ROMÂNII SE TEM MAI RĂU DE SPITALE DECÂT DE COVID-19!

Dintr-un studiu recent, numit „Temerile românilor în sezonul răcelilor și gripei, în context pandemic”, realizat la solicitarea Coaliției România Sănătoasă, reiese că pandemia de Covid-19 le-a afectat românilor, puternic sau foarte puternic, stilul de  viață, aceștia considerând că sezonul de răceală și gripă vine cu mai multe pericole decât în mod obișnuit.

În casă, stocuri de medicamente

Cu toate acestea, majoritatea respondenților se tem mai mult de spitalizare (69,46%) decât de infectarea cu noul coronavirus (SARS-COV-2) și consecințele Covid-19 (49,7%). Aproximativ 29% se tem de lipsa posibilității de asistență medicală, iar în jur de 22% dintre ei, de măsurile restrictive care împiedică desfășurarea vieții de zi cu zi.

Potrivit studiului, din teama de a ajunge la spital, peste jumătate dintre români au în casă stocuri de medicamente, ibuprofenul, paracetamolul și aspirina fiind cele mai des întâlnite. „Este important ca oamenii să înțeleagă care sunt limitele automedicației, iar noul protocol de tratament al Covid-19, publicat de autorități, vine cu anumite modificări importante. Pentru tratamentul simptomatic, a fost clarificată folosirea medicamentelor antiinflamatoare, cu recomandarea că acestea pot fi folosite fie în tratarea febrei, fie în reducerea durerii și inflamației. Pentru cazurile asimptomatice, nu se recomandă niciun fel de tratament.

Din studiu mai reiese că trei din zece români tratează simptomele de răceală și gripă, precum durerea și febra, cu ibuprofen. E foarte important, însă, să nu fie folosite antibiotice împotriva infecțiilor virale. Acestea pot fi administrate doar după un consult medical și pentru cazuri de suprainfecții bacteriene”, explică realizatorii studiului.

Peste 80% dintre români au încredere în medici

Deși românilor le este teamă de internarea în spitale, când vine vorba despre informațiile cu privire la tratarea răcelilor și gripei, în context pandemic, peste 80% dintre ei au cea mai mare încredere în medici.

Medicii de familie și infecționiștii sunt considerați a avea cel mai important rol în informare, pentru peste jumătate dintre cei chestionați, în timp ce unu din trei români consideră că acest rol îi revine Ministerului Sănătății.

„Ne bucură faptul că românii au încredere în medici și în recomandările lor, lucru absolut esențial pentru a trece cu bine prin sezonul virozelor în context pandemic. Le recomandăm, în continuare, un tratament simptomatic și o urmărire atentă a evoluției bolii, precum și contactarea medicului de familie, ori de câte ori este nevoie”, îndeamnă specialiștii din Coaliția România Sănătoasă.

În opinia acestora, există și motive de optimism, întrucât 30% dintre persoanele chestionate sunt de părere că viața va reveni la normal în următoarele 9 - 12 luni, iar aproape 20% dintre ei speră că acest lucru se va întâmpla chiar mai repede de atât, respectiv în următoarele 4 - 8 luni.

*

Studiul „Temerile românilor în sezonul răcelilor și gripei, în context pandemic” a fost realizat în perioada 29 noiembrie - 7 decembrie 2020, pe un eșantion reprezentativ format din 1.493 de respondenți. (L.P.)

Lasă un comentariu