MAE ATENȚIONEAZĂ ASUPRA PERICOLULUI DE RĂSPÂNDIRE A VIRUSULUI POLIO SĂLBATIC ȘI/SAU DERIVAT DIN VACCIN

Distribuie pe:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români că Organizația Mondială a Sănătății - Comitetul de Urgență al International Heath Regulation a decis prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională - USPII, în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic și/sau derivat din vaccin.

În urma evaluării de risc, care ține cont de zona de călătorie, durata șederii, activitățile desfășurate și antecedentele vaccinale, s-a actualizat lista cu țările pentru care se solicită vaccinarea antipoliomielită, astfel: Afganistan, Pakistan, Malaysia, Filipine și Yemen, precizează MAE.

Pentru cetățenii care nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia.

Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internațional de vaccinări (conform Regulamentului Sanitar Internațional 2005) și va însoți documentele de călătorie.

Este posibil ca persoanele care intenționează planificarea unei călătorii să nu aibă dreptul să părăsească teritoriul acestor țări, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio. În caz contrar, autoritățile de frontieră ale acestor țări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situații, cetățenilor din țările respective, care călătoresc spre România, li se va solicita carnetul internațional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Vaccinarea este recomandată acelor persoane care călătoresc spre și dinspre: Angola, Benin, Burkina Faso, Camerun, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeș, Guineea, Republica Democratică Congo, Etiopia, Ghana, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Togo și Zambia.

Specialiștii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internațional - 2005 reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional încă se constituie ca un risc și OMS actualizează periodic “Lista țărilor pentru care se cere vaccinarea anti- polio”, după primirea rapoartelor din țările respective.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: www.cnscbt.ro/index.php/polio, www.who.int/en/, www.who.int/ihr/9789241596664/en, ec.europa.eu/consularprotection/, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare “Un SMS îți poate salva viața!”.

 

 

“AM LUAT DECIZIA DE A FLEXIBILIZA MANDATUL DE NEGOCIERE; PRESUPUNE DOUĂ VARIANTE”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că Biroul Politic Național al liberalilor a decis “flexibilizarea” mandatului de negociere cu USR PLUS, UDMR și minoritățile naționale în vederea formării unei coaliții, arătând că presupune două variante, respectiv Florin Cîțu propunere de premier, Ludovic Orban - candidat la funcția de președinte al Camerei Deputaților și Ludovic Orban - propunere de premier, Florin Cîțu - candidat la funcția de președinte al Senatului.

“Constatând că mandatul inițial prin care PNL a decis să desemneze ca și candidat la prim-ministru pe Florin Cîțu și de candidat la Camera Deputaților pe subsemnatul, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților a generat probleme în discuții, am luat decizia de a flexibiliza mandatul ținând cont de solicitările partenerilor noștri, care au solicitat în mod expres, indiferent de formula pe care au propus-o, Camera Deputaților”, a spus Orban, la sediul PNL.

El a arătat că PNL, având o pondere de aproximativ 55% în cadrul majorității parlamentare, consideră legitim să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru și la funcția de președinte al uneia dintre Camere.

“Mandatul nostru presupune două posibile variante: rămâne în picioare prima variantă cu Florin Cîțu candidat la funcția de premier și cu subsemnatul candidat la președinția Camerei Deputaților, în cazul în care nu se acceptă această variantă, ținând cont de punctele de vedere exprimate de partenerii noștri de negocieri, acceptăm și varianta în care PNL să desemneze premier și, de asemenea, să nominalizeze un candidat pentru funcția de președinte al Senatului. În această situație, candidatul la funcția de prim-ministru este desemnat președintele PNL, adică subsemnatul, Ludovic Orban, și candidatul la funcția de președinte al Senatului, domnul senator Florin Cîțu”, a spus Orban.

El a arătat că în ședința Biroului Politic Național i-a informat pe liberali cu privire la evoluția discuțiilor cu posibilii parteneri pentru formarea unei coaliții de guvernare.

Președintele PNL a arătat că, în urma dezbaterii și analizei, s-a decis continuarea negocierilor cu USR PLUS, UDMR și grupul minorităților pentru formarea unei coaliții.

“Obiectivul nostru este acela de a transpune într-o guvernare eficientă toate obiectivele din Planul de dezvoltare cu care PNL s-a prezentat în fața românilor, cu obiectivul asumat de a asigura o dezvoltare economică fără precedent și un salt în calitatea vieții și în veniturile românilor”, a spus Orban.

El a mai arătat că în cadrul mandatului de negociere s-a stabilit că trebuie respectate principiile democratice și trebuie să existe o pondere care să fie direct proporțională cu voturile primite de formațiunile politice care participă la formarea coaliției.

“Fiecare partid, pe baza criteriilor de integritate, de profesionalism are dreptul deplin de a-și desemna candidații pentru pozițiile pe care urmează să le ocupe. Nicio formațiune politică nu poate să desemneze un candidat al altui partid pentru o poziție care aparține partidului respectiv. Ca atare, PNL a demonstrat capacitatea de a guverna România. PNL are deplina legitimitate de a-și desemna proprii reprezentanți pentru funcțiile de demnitate publică pe care urmează să le ocupe în cadrul coaliției de guvernare”, a adăugat Ludovic Orban.

                                                

Lasă un comentariu