DE REVELION, PROTEJAȚI-VĂ CÂINII DE ZGOMOTUL ARTIFICIILOR!

Distribuie pe:

Statisticile asociațiilor pentru protecția animalelor arată că, în noaptea de 31 decembrie, se înregistrează cele mai multe cazuri de pierderi ale câinilor.

Daniel Chintoiu, dresor profesionist de câini, a explicat pentru ziare.com de ce se sperie atât de tare animalul la auzul acestor zgomote puternice, el oferind și câteva sfaturi pentru stăpâni, astfel încât să aline animalul cât mai eficient.

Ar putea face atac de cord!

Artificiile și pocnitorile, distracția oamenilor în perioada sărbătorilor de iarnă, este un adevărat coșmar pentru câini. Zgomotele asurzitoare îi fac pe aceștia să tremure de frică și să se ascundă unde nici nu gândești sau poate chiar să fugă de acasă.

“Orice ființă se sperie la terori bruște. Cu cât mai brusc apar, cu atât se sperie mai tare, aceasta pentru că nu ai timp să te pregătești emoțional.

Artificiile și pocnitorile sunt niște lucruri care se întâmplă foarte brusc, zgomote foarte puternice, pe care câinii le aud mai tare decât noi. Pe ei îi deranjează mai mult, având auzul mai fin. Câinele este un animal, el nu înțelege ce se întâmplă, din punctul lui de vedere e bombardament. Atenție, unii câini pot face chiar atac de cord!”, spune Daniel Chintoiu.

Nu îi plimbați în seara de Revelion!

Specialistul mai spune că varianta cea mai bună este ca oamenii să nu își scoată câinii la plimbare în seara de Revelion. Totuși, dacă se întâmplă acest lucru, stăpânul trebuie să rămână sigur pe el și nu cumva să facă o criză de isterie.

“Eu recomand posesorilor de câini de companie să evite să iasă afară mai mult decât este necesar. Este adevărat, pocnitori se aud toată ziua, dar cel mai rău este seara. Dacă, totuși, se nimeresc afară în seara de Revelion, sfatul meu este să găsească cât mai repede o zonă unde să se retragă, o zonă cât mai ferită de focul de artificii.

Alt sfat este să țineți câinele în lesă, ca să vă asigurați că nu fuge. Nu ezitați să îl mângâiați, asigurându-l că totul este în regulă. Evident, asigurările nu trebuie să ia forma unei crize de isterie. Stăpânul trebuie să fie cel care își păstrează calmul și care oferă sprijin emoțional câinelui”.

Cei mai vulnerabili, sub vârsta de un an...

Cele mai vulnerabile animale sunt cele care au sub un an, care aud pentru prima dată petardele și focurile de artificii, pentru ele fiind o situație nouă, cu care nu s-au mai întâlnit.

“În ziua de 31 decembrie, câinii ar trebui să fie plimbați ziua. Ei trebuie să aibă parte de plimbări îndelungi, chiar în parc, o alergare, un joc cu mingea, astfel încât să fie cât mai obosiți la întoarcerea acasă.

În noaptea de Revelion, recomandat ar fi ca stăpânul să stea cu câinele, însă, dacă acest lucru nu este posibil, este bine ca ferestrele să fie foarte bine închise, ușile de asemenea și televizorul să rămână pornit pentru a acoperi cât de cât zgomotele de afară”.

Câinii de la curte, cei mai expuși

În ceea ce privește câinii care stau în curte, aceștia vor face găuri pe sub poartă sau vor reuși să escaladeze gardurile, ei fiind cei mai expuși la fuga de acasă, în încercarea de a găsi un loc liniștit. Pentru ei, este bine fie să găsim un țarc, în care să îi putem ține în noaptea respectivă, fie să îi luăm în casă.

“Dacă vedem reacții la câinele nostru, cum ar fi tremurat, încercarea de a se ascunde, este important să ne păstrăm calmul și să înțelegem că reacțiile sunt normale, să este firesc să se sperie, să tremure, să încerce să se ascundă (sub mese, sub canapele, sub paturi, în colțuri sau după perdea). Noi trebuie să îi mângâiem, să le vorbim calm, încet și... să avem televizorul pornit”, concluzionează specialistul. (L.P.)

 

                                

Lasă un comentariu