PROIECTUL “SCRIITORI LA ȘCOALĂ 2020” LITERATURA A ÎNVINS CRIZA

Distribuie pe:

Într-un an care a sfidat toate normele posibile și care, prin natura sa provocatoare și dificilă, va rămâne în memoria umanității pentru totdeauna, cea de-a treia ediție a proiectului “Scriitori la școală”, derulat de Asociația Podium, nu putea fi decât una atipică. Bilanțul edițiilor precedente, reunind 15 scriitori români și maghiari invitați în 7 licee din Târgu-Mureș, în cadrul unor întâlniri de pe urma cărora au beneficiat aproximativ 1.000 de elevi și 24 de cadre didactice, ne-a încurajat să continuăm și în acest an, în pofida tuturor impedimentelor. Astfel, ne-am adaptat circumstanțelor, am mutat întâlnirile în zona online și i-am invitat în perioada septembrie-noiembrie pe scriitorii Dragomán György, Szabó T. Anna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie și Radu Vancu.

Aceștia au ținut ore de literatură română și maghiară contemporană pentru elevi de la Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”, Liceul Vocațional de Arte din Târgu-Mureș, Colegiul Pedagogic “Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic “Gheorghe Șincai”, Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian” și Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”. Ba mai mult, Dragomán György și Szabó T. Anna au reușit să cunoască și niște liceeni din Oradea. La fel ca și până acum, scriitorii au avut libertate absolută în modul de desfășurare a orelor, iar caracterul informal și prietenos al abordării a apropiat elevii de literatura autohtonă contemporană care, în mare măsură, e absentă din programa școlară. Elevii au avut șansa de a cunoaște latura umană a scriitorilor, povestea autentică a aventurii scriitoricești și, bineînțeles, prilejul de a adresa întrebări direct la sursă.

Ediția din acest an a proiectului Scritori la școală ne-a confirmat că literatura, prin capacitatea ei de a apropia suflete, minți și de a anula distanțele fizice, a reușit să amelioreze sentimentul de izolare și temerile pe care le-a stârnit pandemia. Literatura are forța de a canaliza energiile creative, imaginația și facultatea de a visa atât de necesare oamenilor. Feedback-ul primit din partea elevilor, a profesorilor și a scriitorilor invitați atestă acest lucru:

“Elevilor le-a plăcut întâlnirea nu doar cu scriitoarea Ioana Nicolaie, ci cu o întreagă literatură care li s-a propus ca poveste salvatoare. De fapt, elevii au apreciat cultura ei literară, finețea și sensibilitatea la frumosul artistic. Le-au plăcut recomandările făcute de domnia sa, de la arta plastică la muzică sau scriitori contemporani. De fapt, întâlnirea cu ea a fost o călătorie minunată prin lumea creației și a creatorilor din toate timpurile. De asemenea, le-a plăcut faptul că Ioana Nicolaie i-a motivat să creeze, să creadă în visul lor, să rămână copii în suflet, să exploreze, să îndrăznească. A fost o întâlnire cu stare și cu folos”. (Prof. Romana Pantea, Liceul Vocațional de Arte)

“Când am acceptat să petrec trei ceasuri cu liceeni mari ai Liceului de Arte din Târgu-Mureș, era primăvară, iar pandemia trebuia să se termine până-n toamnă, când aveau să reînceapă toate întâlnirile culturale, lansări, târguri de carte, povești fel de fel. Iar eu aveam să fiu acolo fizic, să-i cunosc, să descopăr cum sunt ei. Ei bine, lucrurile s-au petrecut cu totul altfel și, deși n-am prea acceptat evenimente pe zoom, azi am fost la datorie. Ce-a ieșit, nu se cade să zic eu. Îmi sfârâia mintea la sfârșit, trei ceasuri în flux continuu au fost... trei ceasuri. Cert e că mi-au adus bucurie”. (Ioana Nicolaie)

“În urma întâlnirii online cu Dragomán György, cred că toată clasa a primit un imbold pentru a scrie sau a citi. Am avut ocazia să îl ascultăm vorbindu-ne despre procesul său de creație: ne-a povestit cum o imagine dintr-un vis poate deveni o nuvelă sau un roman, un gând - o frază, un zid alb - ecran de cinema și, chiar mai mult: am văzut și scaunul unde se nasc ideile. Pe lângă acestea, ne-a oferit și unele sfaturi pentru a scrie și pentru a crea lumi din cuvinte. Sunt bucuroasă pentru faptul că am avut ocazia să cunoaștem creatorul prietenos din spatele volumelor sale”. (Magyari Annamária, clasa a XII-a B, Liceul Vocațional de Arte)

“Trebuie să mărturisesc faptul că am avut emoții ușoare. Cu toate că începem să ne obișnuim cu conversațiile pe Zoom, încă nu am avut ocazia să vorbim în fața unui număr atât de mare de elevi, dar comunicarea la distanță a fost eficientă, iar elevii și-au manifestat interesul atât față de literatură, cât și față de noi, ca scriitori. Am încercat să-i familiarizăm cu operele noastre, cu metodele și disciplina necesară pentru a clădi orice carieră, dar în special o carieră de scriitor. Ne-a bucurat faptul că elevii au fost activi chiar și în aceste condiții de comunicare prin intermediul unor dispozitive și au avut curajul să pună întrebări referitoare la subiecte care îi interesează, subiecte care îi vor însoți indiferent de cariera pentru care optează”. (Szabó T. Anna)

“Mie mi s-a părut interesant și mi-a plăcut că a fost un mediu cald, unde chiar am învățat lucruri noi care poate ne vor ajuta pe viitor și că am putut să ne spunem și noi opiniile, fiind ascultați”, ne-a transmis Smara, elevă în clasa a IX-a, la Colegiul Național “Papiu”, după întâlnirea cu Radu Vancu.

În total, în această toamnă, au beneficiat de întâlnirile cu scriitori invitați peste 600 de elevi și 17 cadre didactice din 6 licee din Târgu-Mureș, acestora adăugându-li-se aproximativ 90 de elevi de la Liceul Teoretic “Ady Endre” din Oradea.

Proiectul Scriitori la școală 2020 a fost cofinanțat de Primăria Târgu-Mureș și a beneficiat de sprijinul instituțional al Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

 

Lasă un comentariu