ORBAN: NU VOM CREȘTE TAXE ȘI IMPOZITE

Distribuie pe:

Premierul Ludovic Orban a declarat, recent, că Guvernul are ca obiectiv “fundamental” accelerarea relansării economice și nu va pune “bariere de tip fiscal” pentru companii, reiterând că taxele și impozitele nu vor crește. “O spun din capul locului că nu vom crește taxe și impozite. O mai spun o dată, pentru că (...) o dată la două zile apare câte o năzdrăvănie care este preluată fără să aibă niciun fel de legătură. Susținem categoric cota unică de impozitare și nu vom majora taxe și impozite. Este împotriva obiectivului fundamental pe care îl are Guvernul, și anume acela de a accelera relansarea economică. Pentru accelerarea relansării economice nu poți să pui frână de tip fiscal, bariere de tip fiscal în relansarea companiilor și în ceea ce privește taxarea muncii. Dimpotrivă, avem foarte multe programe de sprijin al companiilor, atât întreprinderile mici și mijlocii, cât și companiile mari. De asemenea, am gândit un întreg sistem de susținere a realizării de noi investiții private fie de investitori români, fie de investitori străini. De asemenea, vom veni și cu alte măsuri de susținere pentru mediul de afaceri”, a afirmat Orban, după ce a participat la evenimentul “Topul național al firmelor private din România”, organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

El a adăugat că obiectivul Guvernului este acela de a crea un mediu “prietenos” pentru cei care vor “să pună pe picioare” o afacere sau vor să își dezvolte companiile.

“Am avut bucuria să înmânez premii către companii care au reușit dezvoltări spectaculoase.

Am remarcat companii care au construit fabrici performante, companii care dezvoltă rețele de desfacere care să ajute producătorii români în accesul lor la piață, de asemenea, companii care furnizează training pentru cei care au suferit de pe urma crizei economice generate de pandemie și au ajutat la reintegrarea profesională a foarte multor angajați. Sunt foarte bucuros că am participat la acest eveniment și colaborarea dintre CNIPMMR și Guvernul României va continua să fie la fel de bună”, a susținut prim-ministrul.

Potrivit acestuia, o parte “importantă” a propunerilor de susținere a mediului de afaceri, de încurajare a comportamentului antreprenorial încă din școală făcute de întreprinzători sunt “extrem de serioase” și urmează să fie introduse în “programul de guvernare”.

“Facem o analiză a fiecărei propuneri în parte, un studiu de impact aferent pentru fiecare măsură care este propusă. De asemenea, facem o evaluare a resurselor disponibile pentru finanțarea diferitelor tipuri de programe din toate domeniile: de la Tech Nation până la dezvoltarea spiritului antreprenorial, de exemplu, în rândul populației sub 18 ani, din licee, prin înființarea unui tip de companii cu o răspundere diferită, care să încurajeze formarea de companii de către tineri. Sunt foarte multe propuneri care sunt extrem de interesante. Cu siguranță, o parte dintre ele le vom prelua, numai că le vom așeza în cadrul programului de guvernare ținând cont și de resurse, de studii de impact și de evaluarea efectelor favorabile posibile”, a explicat Orban.

 

 “PSD VA PROPUNE UN PRIM-MINISTRU; VOM CÂȘTIGA ALEGERILE PARLAMENTARE”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni seara, că social-democrații vor câștiga alegerile parlamentare și vor merge la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru.

“Eu cred că PSD va ieși pe primul loc la aceste alegeri. Nu văd de ce românii ar mai vota PNL în acest moment. (...) Vom lua o hotărâre în interiorul partidului pe cine propunem, mă voi consulta cu colegii mei”, a afirmat Marcel Ciolacu la TVR 1.

Liderul PSD a evitat să spună cu ce partide se vor realiza alianțe pentru obținerea majorității în Parlament, dar a exclus o alianță cu PNL.

“Este exclus ca PSD să mai voteze vreodată un Guvern al PNL. (...) Vom găsi soluții astfel încât să creăm o majoritate. Să vedem cum va arăta viitorul Parlament”, a spus el.

Marcel Ciolacu a mai menționat că în campania pentru alegerile parlamentare, PSD nu va mai comanda sondaje de opinie, ci se va axa pe focus-grupuri.

 

“UE – FONDURI DE TRANSFER AL PACIENȚILOR ÎNTRE STATELE MEMBRE. MĂSURA ESTE MAI MULT DECÂT NECESARĂ”

Alocarea de către Uniunea Europeană a 220 de milioane de euro pentru transferul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 între statele membre este o măsură “mai mult decât necesară”, a declarat președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

“UE, reacție imediată la criza provocată de al doilea val al pandemiei de COVID-19. 220 de milioane de euro vor fi mobilizați pentru transferul pacienților infectați între statele membre”, a scris Tomac, pe Facebook.

Potrivit liderului PMP, reacția UE este o măsură “mai mult decât necesară”, în condițiile în care multe dintre spitale și-au atins capacitatea maximă și se găsesc în imposibilitatea de a primi noi pacienți.

“Este o perioadă extrem de dificilă pentru noi toți, iar sprijinul european este esențial spre a o depăși”, a subliniat Eugen Tomac.

 

“LUCRURILE PENTRU TRATAREA «MARELUI ARS» ÎN SISTEMUL SANITAR S-AU SCHIMBAT, DAR PREA LENT”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, vineri, că după 5 ani de la tragedia de la Clubul Colectiv “lucrurile pentru tratarea «marelui ars» în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent”.

“Se împlinesc 5 ani de la tragedia Colectiv. În fiecare an, la această dată, gândul nostru se îndreaptă la tinerii care și-au pierdut viața în acel cumplit accident, către familiile îndoliate ale acestora, dar și către cei care au supraviețuit. După 5 ani, lucrurile pentru tratarea «marelui ars» în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislația pentru reducerea și optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găsește loc în unitățile sanitare din țară și au fost trimiși la specializare medici și cadre medicale în clinici din afara țării. Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secții din spitalele din țară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro”, a afirmat Tătaru, într-un mesaj în contextul împlinirii a 5 ani de la tragedia din Clubul Colectiv.

El a spus că “încă suntem” în etapa în care se adaptează infrastructura pentru tratarea “marelui ars” în țară.

“Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării atunci când capacitatea de tratare este depășită. Încă nu avem exercițiul de a raporta și recunoaște, transparent, infecțiile nosocomiale din unitățile sanitare și încă ne lipsește o bancă dedicată pentru țesuturi și piele”, a mai arătat ministrul.

El a amintit că anul acesta trebuia să înceapă construcția celor trei noi centre multifuncționale de mari arși, asigurate din fonduri printr-un program în colaborare cu Banca Mondială, dar a găsit toate proiectele “mult întârziate”.

“Am reușit ca, pentru Centrul de mari arși de la Timișoara, care este și cel mai avansat proiect, să obținem în data de 18 august 2020 autorizația de construcție și suntem în faza de pregătire finală a documentelor de licitație pentru execuția clădirii. Licitația va fi lansată în luna noiembrie. De altfel, estimăm că peste șase luni vom avea toate trei licitații de construcție pornite”, a mai spus Tătaru.

Potrivit acestuia, cele trei noi centre multifuncționale de mari arși, care se vor construi la Timișoara, Târgu-Mureș și București (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”), vor include, pe lângă secțiile de mari arși, secții ATI, blocuri operatorii și UPU sau conexiune cu UPU existent.

“Este vorba despre o investiție de peste 192 milioane de euro în urma căreia vor funcționa 188 de paturi pentru pacienți cu arsuri grave, 56 săli de operație și mai multe facilități la standarde actuale. Sunt ministru al Sănătății de 8 luni, iar mandatul meu a coincis cu cea mai mare provocare sanitară mondială din ultimul secol, dar consider că am rămas datori societății și tinerilor de la Colectiv cu urgentarea măsurilor pentru tratarea optimă a pacienților cu arsuri grave în România”, a afirmat Tătaru.

El consideră că este nevoie “stringentă și de o regândire și restructurare” a întregului sistem sanitar românesc pentru beneficiul pacienților, dar și pentru profesioniștii din domeniu.

Tătaru a salutat inițiativa la care a contribuit și Ministerul Sănătății, în urma căreia supraviețuitorii Colectiv vor beneficia de tratament decontat pe întreaga durată a vieții.

 

ORBAN: IMM-URILE SĂ FIE UN PARTENER SERIOS AL GUVERNULUI, IMPLICAT ÎN SUSȚINEREA FUNDAMENTĂRII DECIZIILOR CU EFECT ÎN ECONOMIE

Întreprinderile mici și mijlocii și mediul de afaceri trebuie să fie “un partener serios al Guvernului”, implicat în susținerea fundamentărilor care să ducă la decizii care au efect în economia românească, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

El a participat la evenimentul “Topul național al firmelor private din România”, organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

“Vă asigur că participarea mea nu este o participare care e dictată, să spun, de niște considerente politico-electorale, ci este o participare care este dictată de convingerea mea că mediul de afaceri, IMM-urile, trebuie să fie un partener serios al Guvernului, un partener implicat în susținerea fundamentărilor care să ducă la decizii care au efect în economia românească. Guvernul pe care îl conduc a fost deschis la dialog permanent și este și va fi în continuare deschis la dialog cu mediul de afaceri, multe dintre deciziile pe care le-am luat au fost luate în discuții, dezbateri cu reprezentanții mediului de afaceri”, a afirmat Orban.

Potrivit acestuia, o țară în care există un mediu de afaceri “prietenos”, inițiativă economică și un parteneriat între întreprinzători și decidenții de la nivel guvernamental este una care merge bine. “O țară în care afacerile merg bine este o țară în care fiecare om poate să trăiască mai bine. Obiectivul nostru fundamental este să fim permanent atenți la ce se întâmplă în mediul de afaceri ca să generăm cât mai multe programe, proiecte, decizii la nivel guvernamental care să vină în sprijinul mediului de afaceri”, a susținut premierul.

Ludovic Orban a adăugat că Guvernul a luat măsuri pentru a sprijini mediul de afaceri, printre care amânarea ratelor pentru credite bancare.

“Nu mai vreau să trec în revistă toate măsurile pe care le-am luat, dar, aș pomeni, totuși, câteva, pentru că am văzut multe abordări partizane care nesocotesc, totuși, eforturile uriașe pe care le-am făcut. În ceea ce privește mediul de afaceri, am luat decizii importante. Până în 25 octombrie, știți foarte bine, a existat o facilitate pentru mediul de afaceri care a lăsat la dispoziția mediului de afaceri 16 miliarde, bani care au putut fi rulați, bani care au putut fi investiți, bani care au putut să rezolve diferitele situații apărute și în contextul crizei economice generate de pandemie. De asemenea, amânarea ratelor la bănci, am avut cea mai largă adresabilitate pentru această măsură și cea mai lungă perioadă de timp pentru care s-a dat această amânare a ratelor la bănci, comparativ cu celelalte țări europene”, a explicat Orban.

El a subliniat că trebuie urmărit și ce se va întâmpla după 1 ianuarie, așa cum Guvernul a avut în vedere situația după 25 octombrie, fiind adoptată o ordonanță de urgență prin care se dă posibilitatea companiilor să apeleze la diferite forme de reeșalonare, astfel încât să nu se pună “o presiune foarte mare” nici din punct de vedere fiscal, nici din punct de vedere al ratelor bancare în cazul amânării acestora, după expirarea perioadelor de facilități.

În opinia prim-ministrului, Programul IMM Invest, adoptat de Guvern, este, “cert, o reușită”. “De asemenea, am lansat programe de granturi, atât pe POR, cât și programul de granturi de 1 miliard de euro pentru care au fost în derulare două apeluri de proiecte, granturi pentru SRL-urile fără angajați și, de asemenea, granturi pentru companii pentru asigu-rarea capitalului de lucru. (...) Avem două programe care sunt finanțate din fonduri europene de digitalizare a IMM-urilor și de creștere a competențelor digitale ale IMM-urilor, programe care au început, deja, să fie active. De asemenea, am încercat să venim în sprijinul companiilor și în materie de rambursare a TVA-ului și în materie de decontare a concediilor medicale”, a completat Orban.

Premierul a precizat că a analizat împreună cu președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Florin Jianu, propunerile mediului de afaceri pentru programul de guvernare. “Cu siguranță vom prelua o parte dintre ele”, a indicat el.

ȘEDINȚĂ LA COTROCENI PE TEMA MĂSURILOR PRIVIND GESTIONAREA EPIDEMIEI DE COVID-19

Președintele Klaus Iohannis a avut, ieri, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19 cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, secretarul de stat în MS, general dr. Ionel Paul Oprea, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila.

De asemenea, la reuniune au participat dr. Andreea Moldovan - director medical la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov, dr. Gindrovel Dumitra - medic primar Medicină de familie, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF.

 

DISPUTE LA DEZBATERILE PE PROIECTUL DE LEGE PRIVIND DECLARAREA DATEI DE 4 IUNIE CA ZIUA TRATATULUI DE LA TRIANON

Deputații UDMR, susținuți și de cei ai PNL și USR, au solicitat, ieri, amânarea dezbaterii proiectului privind declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon, invocând faptul că raportul comisiei la acest proiect a fost adoptat neregulamentar, dar cererea a fost respinsă în plen prin vot.

Deputații PSD și PMP s-au exprimat în favoarea adoptării acestui proiect, în timp ce reprezentanții UDMR s-au poziționat împotrivă, fiind mai multe schimburi de replici pe această temă.

Marton Arpad, deputat UDMR, a spus că ședința Comisiei de cultură, sesizată în fond cu cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a acestui proiect, a fost convocată neregulamentar de către comitetul liderilor de grup.

“Solicit să retrimitem la comisie, ca această lege să nu fie adoptată împotriva prevederilor regulamentare și să fie atacabilă la Curtea Constituțională”, a spus Marton Arpad. Solicitarea a fost susținută și de reprezentanții PNL și USR, care au apreciat că e evident că această ședință a fost neregulamentară.

Cererea a fost însă respinsă prin vot, reprezentanții PMP și cei ai PSD fiind împotriva acestui demers.

La dezbaterile generale, liderul deputaților PMP, Marius Pașcan, a spus că proiectul de lege a fost adoptat de Parlament în luna iunie, iar președintele României, din motive inexplicabile și neavenite, a sesizat Curtea Constituțională.

“Evident, CCR a respins obiecțiunile de neconstituționalitate. Ulterior, președintele a retrimis la Parlament proiectul. Vă întreb: ce înțelegeri politice de culise cu politicenii supărați pe istorie ai UDMR pot prevala istoriei și intereselor României? Cine are interesul să-și bată joc de memoria și faptele de glorie ale înaintașilor noștri, aruncând la gunoi, prin trocuri politice prezente, chiar evenimentele care au condus la recunoașterea internațională a granițelor României? Tratatul de la Trianon din 1920 s-a parafat în urma mișcărilor de emancipare națională și drept consecință a aplicării principiului autodeterminării naționale, considerat pilon al doctrinei păcii la sfârșitul Primului Război Mondial”, a afirmat Pașcan.

Liderul grupului UDMR, Benedek Zacharie, a spus că acest proiect constituie o temă de campanie, menționând că trecutul trebuie lăsat în urmă.

“Ca în toate campaniile electorale, fără excepție, de la Revoluție încoace, asistăm la inițiative parlamentare cu iz naționalist, patriotard. Sloganul «nicio campanie fără propagandă antimaghiară» a devenit un principiu fără de care alegerile ar fi ca mâncarea fără sare și piper și salata fără dressing. Trec peste neregulile cu care a fost dezbătută această propunere legislativă în comisie, dar UDMR nu va vota această propunere legislativă și vă rog să nu votați nici dumneavoastră. Am obosit să subliniem că aceste demersuri sunt simple inițiative politicianisme, care sună bine și dau bine, dar în realitatea României moderne sunt fără semnificație, că trecutul este trecut și ar trebui lăsat în urmă”, a arătat acesta.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat că nu înțelege “agresivitatea” în a bloca această lege, menționând că inițiativa nu este din campanie, ci are 2 ani.

“Nu venim să facem nimic împotriva nimănui, dar așa cum statul maghiar a considerat că această zi pentru națiunea maghiară este o zi tragică și are o lege care se numește așa, «Ziua tragediei națiunii maghiare», și respectăm acest drept al dânșilor de a avea regrete în legătură cu acea zi, așa avem și noi dreptul, cei care dorim, să putem sărbători această perioadă, acel tratat. Suntem la 100 de ani. Nu vreau să mă gândesc de unde vine și ce este în spatele acestei agresivități a celor de la PNL, a celor de la USR, care nu doresc nicicum ca această lege să ajungă la votul final. Până la urmă, astăzi suntem în faza următoare, în faza votării acestei legi, și anume de a acorda dreptul statului român de a sărbători de fiecare dată ziua de 4 iunie ca ziua Trianon-ului sau votați împotrivă și să interziceți statului român să sărbătorească această zi. De aceea, astăzi poate fi un moment istoric în Parlament. Stimați membri ai grupului USR și PNL, vă rog să nu ascultați consemnul de vot dat din partea liderilor grupurilor dumneavoastră, dacă acesta este de vot împotriva acestei legi”, a susținut Simonis.

Florin Roman, de la PNL, a declarat că reprezentanții PSD dau dovadă de ipocrizie.

“Mândri că sunt români, acesta era sloganul PSD. Și în perioada aceea, PSD împreună cu cei de la UDMR și cu dumneavoastră, domnul Iordache, măcelăreați Codul penal, Codul de procedură penală, adoptați recursul compensatoriu, 20.000 de criminali, de violatori și de tâlhari erau lăsați liberi pe stradă (...) Despre ce vorbim? Cât populism, câtă ipocrizie, câtă demagogie!”, a spus Roman.

Camera Deputaților urma să voteze, ieri, asupra cererii președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii pentru declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon.

 

“VOI SUSȚINE ÎN CONTINUARE O LEGISLAȚIE RAȚIONALĂ ȘI ADOPTAREA DE MĂSURI REALISTE ȘI ÎN ACORD CU PRINCIPIILE ECONOMIEI DE PIAȚĂ”

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia “Topului Național al Firmelor Private din România” în care afirmă că va susține în continuare o legislație rațională și adoptarea de “măsuri responsabile, realiste și în acord cu principiile economiei de piață”.

“Tabloul macroeconomic pentru al doilea trimestru al anului curent a fost unul negru pentru majoritatea economiilor. Chiar dacă prognozele actuale nu indică recuperarea rapidă pe care ne-o dorim, evoluțiile recente ne oferă totuși motive de optimism. Producția industrială a revenit în teritoriu pozitiv, rata inflației a rămas la un nivel moderat, iar economia beneficiază în continuare de stabilitatea cursului valutar. În 2021, rapiditatea redresării economice se va datora facilităților pe care Guvernul le-a acordat în această perioadă de criză. În același timp, este de o importanță esențială consolidarea cadrului de guvernanță economică. Voi susține în continuare o legislație rațională și adoptarea de măsuri responsabile, realiste și în acord cu principiile economiei de piață. În toată această perioadă, împreună cu Guvernul și prin dialog cu mediul de afaceri, au fost găsite și puse în aplicare soluții reale pentru menținerea locurilor de muncă, asigurarea de capital de lucru și investiții. În anii următori, firmele vor avea acces la bani europeni pentru infrastructura de suport în afaceri, stimularea inovației și a competitivității. Acestea sunt aspectele esențiale pentru creșterea economică durabilă și pentru calitatea vieții românilor, nu promisiunile fără acoperire și lipsite de responsabilitate fiscal-bugetară”, afirmă Iohannis în mesajul care a fost transmis de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.

Șeful statului arată în mesaj că nimeni nu a putut anticipa criza sanitară care are implicații de amploare asupra economiei, iar în acest context, în ciuda incertitudi-nilor, capacitatea de recuperare trebuie să fie pe măsură, printr-un efort conjugat al firmelor și al statului.

“Este necesar să folosim criza nu doar ca pe o lecție, pentru a fi mai bine pregătiți în viitor, ci și ca pe oportunitate, pentru schimbarea modelului nostru de dezvoltare, atât în planul administrării afacerilor, cât și în planul guvernării. Această provocare nu va putea fi depășită separat, ci doar împreună. Cunosc dificultățile prin care treceți ca întreprinzători și nu mă refer doar la bilanțuri și cifre de afaceri, ci mai ales la eforturile deosebite de adaptare pentru asigurarea protecției sanitare a oamenilor, eforturi pentru care vă felicit”, spune Iohannis.

Șeful statului punctează că, în contextul problemelor cauzate de criza sanitară, cercetările arată că doar 30% dintre IMM-uri consideră că mediul de afaceri este unul favorabil, iar marile probleme rămân resursa umană, birocrația și situația finanțării.

“În privința birocrației, criza actuală este și un prilej pentru a forța schimbarea mentalităților de lucru în instituțiile statului. Așa cum ați remarcat, deja s-a reușit impunerea unor noi metode de lucru în diferite zone ale administrației centrale și locale. IMM-urile dispun acum de mai multe mijloace electronice în interacțiunea cu autoritățile și vă asigur că digitalizarea administrației va continua în ritm alert. În ceea ce privește problema finanțării, avem asigurarea că vor exista resurse pentru derularea în continuare a programelor de finanțare a economiei, prin credite garantate și granturi pentru capital de lucru și investiții. O altă sursă de finanțare, deosebit de importantă, este reprezentată de programele operaționale, în special prin fondurile mai accesibile destinate IMM-urilor”, arată Iohannis.

Cea de-a XXVIII-a ediție a “Topului Național al Firmelor Private din România” este organizată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

 

PREMIERUL LUDOVIC ORBAN - ÎN VIZITĂ ÎN STATUL ISRAEL ȘI ÎN PALESTINA

Prim-ministrul Ludovic Orban efectuează marți și miercuri o vizită oficială în Statul Israel și în Palestina, context în care va avea convorbiri oficiale cu prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, și o întrevedere cu omologul palestinian, Mohammad Shtayyeh.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul român și prim-ministrul israelian urmează să semneze, în marja întâlnirii bilaterale, și Protocolul de modificare a Convenției dintre Guvernul României și Guvernul Statului Israel pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Ierusalim, la 15 iunie 1997.

Totodată, în cadrul vizitei în Israel, Ludovic Orban va mai avea întâlniri cu președintele Reuven Rivlin, prim-ministrul supleant și ministru al apărării, Benjamin Gantz, ministrul afacerilor externe, Gabriel Ashkenazi, precum și cu Colette Avital, secretarul general al World Jewish Restitution Organization.

“Principalul subiect al discuțiilor cu oficialii israelieni îl va reprezenta stadiul relațiilor bilaterale dintre cele două state, cu accent pe domeniile politic, economic și securitar, precum și pe modul prin care acestea ar putea fi extinse, aprofundate și diversificate în beneficiul României și Israelului. Totodată, oficialii vor trece în revistă evoluțiile din regiune, cu accent pe dosarele de criză din Orientul Mijlociu și Africa de Nord”, se arată în comunicat.

La Ramallah, prim-ministrul Ludovic Orban va avea o întrevedere cu omologul palestinian, Mohammad Shtayyeh, menționează sursa citată.

“Discuțiile vor viza, în principal, stadiul relațiilor bilaterale româno-palestiniene, cu accent pe modalități de consolidare a colaborării dintre România și Palestina, ca o contribuție concretă la construcția instituțională și dezvoltarea Palestinei. De asemenea, oficialii vor efectua o trecere în revistă a celor mai recente evenimente din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, cu accent pe Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, inclusiv din perspectiva recentelor evoluții din regiune”, se mai arată în comunicat.

Prim-ministrul Ludovic Orban va fi însoțit în această vizită oficială de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, și ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă.

 

UN SPITAL DE PEDIATRIE AL VATICANULUI TESTEAZĂ DRONE PENTRU LIVRAREA DE MATERIALE MEDICALE

Spitalul de pediatrie Bambino Gesu din Roma, administrat de Vatican, a început să testeze drone pentru livrarea de materiale medicale, relatează dpa.

Probe biologice și produse biomedicale au fost transportate peste 30 de kilometri între două clădiri ale spitalului, pe 19 și 22 octombrie, se arată într-un comunicat publicat.

Dronele echipate cu baterii au fost furnizate de Telespazio, un joint-venture între compania italiană de apărare Leonardo și grupul aerospațial francez Thales, au anunțat Leonardo și Bambino Gesu.

Această inovație, prin eliminarea livrărilor cu ajutorul camionetelor, ar reduce costurile, poluarea și termenele de livrare.

Ministrul italian al transporturilor, Paola De Micheli, a salutat această inițiativă ca fiind, de asemenea, potențial utilă în actuala pandemie de coronavirus “pentru transportul de probe sanitare sau vaccinuri”.

 

ATACUL DE LA VIENA: CANCELARUL SEBASTIAN KURZ PROMITE CĂ NU VA PERMITE CA TERORIȘTII SĂ DIVIZEZE AUSTRIA

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a transmis marți un mesaj de unitate, într-un discurs către populație după atacul islamist de luni seară de la Viena, soldat cu cinci morți și cel puțin 12 răniți, relatează DPA.

“Nu vom permite niciodată ca ura să câștige teren”, a spus Kurz într-un discurs televizat.

“Trebuie să fim conștienți că acesta nu este un conflict între creștini și musulmani sau între austrieci și migranți”, a adăugat el.

“Inamicul nostru - terorismul islamist - nu vrea doar să producă moarte și durere, dar vrea și să ne divizeze societatea”, a mai declarat Kurz.

El a promis că Austria își va apăra democrația, drepturile fundamentale și stilul său liberal de viață.

 

ATACATORUL DE LA VIENA FUSESE CONDAMNAT LA 22 LUNI DE DETENȚIE ȘI ELIBERAT CONDIȚIONAT ÎN DECEMBRIE. TREI ZILE DE DOLIU NAȚIONAL

Atacatorul de la Viena este un tânăr în vârstă de 20 de ani care avea la activ o condamnare pentru implicare într-o organizație teroristă, a declarat ministrul austriac de interne Karl Nehammer pentru agenția APA.

Potrivit lui Nehammer, Kujtim Fejzulai, atacatorul ucis de forțele de poliție, avea cetățenie austriacă și nord-macedoneană.

Nehammer a subliniat că atentatorul este în mod cert un adept al organizației islamiste radicale Stat Islamic.

Kujtim Fejzulai a fost condamnat la 25 aprilie 2019 la 22 luni de detenție pentru că încercase să plece în Siria pentru a se alătura Statului Islamic.

La 5 decembrie a fost eliberat condiționat, beneficiind de prevederile Legii penale juvenile, a mai spus ministrul.

Poliția a percheziționat 15 locuințe și a reținut câteva persoane având legături cu agresorul, a precizat același responsabil.

În urma atacului terorist de marți, guvernul austriac a declarat trei zile de doliu național, de marți până joi, scrie agenția dpa.

 

“CONDAMN CU FERMITATE ACESTE ACTE DE TEROARE ATROCE”

Președintele Klaus Iohannis exprimă solidaritatea României cu Austria în urma atacului terorist care a avut loc, luni seară, la Viena.

“Vești groaznice de la Viena. (...) Condamn cu fermitate aceste acte de teroare atroce. Condoleanțe familiilor și celor apropiați victimelor. România este solidară cu Austria”, a scris șeful statului, luni noapte, pe Twitter.

Primarul Vienei, Michael Ludwig, a declarat pentru ORF că 15 persoane sunt internate, dintre care șapte sunt în stare gravă.

Atacatorii au început să tragă pe Seitenstettengasse în jurul orei lo-cale 20,00 (19,00 GMT). Focuri de armă au fost trase în șase locuri diferite.

 

“MINȚILE TERORISTE TREBUIE OPRITE”

Mințile teroriste trebuie oprite, iar noi avem obligația să acționăm unitar pentru a împiedica aceste crime diabolice, afirmă președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

“Atacul de la Viena ne-a șocat pe toți! Mințile teroriste trebuie oprite, iar noi avem obligația să acționăm unitar pentru a împiedica aceste crime diabolice”, a scris Tomac, marți, pe Facebook.

El spune că trebuie cerută “acțiune imediată și hotărâtă a UE împo-triva teroriștilor care amenință vieți nevinovate în orașele europene”.

 

 

Lasă un comentariu