CORPUL DE CONTROL AL MINISTRULUI MEDIULUI - PREJUDICIU DE PESTE DOUĂ MILIOANE DE LEI LA DIRECȚIA SILVICĂ MUREȘ

Distribuie pe:

Managementul la nivelul Direcției Silvice Mureș este unul defectuos, iar concluziile raportului de control au scos la iveală mai multe ilegalități la ocoalele silvice din județ și un prejudiciu de peste două milioane de lei, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

“Având în vedere deficiențele majore constatate de echipa de control din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor privind activitatea Direcției Silvice Mureș și a ocoalelor silvice din subordine, considerăm că managementul la nivelul Direcției Silvice Mureș și al ocoalelor silvice Gurghiu, Fâncel, Sovata este unul defectuos. Încă de la preluarea mandatului de ministru mi-am propus o schimbare de mentalitate și atitudine în cadrul instituțiilor din subordinea ministerului, iar cine nu acționează în interes public sau încalcă legea să răspundă de îndată pentru faptele sale. Misiunea noastră pentru destructurarea rețelelor de tăieri și transport ilegal de material lemnos capătă consistență și nimeni nu va rămâne nepedepsit. Suntem angajați prin toate metodele pentru a-i descoperi și pedepsi pe cei care se află în spatele rețelelor de tăieri neautorizate și transport ilegal de material lemnos!”, a declarat ministrul de resort, Costel Alexe.

Începând cu luna august, Corpul de Control al Ministrului, cu sprijinul inspectorilor gărzilor forestiere, a efectuat verificări amănunțite la Direcția Silvică Mureș, ca urmare a sesizărilor primite privind nereguli în activitatea acestei direcții silvice. Controalele au vizat activitatea întregii Direcții Silvice Mureș, precum și a celor 10 Ocoale Silvice din subordinea acesteia.

Concluziile raportului de control au scos la iveală mai multe ilegalități de la unele ocoale silvice verificate în județul Mureș. Astfel, au fost aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 301.000 lei, și au fost constatate 28 de infracțiuni. De asemenea, au fost descoperite 4.706 cioate nejustificate, cu o valoare a materialului lemnos tăiat ilegal de 1,5 milioane de lei. Valoarea materialului lemnos confiscat este 600.000 de lei, echivalentul celor peste 2.800 de mc confiscați.

Potrivit ministerului, raportul de control va fi trimis către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea efectuării de cercetări specifice care să stabilească dacă aspectele prezentate constituie infracțiuni silvice, precum și alte tipuri de infracțiuni: fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals sau fals informatic.

În plus, ministrul Costel Alexe va solicita Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva să analizeze aspectele prezentate în raport și să ia măsurile legale care se impun față de persoanele responsabile pentru deficiențele constatate.

Totodată, Garda Forestieră Brașov va continua acțiunile de control în fondul forestier național administrat de Direcția Silvică Mureș, iar în perioada imediat următoare, Comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră din cadrul MMAP va proceda la retragerea certificatelor de atestare ale celor zece agenți economici care au participat la tăierile ilegale de lemn, în pădurile administrate de respectiva Direcție Silvică.

 

 

Lasă un comentariu