DEȘTEAPTĂ-TE, ROMÂNE, CU “GENIUL” ROMÂNIEI!

Distribuie pe:

• “Dar domnilor! Mi-e rușine să fiu român! Dar ce fel de român? Român care vrea a-și însuși monopolul patriei, privilegiul patriotismului și-a naționalităței - așa român de paradă mi-e rușine să fiu. Naționalitatea trebuie să fie simțită cu inima și nu vorbită numai cu gura. Ceea ce se simte și se respectă adânc se pronunță arareori! Hebreii (evreii) cei vechi n-aveau voie să pronunțe numele dumnezeului lor! Iubesc poporul românesc, fără a iubi semidocții și superficialitățile sale!”.

***

• “Omul” e cel mai înaltă și mai nobilă operă de artă a naturii; într-un sens și mai nobil el ar trebui să fie și cel mai frumos “op” de artă al artei, al propriei sale puteri creatoare, libere, conștiente și morale.

***

• “Dumnezeu e un atom, un punct matematic, punctul comun unde se lovesc toate puterile Pământului spre a constitui organismul de legi, sistema cosmică”.

***

• “Cine neagă astăzi pe Dumnezeu neagă ordinea morală a universului. Dar e dovedit că oricine neagă ordinea morală este pierdut, fie ca individ, fie ca neam pe acest pământ - căci degenerează fizic și degenerează moralicește”.

***

• “Legile unui popor, drepturile sale nu pot purcede decât prin el însuși. Civilizația poporului nostru consistă nu în adoptarea cu deridicata (forța) de legi, forme, etichete, haine străine. Ea consistă în dezvoltarea naturală, organică a propriilor puteri, a propriilor facultăți ale sale. Un popor - oricum ar fi el - are dreptul de a-și legiu (face) trebuințele și tranzacțiunile (afacerile) ce rezultă din necesitatea și trebuințele caracteristice poporului său”.

***

• “De ce Cristos e așa de mare? Pentru că, prin iubire a făcut ca cearta între voințe (oameni) să fie imposibilă. Când iubirea este, - și ea este numai când e reciprocă - și reciprocă absolut, va să zică universală; Când iubirea e, cearta e cu neputință, și de e cu putință, ea nu e decât cauza unei iubiri preînnoite și mai adânci de cum fuse-nainte”.

***

• “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie,/ Țara mea de glorii,/ Țara mea de dor? Brațele nervoase,/ Arme de tărie,/ La trecutu-ți mare, mare viitor!”.

***

• “Zdrobiți orânduiala cea crudă și nedreaptă / Ce lumea o împarte în mizerii și bogați! Atunci când, după moarte, răsplată nu v-așteaptă, / Faceți ca-n astă lume să aibă parte dreaptă, / Egală fiecare și să trăim ca frați!”.

 

Lasă un comentariu