TIA ŞERBĂNESCU: “CHELTUIM PREA MULŢI BANI, CU PREA MULŢI OAMENI CARE, NEAVÂND ALT ROST PE LUME, DEVIN PARLAMENTARI”

Distribuie pe:

“Traseismul continuă neabătut”

- Care a fost evenimentul politic al lunii octombrie, în opinia dvs.?

- Chiar dacă nu s-a întâmplat nimic spectaculos în această lună de după alegerile locale şi în pregătirea alegerilor parlamentare, ea a fost un eveniment în sine. O lună marcată de campanie electorală sub acoperire, de bilanţuri şi reaşezări, de îndepărtarea unor lideri politici care au pierdut alegerile locale, de recalibrarea discursurilor politice şi aşa mai departe. Dacă ne gândim şi la listele electorale, am asistat şi la un, obişnuit de-acum, schimb de “ostateci”. Traseismul continuă neabătut. Liderul liberal Ludovic Orban afirma că, după alegerile locale, PSD n-a murit, dar se zvârcoleşte. Problema este că se zvârcoleşte chiar pe listele PNL - partid care le-a dat locuri eligibile unor foşti miniştri ai lui Liviu Dragnea (PSD) şi altor numeroşi foşti parlamentari social-democraţi. Motivaţia a fost că aceştia au votat, alături de PNL, în diferite împrejurări. E ciudat că, în condiţiile în care politicienii români nu-şi prea ţin promisiunile, a fost respectată tocmai această făgăduinţă făcută de liberali celor care au dezertat din PSD. De unde se vede că trădătorii sunt la mare preţ. Şi PSD a preluat un fost ministru USR din guvernul Dacian Cioloş. Aşa încât, putem vorbi despre un schimb de “ostateci” între partide.

Tot în această lună s-a produs şi o fuziune între ALDE şi Pro România, cele două partide parlamentare care au pierdut alegerile locale. Intenţia clară a acestei coabitări este salvarea lui Călin Popescu Tăriceanu, care are mare nevoie de imunitate parlamentară, în caz că se redeschide împotriva lui ancheta pentru luare de mită. În fruntea listelor de candidaţi la parlamentare ale Pro România se află, pe lângă Tăriceanu, Victor Ponta şi Silviu Predoiu, fostul şef al SIE. O adevărată grupare a serviciilor. Ceea ce confirmă, într-un fel, dezvăluirile fostului parlamentar PSD, Cristian Rizea, actualmente condamnat penal şi fugit în Republica Moldova, unde şi-a luat cetăţenie. Rizea spune ce se vedea cu ochiul liber, de multă vreme, că nu prea ajunge nimeni într-o funcţie publică, în România, fără să fie agăţat de serviciile de informaţii. Aşa încât, am putea conchide că s-a petrecut o mutaţie faţă de momentul 1989, în sensul că, dacă până la căderea comunismului, partidul controla Securitatea, acum serviciile secrete controlează, prin partide, viaţa politică şi economică a statului român.

“Doctorii Alexandru Rafila şi Adrian Streinu-Cercel au nevoie şi ei de imunitate, după atâta luptă cu covidul”

- Alcătuirea listelor de candidaţi pentru alegerile parlamentare a stârnit supărări, certuri şi despărţiri în mai toate partidele. De ce suscită atâtea animozităţi şi chiar conflicte deschise nominalizarea candidaţilor?

- Întâi, să spunem că pe liste am înregistrat şi surprize plăcute. De pildă, o mare parte din greii PSD, din timpul lui Dragnea, nu au mai prins locuri eligibile. Au dispărut Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae, Florin Iordache, Viorica Dăncilă, Cătălin Rădulescu - “Mitralieră”... Bine, Florin Iordache, tatăl Ordonanţei 13, supranumit “Altă întrebare”, nu mai candidează, dar a fost numit şef pe viaţă la Consiliul Legislativ, unde are o sinecură grasă, de 12.000 de lei pe lună. E felul în care PSD ştie să răsplătească loialitatea de clan. Apoi, să observăm că nici listele de candidaţi n-au scăpat de sub influenţa contextului pandemiei de coronavirus. Doctorii Alexandru Rafila şi Adrian Streinu-Cercel au fost puşi pe listele sale de către PSD, în ideea că poate au nevoie şi ei de imunitate, după atâta luptă cu covidul. Acum, ca să răspund direct la întrebare, listele sunt întocmite de şefii partidelor, iar criteriile după care sunt alcătuite nu sunt cele de competenţă, ci de loialitate, înrudire şi obligaţie. Şi, în plus, mare parte din aceste posturi sunt cumpărate. Cristian Rizea, de pildă, ca să mă întorc la el, s-a autodenunţat că i-a dat bani lui Mircea Geoană, ca să-l pună pe lista de candidaţi, mai în faţă, şi să-l bage în Parlament. Mulţi sponsorizează generos partidul şi ajung parlamentari sau miniştri. Cum, de exemplu, este Ioan Ştefan de la Ministerul Dezvoltării. El a dat bani grei partidului şi a ajuns ministru.

Desigur, uneori listele mai vin şi din altă parte...

De ce se înghesuie oamenii ăştia să candideze? Pentru beneficii. În patru sau opt ani de stat în Parlament, unde taie frunză la câini şi, eventual, fac scandal, se aleg cu o indemnizaţie frumoasă şi cu o pensie specială pe măsură. Cei mai mulţi habar n-au nici măcar de ce votează, sunt doar la dispoziţia şefului de grup parlamentar. Alţii se mai ambiţionează să îşi a pună semnătura şi pe câte un proiect de lege, dar fără să aibă vreo contribuţie reală şi semnificativă; başca, mai propun şi legi ciudate, când nu de-a dreptul anapoda.

Din păcate, nici de data asta nu s-a diminuat numărul de parlamentari de la 460 la 300, aşa cum am e cerut noi, majoritatea electoratului, prin referendum, acum mulţi ani. Era imposibil cu actuala majoritate parlamentară! Şi, în general, e greu să găseşti o majoritate parlamentară care să-şi voteze propria amputare. Ar fi însă de dorit să se întâmple măcar la finalul următoarei legislaturi, căci cheltuim prea mulţi bani cu prea mulţi oameni care, neavând alt rost pe lume, devin parlamentari. De pildă, acum, pe listele de candidaţi, a apărut din nou şi Eba, fata lui tata, Elena Băsescu, despre care cunoaştem câtă politică ştie, chiar dacă a mai avut un mandat de europarlamentar. Însă, rămăsese, sărăcuţa, fără ocupaţie, aşa că Băsescu a impus-o în fruntea listei PMP, la Constanţa. Alţii îşi pun nevestele, amantele, fraţii, surorile...

- Dacă la nivelul listelor de candidaţi nu sunt motive de entuziasm, cum apreciaţi oferta electorală sub raportul programelor pe care le-au făcut partidele?

- Unele programe de guvernare seamănă între ele, pentru că sunt făcute după aceeaşi reţetă: promisiuni cât mai umflate, că astea nu costă, câtă vreme nu le respecţi. Autostrăzi, locuri de muncă, bani cu nemiluita, spitale moderne etc. Toată lumea ştie că nu vor fi îndeplinite şi nimeni nu le mai crede. PSD şi-a prezentat programul cu emfază, precizând că e alcătuit de Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, doi foşti premieri care, să nu uităm, au fost daţi jos chiar de partid, pentru incompetenţă. Deci, atunci n-au fost performanţi, dar acum sunt buni să facă program de guvernare. Pe de altă parte, programul PNL a fost prezentat anticipat de către preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că guvernarea liberală va absorbi toate fondurile europene care ne sunt puse la dispoziţie, adică vreo 80 de miliarde de euro, şi vom avea de toate. Rămâne de văzut în ce procentaj vor fi îndeplinite şi promisiunile liberalilor. Am mai văzut filmul ăsta, actorii sunt cam aceiaşi, regizorii la fel, până şi surprizele au devenit previzibile.

“Economic nu stăm rău, dar nu ştim ce va urma”

- Premierul Ludovic Orban a declarat, în repetate rânduri, că România stă mai bine economic decât multe state din UE şi că, dacă se menţin liberalii la guvernare, ţara noastră va deveni un adevărat “tigru” din punct de vedere economic. Vedeţi şi dvs. ce vede prim-ministrul?

- Bine, Orban e şi el în campanie electorală. Încearcă să prezinte totul cât mai atractiv. E adevărat că agenţiile de rating n-au descalificat România, deocamdată, în pofida deficitului  care a explodat în toată Europa. În plus, din ce spun ministrul Finanţelor şi premierul însuşi, lucrurile nu stau chiar atât de rău pe cât le zugrăvesc adversarii politici sau pe cât ne temem noi că sunt. Dar, dacă se vor crea premisele ieşirii din criză şi ale relansării economice, e greu de spus. Sunt state din UE care deja au intrat din nou în carantină generală, iar situaţia pandemiei la noi nu este prea bună şi nu ştim ce repercusiuni va avea asupra economiei româneşti. Deci, e mai bine să fim prudenţi. Cred că Europa nu va mai avea niciun “tigru economic”, multă vreme de acum încolo. Bine ar fi să ne menţinem cu toţii pe linia de plutire şi să nu intrăm într-o criză şi mai gravă.

Foto: “Viaţa mult visată” Palatul Parlamentului

Lasă un comentariu