O AFACERE DIN ARTĂ

Distribuie pe:

- Convorbire cu Horațiu Lucian Ranca -

Horațiu Lucian Ranca are 23 de ani și este cofondator al acestei afaceri, derulată prin SC Politech SRL, firma tatălui său, Mihai Ranca. Pentru cine nu știe, este vorba de fiul și nepoții regretatului prof. dr. Ioan Ranca. Lucrările lor pot fi văzute pe site-ul www.stringengineers.com/.

“Împreună cu fratele meu, Remus Ranca, am început să facem această activitate din luna martie, la modul mai serios. Ideea ne-a venit într-o zi frumoasă de toamnă, anul trecut: mai exact, pe 11 septembrie. Fiind ziua de naștere a prietenei mele, nu știam ce cadou să-i fac. Am căutat pe internet ceva legat de “hand made”. Am găsit aceste tablouri, denumite “string guard”. Am fost acaparat imediat de forma și aspectul lor. Am început documentarea referitor la felul cum se creează acestea. Apoi am cumpărat materialele necesare și am făcut primul tablou. Acela a fost cadoul meu. Mi-am dat seama că este ceva de-a dreptul incredibil, dar, deoarece nu prea aveam timp pentru a lucra aceste tablouri, am întrerupt activitatea o perioadă de timp. Din luna septembrie a anului trecut și până în luna martie a anului curent am făcut doar patru tablouri, neavând suficient timp pe care să-l dedic acestei activități.

- Care este modul de lucru la aceste tablouri?

- În primul rând, achiziționăm materia primă, constituită dintr-o placă de lemn, pe care facem desenele. La început am luat modele de pe internet, fiindcă nu eram familiarizați cu această metodă de lucru, să combinăm formele geometrice, ața, cum poate fi înfășurată. De fapt, totul începe de pe o placă de lemn, de orice dimensiune, pe care facem desenul, apoi punctăm din centimetru în centimetru unde să batem cuiele, apoi le batem pe placa de lemn. Avem tablouri în care am bătut peste 1.500 de cuie. În tabloul “Goliat”, un tablou cu cele mai multe aprecieri, are 1994 de cuie bătute. Am stat multe ore, trei oameni, pentru a finaliza această lucrare. Urmează etapa vopsirii plăcii de lemn, incluzând și cuiele. Noi folosim spray-urile, inclusiv cele de antirugină. În final vine partea cea mai distractivă pentru noi, tragerea aței pe tablou. Acolo este de fapt creativitatea. De exemplu, pe aceeași placă pe care s-au bătut cuie, putem face o infinitate de tablouri. Putem schimba culorile. Pe același model de cuie, vin alte modele de ață și ne permite să diversificăm aspectul tablourilor.

- Tablourile acestea le faceți în relief.

- Da. Spre deosebire de alții, noi ne folosim de înălțimea cuielor. Prin asta oferim un aspect în 3D pentru tablouri. Majoritatea, pe un cui de 4 cm lasă toată ața în jos. Noi ne folosim de înălțimea cuiului și îi dăm relief, în formă 3D. Asta ne oferă un avantaj față de concurență.

- Ața urmează să fie fixată pe cuie?

- Da. După ce tragem ața, o fixăm, pentru a se păstra forma. Coloristica este iarăși un aspect important, cea care imprimă un aspect particular fiecărui tablou. Față de alții, folosim două tipuri de ață: una mai groasă, de croșetat, și alta, subțire, de cusut. Acest fapt ne permite să dăm detalii foarte interesante în tablouri.

- Văd că lucrați împreună cu un coleg. Câte persoane sunteți implicate în această activitate?

- Suntem o echipă de cinci persoane: Ranca Horațiu Lucian, Ranca Remus, David Doagă, Vlad Vodă, Cosmin Gîrgu. Această activitate am început-o eu cu fratele meu. Pe parcurs au venit și ceilalți.

- Care este situația popularizării acestei afaceri și la ce preț se pot achiziționa aceste tablouri?

- În momentul de față ne folosim de rețelele de socializare. Mai avem și un site pe internet. Singura noastră problemă, în acest moment, este că oamenii nu prea știu ce sunt aceste lucrări. Ei nu știu că ele sunt de fapt tablouri și nici nu știu ce înseamnă “string art”. Cred că este nevoie de informare pentru a se cunoaște, de fapt, ce sunt aceste lucrări. Este foarte importat să știe lumea că acestea sunt tablouri. Prețurile lor variază în funcție de mărime și complexitate. Sunt unele tablouri care au 800 de cuie, altele de 200 de cuie. Prețurile de bază sunt: un tablou de 40 x 40 este între 200-250 lei; un tablou de 60 x 60 este între 400-500 lei. Putem face tablouri și la comandă. Mai avem tablouri de 1 x 1 m care, în funcție de complexitatea lor, variază între 100-1.500 lei.

- Ați făcut până acum ceva vânzări?

- Desigur. Avem postate pe Instagram vreo 130 de modele, din care, s-au vândut câteva. Majoritatea s-au vândut în Cluj-Napoca, apoi la Paris, Brașov, Mediaș, Târgu-Mureș și alte orașe.

Lasă un comentariu