LEGEA “STOP NOSOCOMIALE!” A FOST ADOPTATĂ!

Distribuie pe:

În ședința de luni, 14 decembrie 2020, Camera Deputaților (for decizional) a adoptat, cu unanimitate de voturi, Legea pentru raportarea, reducerea și prevenirea infecțiilor intraspitalicești “Stop nosocomiale!”.

“România are doar puțin peste 250 de epidemiologi, spitale supraaglomerate, infecții neraportate, personal medical nepregătit, izolatoare aproape inexistente, laboratoare de microbiologie insuficiente și o pandemie în desfășurare.

În plus, spitalele din țara noastră raportează anual cel mai mic procent de infecții nosocomiale dintre statele Uniunii Europene. Deși aproximativ 5% dintre pacienții din spitalele românești au cel puțin o infecție asociată actului medical (IAAM) anual, doar 1% dintre aceste infecții sunt raportate”, se arată în expunerea de motive a proiectului, inițiat de deputații USR Tudor Pop și Emanuel Ungureanu și de senatorul USR Adrian Wiener, toți membri ai Comisiilor de Sănătate din Parlament.

Cele mai importante prevederi ale legii “Stop nosocomiale!” se referă la stabilirea necesarului de personal medical pentru prevenirea, diagnosticarea și îngrijirea eficientă a IAAM, incluzând normarea minimă obligatorie a unităților sanitare cu personal medical specializat în epidemiologie, igienă spitalicească și boli infecțioase;

Asigurarea de către spitalele nou-construite a unui minimum de 50% din paturi în camere de 1-2 paturi, cu chiuvetă, duș și grup sanitar propriu;

Organizarea în unitățile medicale de spitalizare continuă a unor compartimente (secții) de boli infecțioase pentru izolarea și tratarea pacienților cu IAAM;

Asigurarea continuă a materialelor și echipamentelor necesare pentru a se putea respecta precauțiile standard și specifice de către personalul medical, pacienți și vizitatori;

Asigurarea condițiilor pentru derularea permanentă a activității laboratorului de microbiologie din spitale și clarificarea rolului medicilor curanți, unităților medicale, direcțiilor de sănătate publică județene și Institutului Național de Sănătate Publică în monitorizarea IAAM.

“Legea este o victorie pentru întregul sistem sanitar. Este o rezolvare tehnică, pragmatică și fără culoare politică, cu patru direcții de acțiune concentrate pe organizare, finanțare adecvată, infrastructură spitalicească și formarea și asigurarea personalului medical.

Este un pact pentru siguranța pacientului român în spitale”, declară inițiatorii proiectului.

Pentru a intra în vigoare, Legea “Stop nosocomiale!” mai trebuie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial. (L.P)

Lasă un comentariu