MODUL INACCEPTABIL DE INTERVENȚIE A AUTORITĂȚILOR COMPETENTE ÎN EVITAREA UNUI POSIBIL FOCAR DE VIRUS SARS-COV-2

Distribuie pe:

Sindicatul Liber al Salariaților R.A. Aeroportul “Transilvania” Târgu-Mureș, legal constituit și reprezentativ în conformitate cu prevederile legale, cu sediul în comuna Vidrasău, șoseaua Târgu-Mureș - Luduș, km 14,5, reprezentat prin președinte de sindicat - György Emil Alexandru, în conformitate cu dispozițiile art. 28 din Legea nr. 62/2011 - legea dialogului social și ale art. 222 din Codul Muncii, din relatarea următoarelor evenimente, petrecute la R.A Aeroport “Transilvania” Târgu-Mureș, vrem să tragem un semnal de alarmă asupra modului defectuos în care organele competente tratează prevenirea răspândirii epidemiei de SARS-COV-2.

Tatăl unui coleg de-al nostru a fost depistat pozitiv la noul virus SARS-COV-2, la o săptămână după ce a avut mai multe simptome ale existenței acestui virus (diaree, pierderea gustului, dureri musculare etc.). În această perioadă, colegul nostru a venit la serviciu și, deși, nu au același domiciliu, a fost aproape zilnic la acesta, unde a și servit masa. La o săptămână, adică în data de 28.09.2020, cu ocazia prezentării acestuia la serviciu, acesta a acuzat simptome de răceală, temperatura corporală înregistrată fiind de 36,2 grade C. În aceste condiții, nu a rămas la serviciu, s-a prezentat la medicul de familie care l-a trimis în concediu medical. În data de 29.09.2020, angajatul a comunicat conducerii regiei faptul că tatăl său a fost testat pozitiv pentru virusul SARS-COV-2, el având contact direct cu acesta.

În aceste condiții, datorită funcției angajatului în cadrul regiei, care i-a dat posibilitatea de a intra în contact direct cu mai mulți angajați ai unității, prin adresa nr. 7397/30.09.2020, conducerea regiei face o solicitare Direcției de Sănătate Publică Mureș pentru extinderea anchetei epidemiologice, iar dacă rezultatul se dovedește pozitiv să se realizeze o separare a personalului pentru a se evita o infectare generală cu efecte negative atât asupra personalului, cât și asupra funcționării regiei.

Neprimind de la DSP Mureș răspuns, în data de 2.10.2020, subsemnatul, președinte de sindicat, am făcut deplasarea la sediul DSP Mureș pentru a vedea care e situația. Acolo am stat de vorbă cu dl director general dr. Iuliu Moldovan, căruia i-am explicat situația și i-am comunicat faptul că există între regie și sindicat un protocol care prevede aceste situații, iar în baza acestui protocol se poate face testarea salariatului, iar achitarea testării o achită regia, doar să ne ajute să facă testarea, deoarece salariatul, fiind carantinat, nu se poate deplasa de la domiciliu pentru testare, iar riscul apariției unui focar în cadrul regiei e mare. Răspunsul acestuia a fost (redau textual) “Nu ne permite protocolul așa ceva. Lucrăm la răspunsul adresei dumneavoastră, dar, deoarece vine sâmbătă și duminică, zile libere, veți primi răspunsul luni sau marți”, adică de vineri până luni, sau marți, virusul își ia liber.

Deoarece nu am primit un răspuns pozitiv, am încercat rezolvarea situației la cabinetul doamnei prefect. Acolo, jandarmul de serviciu mi-a comunicat faptul că dna prefect este într-o ședință care mai durează aproximativ o jumătate de oră, dar să aștept și a sunat la secretară. Am așteptat aproximativ o oră, după care a resunat la dna secretară care i-a comunicat că dna prefect nu are astăzi timp, să revin marți sau miercuri, deși i-a fost explicat despre ce e vorba. Am plecat și am sunat eu la secretariat, iar dna secretară mi-a comunicat (redau textual) “să înțeleg că astăzi e vineri, e zi scurtă și e zi de salariu, iar dna prefect mai are și alte ședințe, dar să las un număr de telefon”.

La aproximativ două ore după revenirea la aeroport am fost sunat de dl dr. Iuliu Moldovan care mi-a comunicat că a fost sunat de la Cabinetul Prefectului și i s-a spus să rezolve situația. Rezolvarea situației e posibilă în două feluri, mi-a spus dânsul:

1. Să facă o solicitare de testare, persoana în cauză dacă are simptome, iar dacă nu are simptome nu se poate face testarea de către dânșii;

2. Să solicităm testarea la domiciliu la una din laboratoarele private Galenus, Nova Vita etc.

Am sunat la Galenus, de unde mi s-a comunicat că nu pot efectua testarea la domiciliu pacientului, deoarece nu le dă voie DSP-ul.

Deci a fost rezolvată situația cu “nu se poate”.

Acest mod de abordare și rezolvare a unor astfel de situații duce la două concluzii:

- ori pe aceste funcții se află oameni numiți politic care sunt complet depășiți de situație;

- ori o fac intenționat pentru a crește numărul de infectați, cât mai mult, pentru a putea solicita cât mai mulți bani.

Se ajunge la aceste concluzii, deoarece în situația în care nu au nicio cheltuială de făcut, testarea fiind achitată de noi, refuză ceva ce ar putea preveni răspândirea acestui virus, la o locație anume, punând în pericol, după o perioadă de 14 zile, sănătatea unui număr ajuns necontrolabil de persoane.

 

Lasă un comentariu