CAPCANELE FOLOSITE DE CEI CARE VOR SĂ TE CONTROLEZE

Distribuie pe:

“Felul în care ceilalți te manipulează în a juca precum îți cântă ei este dificil de conștientizat, însă odată ce o faci, pornești în minunata călătorie a eliberării emoționale.

Sunt tactici atât de ușor de identificat și, cu toate acestea, atât de greu de combătut”, scrie adevarul.ro, prezentând, totodată, cele mai obișnuite forme de manipulare.

Ca mine sau ca tine!

Una dintre cele mai vechi și mai des folosite forme de manipulare într-o relație interumană este încercarea de a-ți limita ție, ca individ, alegerile la două, aflate la extreme. Aceasta este o tactică de a pune presiune și de a-ți controla opțiunile. Totul sau nimic, ca mine sau ca tine, corect sau greșit.

De ce să ți se reducă alegerile la doar două, când în lumea aceasta există nenumărate posibilități?! Capcana constă în faptul că ești pus să alegi între două extreme.

Manipularea prin vină

Atunci când o persoană “miroase” un teren propice și o slăbiciune, se va folosi de o tactică frecventă în relațiile cu ceilalți, și anume învinovățirea. Este vorba despre un fel de agresivitate ascunsă, prin care anumite persoane încearcă să te controleze, bazându-se pe ușurința cu care te simți vinovat atunci când ți se reproșează ceva.

Tinzi să cazi în această capcană când obișnuiești să faci destul de des ceea ce îți cere cineva pe care nu vrei să îl superi. Este important să încerci să îți câștigi libertatea emoțională, care te va ajuta să te exprimi și să îți impui punctul de vedere, fără teama de a-i dezamăgi pe alții.

Presiunea de a urma o anumită cale

Fiecare individ echilibrat psihic ar trebui să fie ghidat de propria voință. Cu toate acestea, sunt tot mai frecvente cazurile în care alții încearcă să îți creioneze viața și destinul după chipul și asemănarea lor. Sau, mai clar, încearcă să își impună propriile veleități și scopuri, chiar dacă acestea nu ți se potrivesc ție, ca individ separat de ei.

Este vorba, printre alții, despre părinții cu așteptări iraționale de la copiii lor, care le impun acestora propria idee de succes, de mariaj fericit și de construcție a vieții. Să îți ignori propriile nevoi pentru a le satisface pe ale altora, cu o voință mai puternică, este o atitudine de victimă. Pentru a evolua, trebuie să îți găsești singur calea și să o urmezi.

Când pui binele cuiva mai presus decât pe al tău

Vorbim de un fel de altruism cu efecte negative asupra ta, atunci când cei care încearcă să te controleze joacă această carte. Se aplică atât poveștilor amoroase, pe care unele persoane refuză să le încheie din milă, dar și celorlalte tipuri de relații interumane. Se întâmplă atunci când confunzi manipularea cu faptul că este nevoie de tine și, fără tine, o anumită persoană nu s-ar descurca sau ar suferi.

Un fel de sacrificiu de sine pe care niciun om care ține cu adevărat la tine nu ți l-ar cere. Când ți se reproșează egoismul și se joacă acea carte patetică, de victimizare, sunt semne clare de control emoțional.

Conștientizarea, pasul către vindecare

Dacă te recunoști în aceste tipuri de comportament, ar trebui să iei măsuri astfel încât, pe viitor, să nu mai cazi în aceste capcane. Conștientizarea faptului că ești sau ai fost manipulat este un pas important în calea către eliberarea emoțională.

Când mai ești pus în situația de a alege, când simți presiunea din exterior, oprește-te și pune-ți următoarele întrebări: “Cum mă simt?”, “De ce am nevoie?”, “Care sunt opțiunile mele?”. După ce îți răspunzi sincer la aceste întrebări, îți vei da seama ce îți dorești cu adevărat și vei fi mai puțin tentat să cazi în aceeași capcană a manipulatorilor.

Chiar dacă este greu să te desprinzi de oameni care, pentru tine, înseamnă sau au însemnat mult, încearcă să o faci, cu răbdare și tact. Nu te mai grăbi să spui “Da”, atunci când în realitate vrei să spui “Nu”. Există chiar și o posibilitate destul de mare ca manipulatorii tăi să înceapă să te respecte și să se schimbe raportul de forțe în relația voastră. (L.P.)

Lasă un comentariu