O PROTEINĂ PROTEJEAZĂ CELULELE STEM ALE SÂNGELUI

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Edinburgh şi cei de la Universitatea Queen Mary din Londra, citaţi de descopera.ro, apreciează că o proteină-cheie susţine producerea de celule sănătoase ale sângelui, de-a lungul vieţii, prin reglarea răspunsului inflamator al corpului.

“Studiul nostru este primul care dezvăluie proteina ce are un rol crucial în protejarea celulelor stem ale sângelui, care produc în mod constant toate celule imunitare şi ale sângelui, necesare pentru corp, protejându-l de îmbătrânirea prematură.

Rezultatele arată că proteina, cunoscută drept YTHDF2, protejează aceste celule stem de leziuni, atunci când corpul luptă cu o infecţie şi le permite să continue să funcţioneze în mod corect, de-a lungul vieţii. Am încercat să aflăm modul în care aceste celule, cunoscute drept celule stem hematopoietice, se protejează de la epuizare, în timp ce accelerează producerea de celule imunitare pentru a combate o infecţie.

Studiile anterioare au arătat că proteina YTHDF2 are un rol important în dezvoltarea de celule sănătoase ale sângelui, un proces numit hematopoieză. Acum, am studiat şoarecii care duceau lipsă de proteina YTHDF2 pentru a înţelege mai bine rolul său pentru celule stem ale sângelui. Am tratat deficienţa de YTHDF2 la şoarecii tineri, cu o substanţă chimică ce mimează o infecţie virală, pentru a afla dacă proteina are vreun rol în timpul răspunsului imunitar sau al inflamaţiei.

Astfel, am descoperit că celulele stem hematopoietice ale şoarecilor care duceau lipsă de YTHDF2 au prezentat semne ale inflamaţiei cronice, aceasta limitând abilitatea pe termen lung de a produce noi celule ale sângelui, iar în timpul infecţiilor aceste celule stem au produs un număr vast de celule imunitare specializate. Însă, procesul inflamator care a rezultat este un răspuns de urgenţă şi necesită reglare atentă, astfel încât să împiedice celulele stem să devină epuizate şi incapabile să funcţioneze corect în viitor.

Proteina YTHDF2 protejează integritatea pe termen lung a celulelor stem hematopoietice prin reglarea activităţii genelor care declanşează procesele inflamatorii. În absenţa proteinei YTHDF2, leziunile suferite de celulele stem ale şoarecilor au modificat producerea de celule ale sângelui, astfel făcându-le să semene cu sângele unor şoareci mai bătrâni.

În timpul procesului de îmbătrânire, celulele stem hematopoietice îşi pierd în mod natural potenţa şi abilitatea de a crea noi celule ale sângelui, astfel că adulţii mai în vârstă devin mai vulnerabili în faţa infecţiilor”, explică oamenii de ştiinţă britanici. (L.P.)

Lasă un comentariu