PARLAMENT: NOUĂ CANDIDAȚI PENTRU POSTURI DE AMBASADORI, AUDIAȚI ÎN COMISIILE DE SPECIALITATE

Distribuie pe:

Nouă persoane propuse pentru posturi de ambasadori ai României în străinătate vor fi audiate miercuri, începând cu ora 11.30, în comisiile parlamentare reunite pentru politică externă și pentru comunitățile de români din afara țării.

Audierea, care ar fi trebuit să aibă loc pe 18 noiembrie 2020, în legislatura anterioară, a fost amânată deoarece programul comisiilor nu a putut fi aprobat de Biroul permanent al Senatului, din lipsă de cvorum.

Miercuri au fost audiați Nineta Bărbulescu - propusă pentru funcția de ambasador în Malaezia, Dan Bălănescu - Indonezia și Timorul de Est, Brândușa Predescu pentru Bulgaria și Daniela Laura Popescu - Marea Britanie.

Audierile din Parlament îi vizează și pe Cristian Istrate - propus ambasador în Federația Rusă,

Daniela Sezonov-Țane - India, Maldive, Bangladesh și Nepal și pe Dan Mihalache pentru Cipru.

De asemenea, au fost audiați Răzvan Rotundu - propus ambasador în Georgia și Bogdan Mănoiu - în Canada.

Pe 7, 19 și 28 octombrie 2020, comisiile reunite ale Parlamentului au audiat alți 22 de candidați pentru posturi de ambasadori, toți primind aviz favorabil.

 

MINISTRUL JUSTIȚIEI, STELIAN ION: PLEDEZ PENTRU STABILITATE, PENTRU PĂSTRAREA ȘEFILOR DE PARCHETE

“Tocmai asta am criticat și pe vremea domnului Tudorel Toader, faptul că vine un nou ministru nu înseamnă că trebuie să schimbe toți șefii de parchet. E o idee atât de păguboasă că odată cu plecarea ministrului trebuie să plece și șefii de parchete, încât pledez pentru stabilitate, pentru păstrarea șefilor de parchete', a declarat Stelian Ion”.

El a adăugat că trebuie făcută “o numire de mandat plină” la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

“Acolo este o situație de interimat, interimatul în sine nu aduce prea multe lucruri bune, pentru că el creează acea senzație a unui provizorat, nu se știe cum stau lucrurile. Trebuie făcută o numire de mandat plină acolo”, a afirmat Stelian Ion.

Pe 23 decembrie, după ce a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului, Stelian Ion a fost întrebat de jurnaliști dacă intenționează să-i schimbe din funcție pe actualii procurori-șefi, inclusiv pe procurorul general.

“Va fi o prioritate numirea procurorului-șef DIICOT. După discuția pe care o voi purta cu actualul procuror-șef interimar, vom stabili acest calendar, dar în orice caz nu putem lungi foarte mult această durată de interimat. Pe de altă parte, analiza respectivă, dacă avem sau nu în vedere revocarea, asta se va face foarte atent. Însă am spus deja în cadrul audierilor că nu voi abuza de funcția de ministru pentru a interveni dur și disproporționat în activitatea procurorilor. (...) Nu am luat în calcul o revocare. Va fi făcută o analiză”, preciza el.

 

NOI SECRETARI DE STAT LA MINISTERUL SĂNĂTĂȚII ȘI LA MINISTERUL INVESTIȚIILOR ȘI PROIECTELOR EUROPENE

Noi secretari de stat au fost numiți la Ministerul Sănătății și la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Potrivit unei decizii a premierului Florin Cîțu, publicate în Monitorul Oficial, Andreea-Anamaria Moldovan a fost desemnată secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Prim-ministrul a semnat și numirea lui Marius Mihai Vasiliu, ca secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Au avut loc și eliberări din funcții.

Nicolae Dragoș Garofil a fost eliberat din calitatea de secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Totodată, Diana Olivia Morar și-a dat demisia din funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției. Premierul a semnat eliberarea ei din această calitate.

Toate deciziile au fost publicate în Monitorul Oficial.

 

SORIN CÎMPEANU, DESPRE EXAMENELE NAȚIONALE: “ESTE ESENȚIAL SĂ AVEM PREDICTIBILITATE”

Sorin Cîmpeanu, a declarat marți că “este esențial” să existe predictibilitate în cazul examenelor naționale, dar, dacă nu se va putea reveni la învățământul față în față, ar putea fi efectuate schimbări care să conducă la o flexibilizare în beneficiul elevilor și care să compenseze eventuale deficite ce “nu se pot reține în sarcina elevilor”.

Întrebat la Realitatea Plus dacă va fi modificat conținutul probelor la examenele naționale, având în vedere problemele ivite în ceea ce privește învățământul online, ministrul Educației a răspuns: “Nu poți anunța cu o lună înainte un copil care se pregătește pentru examenul de capacitate sau pentru examenul de bacalaureat, că va da examen la alte discipline, la alte materii, în alt fel. Este esențial să avem predictibilitate. (...) Dacă nu se va putea - nu vreau să iau în considerare ca probabil acest scenariu - să revenim la învățământul clasic, atunci vor trebui adoptate schimbări care să fie toate în beneficiul elevilor. Schimbări care să conducă la o flexibilizare în beneficiul elevilor. Dar aceste schimbări nu le dorim nici măcar în acest sens”.

El a spus că își dorește reluarea cursurilor în format clasic și pentru acțiuni remediale, dar și pentru pregătirea examenelor naționale.

“De aceea ne dorim reluarea școlii în format clasic, pentru a putea avea și acele acțiuni remediale, pentru a pregăti examenele naționale așa cum elevii de clasa a VIII-a și a XII-a știu că trebuie să se deruleze”, a afirmat Cîmpeanu.

 

 

Lasă un comentariu