CELULE „SINUCIGAȘE", CARE AJUTĂ SISTEMUL IMUNITAR

Cercetătorii americani de la Universitatea din Rochester, citați de descopera.ro, susțin că au identificat modul în care celule diferite din sistemul imunitar funcționează împreună, comunică și, în cazul celulelor neutrofile (care au afinitate, atât pentru coloranții acizi, cât și pentru cei bazici) își provoacă propria moarte pentru a ajuta în lupta cu infecțiile.

„Sistemul imunitar este alcătuit din mai multe tipuri de celule, toate colaborând între ele. Cercetarea noastră arată că celulele, numite neutrofile, joacă un rol important și foarte altruist, de care beneficiază celulele imunitare, prin faptul că le oferă resurse esențiale pentru supraviețuire și îmbunătățește răspunsul imunitar al corpului împotriva virusurilor.

Neutrofilele sunt o componentă cheie pentru sistemul imunitar înnăscut, partea din mecanismul de apărare a corpului, care este mereu activă și atentă la invadatorii virali și bacterieni. Marea majoritatea a celulelor albe care circulă în sânge sunt neutrofile, astfel că aceste celule sunt primele care reacționează la o infecție.

Cu toate acestea, neutrofilele nu sunt complet echipate pentru a elimina o amenințare virală pe cont propriu. În schimb, atunci când tractul respirator este infectat cu un virus (precum Covid-19, de exemplu), un număr mare de neutrofile pornește spre locul infecției și generează semnale chimice. Acest lucru declanșează producerea de celule T specializate, care fac parte din sistemul imunitar dobândit, acesta fiind activat pentru a produce un răspuns mai direct la infecții specifice. Imediat ce o cantitate suficientă este produsă, un proces care durează de obicei câteva zile, celulele T atacă și distrug celulele infectate.

Studiul nostru a fost realizat pe șoareci infectați cu virusul gripal și a arătat că, pe lângă faptul

că declanșează răspunsul imunitar dobândit, neutrofilele mai au o misiune importantă, prin care se sacrifică. Pe măsură ce celulele T ajung la locul infecției, neutrofilele încep un proces numit moarte controlată sau apoptoză, care eliberează cantități mari dintr-o moleculă numită factorul de creștere epidermal (EGF). Această moleculă oferă celulelor T energia necesară pentru a elimina infecția.

Cercetarea noastră dezvăluie, pentru prima dată, că sistemul imunitar dobândit nu poate genera un răspuns eficient fără instrucțiuni și ajutor din partea sistemului imunitar înnăscut. În plus, studiul dezvăluie cum lucrează împreună diferite celule imunitare și cum unele chiar se sacrifică pentru a proteja gazda de o infecție virală", explică oamenii de știință americani. (L.P.)

 

Lasă un comentariu