EDUCAȚIA FINANCIARĂ A COPIILOR, ÎN FUNCȚIE DE VÂRSTĂ!

Distribuie pe:

Analistul financiar Iancu Guda, în emisiunea proprie de la DiGi24 „Banii în mișcare", din 25 octombrie 2020, a vorbit despre educația financiară a copiilor, care ar trebui să înceapă de la vârste fragede.

„În acest episod, vorbim despre ultimul principiu pentru dobândirea independenței financiare: ai grijă de copiii tăi și investește în educația lor financiară. Nu toți au copii, dar aceia care au sunt responsabili să le insufle principii sănătoase de educație financiară.

Părinții care nu fac asta s-ar putea să plătească pe termen lung. Dependența financiară a copiilor ajunși adulți poate periclita independența financiară a părinților ajunși la pensie", a afirmat analistul financiar.

Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care copiii ar trebui să le știe despre bani, în funcție de vârsta pe care o au, în opinia acestuia.

Între vârsta de 3 și 5 ani - Copiii trebuie să înțeleagă că banii NU sunt nelimitați, precum și diferența dintre nevoi și dorințe. Mulți copii cred că banii vin de la bancomat, de aceea este important să le explicăm cum ajung banii la bancomat, cum cineva muncește pentru acei bani și că ei sunt limitați, avem o sumă de bani lunară, în care trebuie să ne încadrăm.

De multe ori, copiii nu înțeleg că „vreau înghețată" nu reprezintă o nevoie, așa că e indicat să le explicăm această diferență și să le explicăm de ce cea mai mare parte din banii pe care îi avem într-o lună sunt folosiți pentru nevoi, iar pentru dorințe trebuie să economisim.

Între vârsta de 6 și 10 ani - Copiii trebuie să înțeleagă importanța economisirii și amânarea achiziției. Pentru a putea avea grijă de banii noștri, trebuie să ne obișnuim să punem deoparte. De exemplu, dacă ei primesc o sumă de bani de la părinți sau bunici, ar trebui să pună o parte din ea în pușculiță și restul banilor să îi folosească pentru ceea ce își doresc să cumpere.

Pentru a le arăta copiilor că nu întotdeauna luăm decizii bune când ne cumpărăm ceva fără să ne gândim prea mult, e important să îi încurajăm să se gândească înainte de a cumpăra ceva măcar câteva zile, pentru a vedea dacă realmente au nevoie de lucrul respectiv.

Între vârsta de 11 și 13 ani - Copiii trebuie să se obișnuiască cu ideea de obiective și plan de acțiune. Îi învățăm ce este acela un obiectiv, cum îl putem îndeplini dacă îl formulăm corect, de ce e important să poată fi măsurat și cum ne construim un plan de acțiune pentru a îndeplini obiec-tivul pe care ni-l propunem.

Între vârsta de 14 și 18 ani - Copiii sunt deja adolescenți și trebuie să învețe despre gestiunea bugetului și necesitatea fondului de rezervă. Bugetul personal este alcătuit din venituri și cheltuieli. Adolescenții învață cum să își împartă banii de buzunar pentru a lua decizii financiare mai bune.

De asemenea, îi învățăm pe adolescenți care sunt riscurile la care pot fi expuși și de ce este important să ne creăm un fond de rezervă unde să avem bani pe care îi putem folosi pentru situații neprevăzute. (L.P.)

Lasă un comentariu