZULTATELE ALEGERILOR PENTRU FOTOLIUL DE PRIMAR

Cu o populație totală de 149.000 de locuitori, municipiul Târgu-Mureș a avut înscriși pe listele electorale 125.213 cetățeni de toate etniile, cu drept de vot. Dintre aceștia, s-au prezentat la urne în ziua scrutinului din 27 septembrie a.c., 57.498 de alegători, procentul de participare fiind de 45,9 la sută, iar voturile valabil exprimate și care au stat ca baza de calcul s-au ridicat la 55.820.

Iată cum au votat târgumureșenii partidele și candidații propuși:

 

Explicații.

Puzderia de candidați care au aspirat la fotoliul de primar a făcut ca întregul de sută la sută să se partă în 13 părți. Pulverizarea cea mare este în rândul partidelor românești care, așa cum era de așteptat, au primit din partea electoratului propriu, cote-părți infime, cei 12 candidați nereușind să adune în tolbele lor, la un loc, nici măcar 50 la sută (49,5 procente), din votul electoratului, iar nouă din aceștia au obținut scoruri umilitoare. În această situație, candidatului unic al minorității maghiare Soós Zoltán, i-a revenit partea leului (deși destul de mică), obținând 28.211 voturi, adică 50,5 la sută. În situația unui singur tur de scrutin, domnia sa putea câștiga fotoliul de primar și cu un procent de 17,9 la sută, cu o sutime mai mult decât al doilea clasat, Claudiu Maior (17,8 la sută. Vă dați seama ce marjă de manevră la dispoziție?

SITUAȚIA ALEGERILOR LA CONSILIUL LOCAL TÂRGU-MUREȘ

Din cei 57.498 de alegători care s-au prezentat la urne și-au exprimat corect votul 55.824 de alegători, cifră care a stat la baza calculelor. Iată care este situaț ia voturilor pe partide:

 

Din procentele obținute de către fiecare partid, doar 6 din acestea au depășit pragul stabilit de 5 la sută, numărul total al voturilor fiind de 49.483. Acestea sunt : PNL-8.539 de voturi; PMP- 3.899; UDMR-24.885; Pro România - 4.000; PSD- 4.151; POL- 4.009.

Având în vedere că numărul consilierilor alocați pentru municipiul Târgu-Mureș este de 23, prin împărțirea cifrei de 49.483 la 23, rezultă cifra de 2.151 de voturi pentru nominalizarea unui consilier. Prin împărțirea numărului total de voturi al fiecărui partid la pragul de 2.151 rezultă numărul de consilieri adjudecați direct, în prima fază, de către fiecare formațiune politică.

 

Aplicând coeficientul de 2.151 de voturi, din prima repartiție au rezultat, după cum ați observat, doar 18 consilieri, ceilalți cinci fiind extrași din resturile de voturi rămase neutilizate de către fiecare partid, în ordinea descrescândă a resturilor rămase. În consecință, au mai primit câte un post de consilier PNL, PSD, POL, Pro România și PMP.

Iată lista consilierilor din consiliul local Târgu-Mureș promoția 2020-2024: UDMR-11; PNL-4; PMP-2; Pro România-2; PSD-2; POL-2.

UDMR: Tamás Zsolt-József; Portik Vilmos-László; Szabó Péter; Frunda Csenge Orsolya; Kelemen Attila-Márton; Bereczki Sándor; Kakassy Blanka, Iszlai Tamás, Jakab István-Attila; Szabó Árpád; Venczi Vidor János.

PNL: Suciu Horațiu; Molnar Ervin; Gyorgy Alexandru; Voicu Bogdan Costin.

PMP: Pașcan Emil-Marius; Pescar Radu-Mircea.

Pro România: Maior Sergiu-Claudiu; Moldovan Călin.

PSD: Papuc Sergiu Vasile; Pui Sebastian-Emil.

POL: Bălaș Radu-Florin; Papai László-Zsolt.

 

SITUAȚIA ALEGERILOR LA CONSILIUL JUDEȚEAN

În județul Mureș, numărul total al alegătorilor înscriși pe listele electorale au fost de 486.848. Dintre aceștia s-au prezentat la urne 236.838 alegători, iar numărul total al voturilor exprimate a fost de 221.428. Și aici, ca și la municipiu, competiția a fost de șapte la unu. Și-au propus candidați pentru președinția Consiliului județean: PSD (Gliga Dumitrița); UDMR (Peter Ferenc); PMP (Natea Mihaela Daciana); PNL (Cristian Chirteș); ALDE (Traian Bendorfean); Partidul Verde (Constantin Lupaescu); POL (Vasu Ovidiu), și Dorin Florea - independent. Procentele cu care s-a ales fiecare partid și candidat sunt următoarele: PSD - 15,45 la sută; UDMR - 38,69 la sută; PMP - 5,33 la sută; PNL - 23,14 la sută; ALDE - 3,38 la sută; Partidul Verde - 1,80; POL - 3,13; Dorin Florea - 9,8 la sută.

Ca urmare, au intrat în consiliu reprezentanți ai celor care au depășit pragul de 5 la sută. Este vorba de patru partide. Consiliul județean are 34 de consilieri, din aceștia 16 sunt ai UDMR; 9 ai PNL; 7 ai PSD; și 2 ai PMP.

Nominal, consilierii județeni sunt următorii: UDMR: Péter Ferenc (președinte), Kovács Mihály Levente, Kolcsár Anquetil-Károly, Szabo Árpád, Asztalos Gavril, Szász Izolda, Tatár Béla, Kupás János, Bartha Mihály, Birtalan István-Balázs, Szabó Albert, Ilyés Lóránd, Szigyártó Zsombor-István, Kedei Pál-Elöd, Kozma Monika, Zelariu Petru.

PNL: Cristian Chirteș, Molnar Ervin, Cengher Ionuț-Ovidiu, Drăghici Mihai-Valentin, Georgescu Ovidiu, Băndea Dan-Eugen, Modorcea Ovidiu-Vasile, Baciu Marius-Tiberiu, Ilieș Ovidiu-Tudor.

PSD: Gliga Vasile-Gheorghe, Bățagă Tiberiu, Dancu Ovidiu, Bardoși Dragoș-Tiberiu, Pop Cosmin, Gliga Dumitrița, Cîmpeanu Alexandru.

PMP: Pașcan Emil-Marius, Natea Mihaela-Daciana.

Lasă un comentariu