TEXTELE MESOPOTAMIENE VECHI DE PESTE 3.000 DE ANI DEZVĂLUIE CĂ TULBURAREA DE STRES POST-TRAUMATIC POATE FI LA FEL DE VECHE CA LUPTA ÎN SINE

Distribuie pe:

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) provoacă o serie de simptome, precum: coșmaruri, depresie și hiper-vigilență, afectându-i pe unii supraviețuitori ai evenimentelor traumatice.

Cercetătorii care studiază texte antice asiriene din Mesopotamia datând între 1300 î.Hr. și 609 î.Hr. au descoperit referințe la soldații antici afectați de simptome care sună remarcabil de asemănător cu actuala noastră înțelegere a PTSD.

Într-un interviu acordat BBC, cercetătorul Hacker Hughes a explicat: „Tipurile de simptome după luptă erau, foarte clar, ceea ce am numi acum simptome de stres post-traumatic. Descriau faptul că auzeau și vedeau fantome vorbind cu ei, care ar fi fantomele oamenilor pe care i-au ucis în luptă - iar aceasta este exact experiența soldaților moderni care au fost implicați în lupte strânse corp la corp"…

Până acum, cele mai vechi texte despre care se credea că fac trimitere la PTSD proveneau de la istoricul grec Herodot, care a descris bătălia de la Maraton din 490 î.Hr., în urma căreia un luptător atenian a suferit halucinații și orbire.

Diagnosticarea bolilor din textele antice nu este însă lipsită de dificultăți, pentru că înțelegerea și capacitatea noastră de a descrie boala sunt atât de dependente din punct de vedere cultural.

„Atâta timp cât a existat civilizație și atâta timp cât au avut loc războaie, au existat simptome post-traumatice. Nu este un lucru din secolul XXI", a conchis Hughes. (sursa- cunoastelumea.ro)

Lasă un comentariu