IMPOZIT MAI MIC CU 50% PE CLĂDIRILE ȘI TERENURILE UTILIZATE PENTRU PRESTAREA DE SERVICII TURISTICE

Distribuie pe:

Deputații au dat vot favorabil asupra proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Proiectul de lege, adoptat cu majoritate de voturi, are ca obiect de reglementare modificarea Codului fiscal în vederea eliminării neclarităților privind interpretarea stabilirii scutirilor pentru clădirile și terenurile utilizate pentru prestarea de servicii turistice. Modificările aduse vin în sprijinul celor care, din cauza caracterului activității, încasează venituri doar pe parcursul unei perioade limitate de timp.

Potrivit proiectului, impozitul pe clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice, pe o durată de cel mult 180 de zile consecutive sau cumulate, în cursul unui an calendaristic, se reduce cu 50%. Reducerea se aplică în anul fiscal următor celui în care este îndeplinită această condiție.

“Prezenta lege intră in vigoare la 1 ianuarie 2021”, mai prevede proiectul de lege care a fost inițiat de senatorul PSD Eugen Dogaru.

Senatul a adoptat acest proiect de lege în ședința din 7 octombrie, Camera Deputaților fiind decizională în acest caz.

 

UNITĂȚILE ADMINISTRATIV-TERITORIALE, INCLUSE ÎN CATEGORIA BENEFICIARILOR MUNCII PRESTATE DE ZILIERI

Primăriile vor putea angaja zilieri, pentru executarea diferitelor lucrări din sfera lor de activitate, a decis Camera Deputaților.

Deputații au adoptat, în acest sens, un proiect pentru modificarea și completarea art. 1 din Legea nr.52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea art.1 din Legea nr. 52/2011, în sensul introducerii în categoria beneficiarilor muncii prestate de zilieri și a autorităților administrației publice locale.

“Instituțiile publice nu au calitatea de beneficiari în sensul prevăzut de prezenta lege, cu excepția: grădinilor botanice din subordinea universităților și a unităților administrativ-teritoriale”, au decis deputații.

Inițiatorii propunerii legislative - un grup de parlamentari UDMR - explică în expunerea de motive a proiectului că în Legea 52/2011, aria beneficiarilor este limitată, în sensul că autoritățile administrației publice locale nu pot avea calitatea de beneficiar și nu pot angaja zilieri pentru executarea diferitelor lucrări din sfera lor de activitate, existând doar câteva excepții.

“Aceste excepții însă nu permit angajarea zilierilor la primării - consilii locale care dețin terenuri agricole și/sau forestiere pe care trebuie desfășurate activități cu caracter ocazional. Aceste lucrări ar putea fi realizate cu ajutorul zilierilor, așa cum se practică și în alte țări care angajează forță de muncă sezonieră în agricultură sau silvicultură. Consider că modificările propuse prin acest proiect de lege sunt necesare, deoarece prin extinderea ariei beneficiarilor se va crea posibilitatea de a realiza un venit pentru mai multe persoane rămase fără loc de muncă, din cauza crizei create de pandemia actuală”, se arată în expunerea de motive.

Camera Deputaților este for decizional.

 

NOI NU PUTEM OPRI VIRUSUL. MĂSURILE DE PREVENIRE SUNT SOLUȚIA!”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, vineri, că virusul COVID-19 nu poate fi oprit, iar singura soluție pentru controlarea acestuia o reprezintă măsurile de prevenție.

“Trebuie să explicăm, din ce în ce mai mult, populației, că este unica soluție - măsurile de prevenire sunt soluția. Noi nu putem opri virusul, virusul nu știe legi, nu știe nimic. Virusul e prezent - ne protejăm, e bine, nu ne protejăm, își face treaba mai departe și îi infectează pe cei care nu respectă lucrurile astea. Chiar și cei care le respectă se infectează, nu există o prevenire 100%”, a spus Arafat, la Ciolpani, unde a avut loc recepția unor materiale sanitare.

El a precizat că situația va fi mai grea, cu cât va crește numărul cazurilor de terapie intensivă.

“Se poate ajunge să luăm inclusiv niște măsuri de limitare a activității elective, pe care și alte țări le-au luat”, a menționat Arafat.

 

ATITUDINEA LUI ORBAN FAȚĂ DE CCR SE VA ÎNTOARCE CA UN BUMERANG ÎMPOTRIVA LUI”

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că atitudinea premierului Ludovic Orban de a critica deciziile CCR se va întoarce ca “un bumerang” împotriva lui și a Guvernului.

“Un nou atac suburban la adresa Curții Constituționale! Da, tot din partea lui Ludovic Orban care și-a făcut un obicei ca ori de câte ori nu îi convine o decizie a CCR, a Avocatului Poporului sau justiției române să conteste aceste instituții și să amenințe cu schimbarea lor dacă va câștiga puterea absolută. Ce nu înțelege Ludovic și păpușarii lui este că această atitudine se întoarce ca un bumerang împotriva lui și a Guvernului pe care îl conduce. Pentru că, dacă oamenii văd că prim-ministrul critică sau chiar refuză să respecte deciziile CCR și ale altor instituții, atunci li se pare normal ca, la rândul lor, să nu respecte deciziile pe care Orban și Guvernul lui le iau. În fond, dacă i se permite unui prim-ministru să încalce legile și bunul simț, de ce nu ni s-ar permite nouă, simpli muritori?”, a scris Tăriceanu, vineri, pe Facebook.

Joi, premierul Ludovic Orban a declarat că data de 6 decembrie pentru organizarea alegerilor parlamentare este “data constituțională și legală”, iar “fiecare zi în plus în care rămâne în funcție acest Parlament este o zi pierdută pentru România”.

El a adăugat că decizia CCR pe această temă i se pare “abracadabrantă” și “o încălcare flagrantă a Constituției de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituției”.

La finalul lunii septembrie, CCR a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis și a Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016.

 

 

Lasă un comentariu